Je zorgverzekering als je 18 jaar wordt

Zodra je 18 bent, krijg je meer rechten. Maar je krijgt ook te maken met nieuwe verplichtingen. Eén van die verplichtingen is een eigen zorgverzekering aanvragen.

Je zorgverzekering als je 18 jaar wordt

Met 18 jaar een zorgverzekering: waar op letten?

Als je 18 jaar wordt, moet je dus verplicht een eigen zorgverzekering aanvragen. Of je nou op jezelf woont of nog thuis. Hoe kies je de zorgverzekering die het best bij je past?

Ga in ieder geval niet automatisch voor de zorgverzekering van je ouders. Zij hebben misschien andere zorg nodig dan jij.

Tip: sluit je zorgverzekering op tijd af. 1 maand na je 18e verjaardag ben je niet meer gratis verzekerd via je ouders.

Goed om te weten: SNS biedt deze producten niet aan.

Basisverzekering verplicht vanaf je 18e

De enige verplichte zorgverzekering vanaf je 18e is de basisverzekering. Handig: die vergoedt bij alle zorgverzekeraars precies dezelfde zorg.
Heb je geen aanvullende zorg nodig en wil je alleen een basisverzekering aanvragen? Vergelijk dan vooral op prijs, naast service.

Iedere basis zorgverzekering vergoedt dezelfde zorg. Maar er kan wel een verschil zitten in het aantal aangesloten zorgverleners. Je kunt kiezen uit een restitutiepolis (volledige vrije zorgkeuze), combinatiepolis of naturapolis (ruime zorgkeuze) of een naturaverzekering budget (beperkte zorgkeuze).

Ook de manier van declaratie kan verschillen, zo kan je bij de meeste zorgverzekeraars alles digitaal declareren, maar niet bij ze allemaal.

In 2023 zit deze zorg onder andere in het basispakket:

  • Huisarts
  • Psychologische zorg via de GGZ
  • Specialistische zorg in het ziekenhuis
  • Anticonceptie tot 21 jaar (let op: als je tussen de 18 en 21 bent gaat anticonceptie wel ten koste van je eigen risico. Daarnaast geldt er voor sommige anticonceptiemiddelen een eigen bijdrage.)
  • Zorg in het buitenland (niet alle en soms alleen na toestemming)
  • Bekijk de hele lijst

Het kan voorkomen dat bepaalde zorg het jaar erop niet meer in het basispakket zit, dus check dit altijd goed.

Goed om te weten
Je kunt je zorgverzekering maar één keer per jaar veranderen. Wil je veranderen? Zeg je zorgverzekering dan op vóór 1 januari en sluit uiterlijk 31 januari een nieuwe af.

Naturapolis of restitutiepolis?

Nog twee moeilijke begrippen die belangrijk zijn: voor je basisverzekering moet je kiezen of je een naturapolis afsluit of een restitutiepolis. Dit is het verschil:

Naturapolis

Een naturapolis is iets goedkoper dan een restitutiepolis. Maar dan moet je wel naar artsen en ziekenhuizen waar je zorgverzekeraar afspraken mee heeft gemaakt. Gebruik je andere zorg, dan wordt die zorg misschien niet (helemaal) vergoed.

Restitutiepolis

Voor een restitutiepolis betaal je iets meer dan voor een naturapolis. Je mag dan wel zelf kiezen waar je behandeld wordt. Heeft je verzekeraar geen afspraken met de arts van jouw keuze? Dan moet je kosten misschien voorschieten.

Tip: op de site van de zorgverzekeraar vind je de lijst met artsen en ziekenhuizen waarmee je verzekeraar afspraken heeft gemaakt.

Aanvullende verzekering aanvragen?

De basisverzekering vergoedt dus niet alle zorg. De tandarts bijvoorbeeld valt er niet onder, en ook fysiotherapie in de meeste gevallen niet. Dit soort zorg kun je verzekeren met een aanvullende verzekering. Je betaalt daarvoor wel extra premie per maand.

Tip: heb je specifieke aanvullende zorg nodig? Vergelijk de voorwaarden van de zorgverzekeraars om te kijken wat ze wel/niet vergoeden. Het kan lonen om op basis daarvan je zorgverzekeraar te kiezen.

Ik heb na mijn 18e een beugel genomen. Bij mijn verzekeraar kreeg ik daarvoor een eenmalige maximale vergoeding. Toen ik op mijn max zat bij die verzekering ben ik overgestapt. Daardoor kreeg ik in het 2e kalenderjaar toch nog wat vergoed. Zo kun je planbare zorg een beetje slim aanpakken.
Lisa (22)

Eigen risico en zorgtoeslag

Nu toch bezig met je zorgverzekering? Lees dan ook meer over het eigen risico zorgverzekering. En waarschijnlijk kun je zorgtoeslag aanvragen.

Afvinken!

  • Sluit een basisverzekering af
  • Kies voor een naturapolis of restitutiepolis
  • Aanvullende zorg nodig? Vergelijk de voorwaarden van zorgverzekeraars goed

Checklist (bijna) 18 jaar

Checklist (bijna) 18 jaar

(Bijna) 18? Gebruik onze handige checklist en weet wat je moet regelen.
Bijna 18 en een rekening bij SNS?

Bijna 18 en een rekening bij SNS?

Als je 18 wordt, ben je financieel zelfstandig. Kijk wat er met je rekening gebeurt.

Laatst aangepast: 24 augustus 2023