De browsers die u gebruikt wordt niet meer ondersteund.
Toegang via Windows XP met Internet Explorer 8 of lager wordt per 10 mei 2015 beëindigd.

Kijk hier voor meer informatie.

tekst browser
SNS Bank


 

SNS Lijfrente Sparen

Zo werkt het

Banksparen met SNS Lijfrente Sparen

Wil je geld opzij zetten voor een aanvulling op je pensioen en/of AOW? Dan kun je fiscaal vriendelijk sparen met SNS Lijfrente Sparen. Je betaalt geen vermogensrendementsheffing tijdens het sparen. Dat kan financieel gunstig zijn. Na je spaarperiode laat je je geld uitkeren in termijnen, bijvoorbeeld met SNS Lijfrentenieren. Op de uitkeringen houden we loonheffingen in en die dragen we af aan de Belastingdienst.

Goed om te weten

Heb je weinig verstand van bankproducten zoals lijfrente sparen? Dan mag je dit alleen afsluiten nadat je advies hebt gekregen van een financieel adviseur. Weet je al precies wat je wilt en heb je geen advies nodig? Dan helpen we je aan de telefoon met je aanvraag.

De kenmerken van SNS Lijfrente Sparen

 • Je spaart hiermee voor een aanvulling op je pensioen en/of AOW.
 • Je kunt tussendoor geen geld opnemen, want het is een geblokkeerde bankspaarrekening.
 • Je kunt kiezen uit een aantrekkelijke variabele of vaste rente.
 • Je bepaalt binnen bepaalde (fiscale) grenzen hoe lang je spaart.
 • Je laat je geld na je spaarperiode uitkeren in termijnen met een lijfrente-uitkeringsproduct, zoals SNS Lijfrentenieren.
 • Op de uitkeringen houden we loonheffingen in, die we afdragen aan de Belastingdienst.

Variabele of vaste rente

Je krijgt bij SNS Lijfrente Sparen standaard een aantrekkelijke variabele rente. Maar je kunt ook kiezen voor een vaste rente, met SNS Lijfrente Deposito. Je krijgt de rente jaarlijks bijgeschreven op je rekening. Je krijgt dus rente op rente.

Meer over SNS Lijfrente Deposito

Vaste rente met deposito

Je kiest bij SNS Lijfrente Deposito zelf hoe lang je je geld vastzet. Tijdens de looptijd van je rentevaste periode krijg je een vaste rente. Geen verrassingen dus over wat je deposito je oplevert. De vaste rente geldt voor het totale bedrag en voor de hele looptijd van het deposito. Je kunt per deposito minimaal € 500 inleggen. Je kunt zoveel deposito’s openen als je wilt.

Goed om te weten:

Je kunt alleen SNS Lijfrente Deposito’s openen als je SNS Lijfrente Sparen hebt.

Regels over looptijd deposito

Je deposito loopt uiterlijk tot 31 december van het 5e jaar nadat je de AOW-leeftijd hebt bereikt. Soms betekent dit dat je niet voor alle looptijden met bijbehorende rentes in aanmerking komt. Zolang je nog niet in het 5e jaar na je AOW-leeftijd zit, heb je 2 keuzes aan het eind van de looptijd van je deposito. Je zet het geld opnieuw in een deposito vast tegen de dan geldende vaste rente. Of je laat het geld bijschrijven op je SNS Lijfrente Sparen tegen een variabele rente.

Tussendoor opnemen deposito kost geld

Wil je SNS Lijfrente Deposito opzeggen voor het einde van de looptijd? Dat kan, maar dan betaal je wel kosten. Die trekken we af van het bedrag dat we overmaken naar je SNS Lijfrente Sparen. Wil je een deel van je geld tussendoor opnemen? Ook dat kan, zolang je maar minimaal € 500 op je deposito laat staan. De kosten voor het opnemen trekken we dan af van het bedrag dat overblijft op je SNS Lijfrente Deposito.

