Op kamers gaan – op jezelf wonen

Op kamers gaan heeft veel voordelen: je woont vaak dichter bij school, ontmoet nieuwe mensen en hoeft niet meer verplicht elke avond aan de Hollandse prak. We hebben tips verzameld die je kunnen helpen om een felbegeerde studentenkamer te bemachtigen.

Op kamers gaan – op jezelf wonen

Wat voor kamer kies je?

De ene studentenkamer is de andere niet. Je hebt verschillende soorten met allemaal hun eigen voor- en nadelen. Bekijk wat het beste bij je past.

Particuliere huur

Met particuliere huur, huur je in de vrije sector. Bijvoorbeeld van iemand die een huis heeft gekocht en dat aan studenten onderverhuurt. Het voordeel van particuliere huur is dat je nergens lid van hoeft te zijn om een kamer te kunnen huren. Het nadeel is dat particuliere huurbazen vaak relatief hoge huren vragen. Andere voor- en nadelen van particuliere huur:

Voordelen:

  • Er is meestal geen wachtlijst.
  • In de vrije sector zijn meer opvallende panden beschikbaar. Met een béétje mazzel woon je in een mooi, monumentaal pand.
  • Je lijntjes met de verhuurder zijn vaak korter.

Nadelen:

  • Je huurbaas mag elk jaar onbeperkt de huur verhogen.
  • Je hebt geen recht op huursubsidie.
  • Heb je een conflict? Dan heb je geen toegang tot de huurcommissie.

Studentenhuisvesting

In bijna elke studentenstad zit wel een studentenhuisvester. Dat is een woningcorporatie speciaal voor studenten. Je kunt hier zelf een kamer zoeken, maar je kunt je ook laten plaatsen. Je komt dan op een wachtlijst en komt vanzelf aan de beurt voor een kamer in jouw stad. Een voordeel is dat je via een studentenhuisvester vaak minder huur betaalt dan bij particuliere huur. Het nadeel is dat je alleen tijdens je studie in je kamer mag wonen.

Studentenvereniging

Studentenverenigingen hebben vaak eigen studentenhuizen, speciaal voor hun leden. Hoe je precies in aanmerking komt voor een kamer, bepaalt elke vereniging zelf. Meestal is het wel zo dat de mooiste kamers voor belangrijke leden zijn en dat je als eerstejaars nog niet zoveel keus hebt.

Antikraak

Kun je goed tegen een onzeker bestaan? Dan is antikraak wonen misschien een optie. Antikraak heb je in allerlei panden, van oude scholen tot kantoren, die leeg staan en uiteindelijk gesloopt worden. Om te voorkomen dat de panden gekraakt worden, kun je er antikraak wonen. Totdat ze gesloopt worden, tenminste. Je kosten zijn vaak erg laag, maar daar staat tegenover dat je soms ineens je huis uit moet. Je tekent dan ook geen huurovereenkomst, maar een bruikleenovereenkomst.

Tijdelijke verhuur

Wil je meer zekerheid dan bij antikraak, maar vind je het niet erg dat je misschien wat vaker moet verhuizen dan bij gewone verhuur? Dan kan tijdelijke verhuur iets voor jou zijn. Een huis dat leeg komt te staan, bijvoorbeeld omdat het over een tijdje gesloopt wordt, wordt dan tijdelijk verhuurd. Dat verhuren gebeurt op basis van de leegstandwet. Daardoor ben je als huurder nog enigszins beschermt. Zo weet je van tevoren vaak tot wanneer je huurcontract loopt en anders heeft de verhuurder een opzegtermijn van 3 maanden. Behalve als het huis in de verkoop staat, dan is de opzegtermijn 2 maanden.

Sociale-huurwoningen

Zie je het niet zo zitten om op kamers te gaan, maar heb je liever een eigen studio, huisje of appartement? Dan is een sociale-huurwoning misschien een idee. Sociale-huurwoningen zijn goedkopere huurhuizen die je meestal via een woningcorporatie huurt. Om in aanmerking te komen voor een sociale-huurwoning moet je je eerst inschrijven bij een aanbieder van dit soort huizen. De belangrijkste voor- en nadelen van sociale huur op een rijtje:

Voordelen:

  • De huur is relatief laag en je kunt misschien huursubsidie krijgen.
  • Je bent als huurder goed beschermd.
  • Je hebt toegang tot een huurcommissie.

Nadelen

  • Vaak lange wachtlijsten. In sommige steden wel tot 10 jaar!
  • Iedere corporatie kan eigen eisen stellen, bijvoorbeeld over je inkomen.
  • De huizen worden vaak 'kaal' opgeleverd, waardoor je nog veel zelf moet regelen. Zoals vloerbedekking.

Hoe kom je aan een kamer?

Hoe kom je aan een kamer?

