Kinderalimentatie na je 18e?

Kinderalimentatie? Je bent als je 18 wordt toch juist geen kind meer? In dit geval nog even wel. En dat kan financieel goed uitkomen.

Kinderalimentatie na 18 jaar

Kinderalimentatie na 18 jaar

Als je ouders gescheiden zijn voor je 18 jaar werd, dan hebben ze samen afspraken moeten maken. Ook afspraken over jouw financiële verzorging en over je opvoeding. Dat heet kinderalimentatie.

Vanaf 18 jaar kinderalimentatie op je eigen rekening

Het maandelijkse bedrag dat je ouders voor je verzorging en opvoeding hebben afgesproken, gaat in de meeste gevallen vanaf je 18e rechtstreeks naar jou. Is dat inderdaad zo, dan is de kans groot dat je het daardoor vanaf je 18e op je eigen rekening gestort krijgt.

Voorbeeld kinderalimentatie na je 18e

Kai woont 5 dagen per week bij zijn vader en in het weekend bij zijn moeder. Zijn moeder verdient meer dan zijn vader – ook omdat zijn vader minder is gaan werken vanwege de zorg voor Kai. Bovendien maakt de vader van Kai meer kosten omdat hij vaker bij hem is. De ouders van Kai besluiten bij de scheiding dat zijn moeder € 300 per maand overmaakt aan zijn vader. Als Kai 18 wordt, stort zijn moeder dat geld elke maand op de eigen rekening van Kai. Hij moet daarvan een deel aan zijn vader betalen voor het inwonen in zijn huis. Ze spreken ook af dat als hij stopt met zijn opleiding of als hij een baan vindt, het bedrag lager wordt of stopt.

Wist je dat?

Pas als je 21 jaar bent, zijn je ouders in principe niet meer onderhoudsplichtig. Dat betekent dat ze vanaf dat moment niet meer verantwoordelijk zijn voor jouw financiële situatie en zorg. Kinderalimentatie stopt dus bijna altijd als je 21 bent. Onderlinge afspraken tussen jou en je ouders kunnen natuurlijk wel nog na die tijd doorlopen.

Heb je genoeg eigen inkomen?

Als je genoeg eigen inkomen hebt, dan kan het zijn dat je minder of geen kinderalimentatie krijgt. Je kunt dan wel samen met je vader of moeder proberen afspraken te maken over de bijdrage aan school- of studiegeld en levensonderhoud.

Financieel zelfstandig

Je wordt als financieel zelfstandig gezien als je een fulltime baan hebt met minstens het minimumjeugdloon. Heb je op je 18e dit inkomen, dan vervalt de kinderalimentatieplicht van je ouders.

Waarom heet het kinderalimentatie?

Kinderalimentatie is misschien een gek begrip voor iemand die 18 is geworden. Je bent juist geen kind meer. Maar in dit geval slaat het woord kind niet zozeer op je leeftijd, maar meer op de rol die je hebt in een gezin. Van je ouders blijf je natuurlijk altijd hun kind, hoe oud je ook bent.

Afvinken!

  • Vraag je ouders of je kinderalimentatie krijgt vanaf je 18e.
  • Maak goede afspraken met je ouders.
  • Probeer voor je 21e op eigen benen te staan.
Checklist (bijna) 18 jaar

Checklist (bijna) 18 jaar

(Bijna) 18? Gebruik onze handige checklist en weet wat je moet regelen.
Bijna 18 en een rekening bij SNS?

Bijna 18 en een rekening bij SNS?

Als je 18 wordt, ben je financieel zelfstandig. Kijk wat er met je rekening gebeurt.

Pagina laatst gecheckt: 1 mei 2024