Looptijd SNS Lijfrente Deposito Kosten
1 t/m 10 jaar 1,25% van het bedrag dat je opneemt per spaarjaar dat je niet volmaakt, met een maximum van 4,5%
11 t/m 35 jaar 1,25% van het bedrag dat je opneemt per spaarjaar dat je niet volmaakt, met een maximum van 9,5%
Sluit deze uitleg

Spaar fiscaal vriendelijk

Je krijgt meteen rente over het geld dat je hebt ingelegd. Terwijl je spaart, betaal je geen vermogensrendementsheffing over het geld in je SNS Lijfrente Sparen. Je betaalt de belasting pas als je het geld in termijnen laat uitkeren. Kijk hier voor een rekenvoorbeeld. Vanaf je AOW-leeftijd betaal je minder premies volksverzekeringen. Hierdoor betaal je misschien minder loonheffingen dan als je het geld eerder laat uitkeren.

Kies je inlegbedrag

SNS Lijfrente Sparen kun je alleen gebruiken voor:

1. Je jaarruimte

Jaarlijks mag je maximaal je jaarruimte (je pensioentekort) op je SNS Lijfrente Sparen bijschrijven. Inleggen kan tot en met 31 december van het kalenderjaar waarin je de AOW-leeftijd bereikt. Je jaarruimte kun je zelf berekenen.

2. Je reserveringsruimte

Heb je in de afgelopen 7 jaar je jaarruimte niet of niet volledig gestort? Dan mag je ook dit bedrag inleggen. Dit heet de reserveringsruimte. Er zit een maximum aan die reserveringsruimte. Je kunt je reserveringsruimte berekenen op de site van de Belastingdienst.

3. Je stakingswinst of oudedagsreserve

Als zelfstandig ondernemer kun je naast je jaarruimte en reserveringsruimte ook je stakingswinst of oudedagsreserve (FOR) inleggen. Wil je je stakingswinst of oudedagsreserve inleggen in SNS Lijfrente Sparen? Maak dan een afspraak met onze adviseur.

4. Lijfrentekapitaal bij een andere bank of verzekeraar

Heb je al lijfrentekapitaal opgebouwd bij een andere bank of verzekeraar? Dan kun je dit bedrag overzetten naar SNS Lijfrente Sparen. Een SNS Adviseur vertelt je graag of het interessant voor je is om je lopende lijfrenterekening of -verzekering om te zetten naar SNS. Vraag naar de voorwaarden bij de bank of verzekeraar waar je nu zit.

Zo stort je het opgebouwde lijfrentekapitaal in SNS Lijfrente Sparen

 • Vraag een SNS Adviseur in de SNS Winkel om het formulier voor kapitaaloverdracht.
 • Stuur het ingevulde formulier naar de bank of verzekeraar waar het saldo nu staat.

Hebben we de bevestiging van je huidige bank of verzekeraar gekregen en is ook het geld binnen? Dan storten we dat in je SNS Lijfrente Sparen.

Let op! Sommige lijfrenteverzekeringen hebben gunstige voorwaarden die komen te vervallen als je deze oversluit naar SNS Lijfrente Sparen. Het gaat om premiebetalende lijfrenteverzekeringen die zijn afgesloten voor 16 oktober 1990 en na die datum niet meer zijn verhoogd. Ook lijfrenteverzekeringen waarbij je 1 keer een bedrag hebt ingelegd (voor 1 januari 1992) vallen hieronder. En ook als je gespaard hebt in een lijfrenteverzekering of op een lijfrenterekening voor 2014 en daarna niet meer hebt bijgestort, heb je extra mogelijkheden. Heb jij zo’n lijfrenteverzekering of -rekening? Neem contact op met een adviseur.

