Belasting en je pensioen

Ook als je met pensioen bent, betaal je belasting. Maar je betaalt over de eerste schijven in box 1 wel minder inkomstenbelasting als je ook de AOW-leeftijd hebt bereikt.
Belasting en pensioen

Pensioen = minder belasting betalen

Als je de AOW-leeftijd bereikt, val je in een lager belastingtarief dan toen je nog werkte. Zo houd je van je bruto-inkomen meer over dan vóór je AOW-leeftijd.

Lees ook de 3 pijlers waaruit je pensioen bestaat

Geen AOW-premie meer

Voordat je de AOW-leeftijd bereikt, betaal je premies voor de AOW (Algemene Ouderdomswet), de Anw (Algemene nabestaandenwet) en de Wlz (Wet langdurige zorg). Nadat je de AOW-leeftijd hebt bereikt, hoef je geen premie voor de AOW meer te betalen. Dat scheelt meestal behoorlijk.

Daarnaast betaal je na je AOW-leeftijd misschien minder inkomstenbelasting in box 1 over de eerste schijf.

Let op:
Sinds 2021 is een nieuw schijvenstelsel geïntroduceerd, met 2 schijven in plaats van 4. Bekijk het actuele overzicht van de tarieven en schijven op de website van de Belastingdienst. Daar vind je ook actuele informatie over het nieuwe schijvenstelsel.

Heffingskortingen voor AOW'ers

Misschien heb je ook recht op heffingskortingen die speciaal voor AOW’ers gelden. Dat kan voordelig zijn. Bekijk hiervoor de website van de Belastingdienst.

Je pensioen aanvullen

Je pensioen aanvullen

Wil je zelf sparen voor een aanvulling op je pensioen? Dat kan bij SNS.

Pagina laatst aangepast: 1 november 2023