Nog mooier dan verwacht

Na een lange carrière in loondienst bij een andere bank startte Joep Huiskes eind 2020 als franchisenemer. Een spannende overstap waar hij nog geen moment spijt van heeft. Hij begon met een winkel in Doetinchem en in februari 2023 opent hij zijn tweede winkel in Winterswijk. Een mooi moment voor Franchi’s om met hem in gesprek te gaan over zijn ervaringen met de franchiseformule. Hoe heeft hij het traject ervaren om franchisenemer te worden? Zijn de verwachtingen die hij had ook uitgekomen?
Pim van Zutven en Yvette van Luijtelaar
Joep Huiskes

Het begon met een kopje koffie

“In mijn werk in loondienst miste ik de laatste jaren het persoonlijke contact en de aandacht voor de klant. Door de komst van de callcenters en digitalisering kwam ik op steeds grotere afstand van de klant te staan. Omdat ik naast mijn werk al geruime tijd PE-SEH en FFPtrainingen gaf, kwam ik in contact met een aantal ondernemers. Daar zag ik dat het nog steeds anders kon en dat werkte aanstekelijk. Ik besloot om samen met SNS het traject aan te gaan om franchisenemer te worden.

Dat was niet niks! Het aanloopproces duurde best lang, maar dat komt vooral omdat ze zeer zorgvuldig te werk gaan. Je maakt grondig kennis met de SNS Franchise formule en gaandeweg ontdek je of SNS bij jou past en andersom. Je wordt gescreend, je neemt deel aan een persoonlijk assessment met toetsen en rollenspellen, je leert de organisatie kennen door gesprekken met andere franchisenemers en specialisten bij SNS en vervolgens ga je aan de slag met een businessplan. Wat begon met een kopje koffie bij Van der Valk eindigt met een presentatie voor het directieteam. Dat was best spannend, want het voelde toch een beetje als afzwemmen voor je zwemdiploma. Maar achteraf bezien was het eerder leuk met een feestelijke afronding van het traject. En dan ga je aan de slag!”

Een piekperiode

“Bij de winkelopening in december 2020 hebben mijn kinderen het lint doorgeknipt. Dit hebben we gefilmd, zodat mijn vader -die er door zijn gezondheid niet bij kon zijn- dit toch nog heeft kunnen meebeleven. Helaas ging het daarna steeds slechter met hem en overleed hij in januari. Net op de dag dat mijn nieuwe adviseur in dienst kwam. In deze situatie heb ik persoonlijk ervaren dat SNS de mens centraal stelt. SNS en andere franchisenemers zijn ingesprongen om ervoor te zorgen dat alles bleef draaien. Voor die steun ben ik ze enorm dankbaar, want dit was een hele belangrijke en moeilijke privéperiode voor mij.

Toen ik weer terugkwam, had ik wel een kleine achterstand, maar die heb ik ruimschoots kunnen inlopen in de maanden die erop volgden. Dat was echt een piekperiode. Het regende aanvragen voor hypotheken door de gunstige marktomstandigheden. Dus mijn agenda puilde uit. En alles was natuurlijk nog nieuw voor mij. Voor het eerst was ik leidinggevende van een geweldig team. Een pittige periode, waarin je echt moet uitzoeken hoe je ervoor zorgt dat ook thuis de winkel blijft draaien.”

Kim, Storm en Bo

“Als franchisenemer heb je geen 9 tot 5 baan. Ook in de avonden ben ik zeker twee keer per week op pad. Ik ga dan naar de ondernemersvereniging, netwerkbijeenkomsten, een bijeenkomst van de franchisevereniging en ik heb regelmatig een adviesgesprek met een klant die overdag werkt. Gelukkig heb ik met Kim, mijn vrouw, hele goede afspraken gemaakt. Zij is parttime HR-manager in een ander bedrijf. Waar mogelijk helpt ze mee in de zaak. Vooral op personeelsgebied. Ze maakt aanbiedingen en contracten, houdt de verzuim- en salarisadministratie bij, zit bij de sollicitatiegesprekken en helpt met de boekhouding en de marketing. Allemaal zaken die ze vanuit huis kan doen.

Waarschijnlijk gaat ze binnenkort ook de WFT-opleiding volgen, zodat ze in geval van nood ook kan inspringen in de winkel. En heel belangrijk, als ik ’s avonds thuiskom kan ik met haar sparren over zaken die mij bezighouden. Door samen de uren in te delen zijn we niet in de spagaat gekomen! Wat we ook hebben gemerkt is dat het belangrijk is om af en toe even echt vrij te nemen. Op die dagen hebben mijn zoon Storm (12 jaar) en dochter Bo (10 jaar) het meestal voor het zeggen. We gaan dan naar een pretpark waar ze al heel lang heen willen of een middagje shoppen.”

Nog energie over

“Na twee jaar merk ik dat ik in iets rustiger vaarwater terecht ben gekomen, maar het zit niet in me om stil te zitten. Waar ik nu werk van moet maken is de zakelijke markt. Om daar ook genoeg aandacht voor te hebben, zoek ik specifiek voor deze markt een nieuwe financieel adviseur. Dit doe ik samen met een collega-franchisenemer, Ralph Driezen van de winkels in Enschede en Hengelo. Vooralsnog blijkt het lastig om zo’n specialist te vinden, maar tegen de tijd dat dit magazine uitkomt hopen we er een te hebben gevonden!

Daarnaast vind ik nog steeds de tijd om trainingen te geven. Ik vind dat heerlijk om te doen en ik leer zelf ook steeds bij en neem de laatste inzichten mee terug. En als ik echt helemaal wil losgaan, dan ga ik de survivalbaan op. Lekker rennen, klimmen en klauteren in de buitenlucht. Dat geeft een hoop energie, zodat ik er de volgende dag weer fris tegenaan kan.”

“Nu, na twee jaar, weet ik zeker dat ik nooit meer een baan in loondienst wil. Voor mij is deze hard-franchiseformule ideaal. Het concept is bijna ‘plug & play’, zodat ik mij kan richten op de klanten en mijn team. Mijn verwachtingen zijn overtroffen en ik heb geen moment spijt van mijn keuze om franchisenemer bij SNS te worden.”

Wil jij ook een eigen winkel onder de vertrouwde naam van SNS?

Ontdek of jij jezelf herkent in ons profiel en verken de beschikbare franchisegebieden. Wil je meer informatie over de franchiseformule van SNS of wil je kennismaken met een franchisenemer uit de praktijk? We organiseren graag een of meer bedrijfsbezoeken in jouw regio met een franchisenemer van SNS.

Ga in gesprek

Word franchisenemer van SNS

Word franchisenemer van SNS

Je eigen SNS Winkel? Lees hoe je franchisenemer van SNS kunt worden.
Heb je een vraag?

Heb je een vraag?

Wil je meer informatie over de franchiseformule van SNS? Neem dan contact met ons op.