Sluit deze uitleg

Van sparen naar uitkeren

Zit je spaarperiode erop? Dan moet je je geld in termijnen laten uitkeren. Dit moet volgens de wet met een lijfrente-uitkeringsproduct, zoals SNS Lijfrentenieren. Er zijn regels rond het moment waarop je kunt starten met uitkeren. Je mag je uitkering uitstellen tot in het 5e kalenderjaar nadat je je AOW-leeftijd hebt bereikt. In 2014 zijn de regels bovendien aangepast, wat gevolgen heeft voor het moment waarop je kunt starten met uitkeren en de daarvoor geldende looptijd.

Naast regels over het moment waarop je je geld laat uitkeren zijn er belastingregels over de bedragen. Zo mag bijvoorbeeld het bedrag dat na je spaarperiode per jaar wordt uitgekeerd niet hoger zijn dan € 21.248 (2016). Is het bedrag dat per jaar wordt uitgekeerd hoger? Dan moet de minimale looptijd van de uitkeringen 20 jaar zijn.

Je mag niet tussendoor geld opnemen

SNS Lijfrente Sparen is een geblokkeerde bankspaarrekening. Je mag het gespaarde lijfrentekapitaal niet tussendoor opnemen. Dat is een fiscale voorwaarde die in de wet is vastgesteld. Tussendoor geld opnemen is dus verboden. Doe je dit toch, dan moet je naast loonheffingen over het opgenomen bedrag ook revisierente aan de Belastingdienst betalen.

Heb je een SNS Lijfrente Deposito en wil je die voor het einde van de afgesproken looptijd beëindigen om het geld op te nemen? Dat kan, maar dan betaal je naast de revisierente ook opnamekosten aan ons. Je kunt je lijfrentekapitaal wel tussentijds omzetten in periodieke lijfrente-uitkeringen om bijvoorbeeld je pensioen en/of AOW aan te vullen. Ook kun je dit lijfrentekapitaal overdragen aan een lijfrenteproduct van een andere bank of verzekeraar.

Wat gebeurt er bij overlijden?

Als je overlijdt, gaat je gespaarde bedrag naar je partner en/of (wettelijk) erfgenamen. Zij moeten het geld in termijnen laten uitkeren met een uitkeringsproduct, ook wel een nabestaandenlijfrente genoemd. De looptijd van de maandelijkse uitkeringen hangt af van de relatie die de erfgenaam met je heeft. De hoogte van de uitkeringen hangt af van de looptijd van de nabestaandenlijfrente en de actuele rente. Wil je precies weten hoe het zit bij overlijden? Maak dan een afspraak met een adviseur.

Rente en voorwaarden

Overzicht rentetarieven

Rentewijzigingen zijn voorbehouden. Dat betekent dat de rente nog kan wijzigen tot het moment dat je de rekening afsluit.

SNS Lijfrente Sparen Rente op jaarbasis per 23-08-2017
Variabele rente 0,9%
SNS Lijfrente Deposito Vaste rente op jaarbasis per 23-08-2017
1 jaar vast 0,1%
2 jaar vast 0,1%
3 jaar vast 0,2%
4 jaar vast 0,3%
5 jaar vast 0,6%
6 jaar vast 0,6%
7 jaar vast 0,7%
8 jaar vast 0,9%
9 jaar vast 1,0%
10 jaar vast 1,2%
11 jaar vast 1,2%
12 jaar vast 1,4%
13 jaar vast 1,4%
14 jaar vast 1,4%
15 jaar vast 1,6%
20 jaar vast 1,8%
25 jaar vast 1,9%
30 jaar vast 1,9%

Voorwaarden en informatie SNS Lijfrente Sparen

In de voorwaarden staat wat je van ons kunt verwachten. Maar ook wat we van jou verwachten. Lees ze goed door voor je het product afsluit.

Alle voorwaarden en informatie voor dit product

Andere belangrijke informatie

Deze rekening valt onder het depositogarantiestelsel. Lees onze informatie daarover en bekijk het Informatieblad Depositogarantiestelsel. Informatie over onder meer het recht van bedenktijd en onze klachtenprocedure staat in de SNS Dienstenwijzer.