Een kamer vinden, hoe kun je dat het beste aanpakken? Sowieso door op tijd met je zoektocht te beginnen, want in veel studentensteden liggen de kamers niet voor het oprapen. Verder leiden er meerdere wegen naar Rome. Of naar een kamer:

  • Spread the word. Laat iedereen, maar dan ook íedereen in je omgeving weten dat je een kamer zoekt. Vooral je studiegenoten kunnen de gouden tip hebben.
  • Zelf speuren. Schrijf je in op sites als kamernet.nl of bij een studentenhuisvester. Inschrijven of reageren is niet altijd gratis, maar de sites hebben wel een groot aanbod.
  • Social media. Bijna elke studentenstad heeft een facebookgroep waar kamers worden aangeboden.
  • Studentenvereniging. Ben je van plan om bij een vereniging te gaan? Studentenverenigingen hebben vaak eigen studentenhuizen waar je als lid een kamer kunt huren. Deze kamers zijn razend populair, dus garantie heb je niet.

Hospiteren

Voordat je een kamer krijgt, word je vaak uitgenodigd voor een hospiteeravond. Er komen dan meerdere kandidaten kennismaken en de nieuwe huisgenoot wordt ‘uitverkoren’. Het lijkt een beetje op een sollicitatiegesprek: je moet opvallen tussen de andere kandidaten, binnen korte tijd een positieve indruk achterlaten en tegelijkertijd jezelf blijven. Geen makkelijke klus. Tip: wees altijd op tijd, laat je ouders thuis en stel zelf ook een paar vragen.

Huurtoeslag

Woon je op jezelf en heeft je huis een eigen voordeur, woon/slaapkamer, toilet en keuken? Dan kun je huurtoeslag aanvragen. De overheid bekijkt je aanvraag en beoordeelt of je in aanmerking komt voor huurtoeslag. Hoeveel je krijgt, hangt af van een aantal zaken.

Lees meer

Richt voor een prikkie je kamer in

Ook met weinig geld kun je je kamer leuk inrichten. Ben je een beetje handig? Steek dan de handen uit de mouwen en maak zelf gordijnen of timmer je eigen bureau in elkaar. En als je twee linkerhanden hebt, kun je de kringloopwinkel, marktplaats en vlooienmarkten afstruinen. Met een beetje speurwerk tik je hier mooie meubels en accessoires op de kop.

Pas op voor oplichters

Pas op voor oplichters

Al jarenlang trappen studenten in de val van oplichters. Tijdens je online zoektocht kom je soms de mooiste aanbiedingen tegen. Een appartement op een toplocatie en ook nog een bizar lage huur. Dit klinkt te mooi om waar te zijn en dat is het meestal ook. Als je reageert, krijg je vaak een positief mailtje terug met het verzoek om vast een voorschot over te maken. Zodra je dat hebt gedaan, is de ‘verhuurder’ spoorloos verdwenen met je geld. Pas dus op en bij twijfel: niet doen.

Ken je rechten

Heb je een betrouwbare verhuurder gevonden? Blijf ook dan kritisch en ken je rechten als huurder. Bij sociale huurwoningen mag je huisbaas bijvoorbeeld maar 1x per jaar de huur verhogen. Ook mag ie geen winst mag maken op de servicekosten. En bereken met het puntensysteem of je niet te veel huur betaalt. Kijk op de site van de Rijksoverheid hoe dit systeem precies werkt.

Goed om te weten
Een verhuurder heeft een minimale opzegtermijn van 3 maanden. Voor ieder jaar dat jij als huurder in het appartement zit wordt de minimale termijn met 1 maand verlengd. De opzegtermijn kan oplopen tot 6 maanden. De verhuurder moet een wettelijke grondslag voor de opzegging hebben. Deze zaken gelden niet als je een tijdelijke huur hebt, antikraak woont of een hospitakamer huurt.

Checklist: heb je overal aan gedacht?

Kamer gevonden, verhuisdozen ingepakt? Check voor je verhuisdag nog éven of je overal aan hebt gedacht.

  • Huurcontract goed doorgelezen en getekend.
  • Overzicht van je in- en uitgaven gemaakt.
  • Oude huur opgezegd (als je die betaalde, natuurlijk).
  • Inboedelverzekering afgesloten.
  • Internet, tv en een energiemaatschappij geregeld (als je huisbaas dat nog niet heeft gedaan).
  • Gecheckt of je recht hebt op huurtoeslag. Zo ja, of je die hebt aangevraagd.
  • Ingeschreven bij je gemeente. Hier heb je na je verhuizing nog 5 dagen de tijd voor, daarna kun je een boete krijgen.
  • Je nieuwe adres doorgegeven aan al je familie, vrienden en belangrijke instanties. Tip: PostNL heeft hier een handige verhuisservice voor.
Bijna 18 jaar: waar moet je aan denken?

Bijna 18 jaar: waar moet je aan denken?

Word jij binnen nu en een jaar 18? Kom dan langs voor een gratis en vrijblijvend gesprek over geld.
(Bijna) 18 jaar

(Bijna) 18 jaar

Op je 18e word je financieel zelfstandig. Wat houdt dat in? En waar moet je dan aan denken?

Pagina laatst gecheckt: 1 mei 2024