Aanvragen en kosten

Heb je weinig verstand van bankproducten zoals lijfrente sparen? Dan mag je dit alleen afsluiten nadat je advies hebt gekregen van een financieel adviseur. Weet je al precies wat je wilt en heb je geen advies nodig? Dan helpen we je met het telefonisch aanvragen.

Je kunt SNS Lijfrente Sparen afsluiten tot en met het 5e jaar na het jaar waarin je de AOW- leeftijd hebt bereikt.

Aanvragen met advies

Als je weinig verstand hebt van producten zoals SNS Lijfrente Sparen, dan kun je dit product alleen afsluiten na advies van een financieel adviseur. Met een persoonlijk advies kijkt de SNS Adviseur goed naar je financiële situatie nu en je wensen in de toekomst. Zo weet je of SNS Lijfrente Sparen past bij jouw situatie.

Je vraagt SNS Lijfrente Sparen met persoonlijk advies in 4 stappen aan:

 1. 1. Afspraak maken
 2. 2. Kennismakingsgesprek
 3. 3. Adviesgesprek
 4. 4. Product aanvragen

Aanvragen zonder advies

Weet je al precies wat je wilt en heb je geen advies nodig? Dan helpen we je graag met het telefonisch aanvragen van SNS Lijfrente Sparen. We geven je informatie over het product maar we geven dan geen advies.

Je vraagt SNS Lijfrente Sparen zonder advies in deze 3 stappen aan:

 1. 1. Afspraak maken
 2. 2. Kennis- en ervaringstoets
 3. 3. Product aanvragen

Is aanvragen zonder advies iets voor jou?

Wil je SNS Lijfrente Sparen telefonisch aanvragen zonder ons advies? Dan moet je eerst een kennis- en ervaringstoets maken. Met deze toets bepalen we of je ervaring hebt met vergelijkbare producten en er voldoende van weet. Ben je geslaagd voor de toets? Dan kun je zelf zonder advies een product aanvragen. We helpen je dan alleen met het aanvraag- en afsluitproces. Blijkt uit de toets dat je onvoldoende kennis of ervaring hebt? Dan kun je dit product alleen met advies van ons afsluiten.

Vraag je het product zonder advies aan? Dan bepaal je zelf of dit product goed bij je past. Je krijgt geen advies van ons .

In deze situaties kun je dit product niet aanvragen zonder advies:

 • Je inleg is groter dan € 100.000.
 • Je wilt een nabestaandenlijfrente aanvragen.
 • Je wilt een oud-regime lijfrenteverzekering omzetten.
 • Je wilt vanuit een BV een lijfrente, Fiscale Oudedagsreserve of stakingswinst inleggen.

Wat betaal je voor SNS Lijfrente Sparen?

Bij SNS betaal je kosten voor het advies en het afsluiten van vermogensproducten. Net als bij alle andere banken en intermediairs.

Kosten SNS Lijfrente Sparen met advies

Het eerste oriëntatiegesprek is gratis. Voor het advies en het aanvragen en afsluiten van een vermogensproduct betaal je € 125 per uur. Afhankelijk van je persoonlijke situatie en jouw wensen is onze adviseur meer of minder tijd kwijt. De adviseur spreekt altijd vooraf met je af hoeveel je betaalt voor zijn werkzaamheden.

Wat doet onze adviseur?

Onze adviseur brengt je financiële situatie en/of die van je partner in beeld. Op basis hiervan en van je wensen geeft de adviseur een advies. Hiervoor betaal je kosten. Je beslist zelf of je dit advies opvolgt of niet. Als je wilt dat onze adviseur de bijbehorende offertes gaat aanvragen, dan doet hij dat voor je. Wil je het product afsluiten? Dan regelt de adviseur dat ook. Voor het aanvragen en afsluiten betaal je kosten.

Kosten SNS Lijfrente Sparen zonder advies

Als je geslaagd bent voor de kennis- en ervaringstoets kun je voor € 250 SNS Lijfrente Sparen telefonisch aanvragen. Je krijgt dan geen advies.