Verhuizen naar een andere gemeente

Als je verhuist naar een andere gemeente, zijn er een paar administratieve zaken waar je mee te maken hebt. Check of je aan alles hebt gedacht.

1. Inschrijven bij nieuwe gemeente

Verhuis je binnen Nederland? Na de verhuizing heb je 5 dagen om je schriftelijk, digitaal of bij het gemeenteloket in te schrijven als inwoner van je nieuwe gemeente. Met deze inschrijving word je ook meteen uitgeschreven bij je oude gemeente. Ben je bang dat je door alle drukte van de verhuizing je inschrijving vergeet? Je kunt je verhuizing 4 weken van tevoren doorgeven.

Goed om te weten: Gemeenten mogen een boete geven van maximaal € 325 als je belangrijke wijzigingen niet op tijd doorgeeft.

2. Waterschapsbelasting

Nederland is verdeeld in 21 waterschappen. Een waterschap regelt zaken als dijkonderhoud en waterzuivering. Je betaalt hier een bijdrage voor: waterschapsbelasting. Als je naar een andere gemeente verhuist, kan het zijn dat je vanaf dan bij een ander waterschap hoort. Je ontvangt dan automatisch een rekening voor de rest van het jaar. Het teveel dat je bij je oude waterschap hebt betaald, krijg je terug. Mocht dit niet vanzelf gaan, neem dan contact op met je oude waterschap.

3. Gemeentelijke belastingen

Gemeentelijke belastingen, zoals rioolheffing, afvalstoffenheffing en hondenbelasting, betaal je aan je gemeente. Na je verhuizing betaal je deze dus aan je nieuwe gemeente. Bij de meeste gemeenten krijg je (een deel van) deze belastingen terug als je ze voor een jaar vooruit hebt betaald. Soms gaat dit automatisch, maar soms moet je het zelf terugvragen. Dat is bij iedere gemeente anders. Kijk op de website van de gemeente hoe dit bij jou geregeld is.

Goed om te weten: Sommige gemeentes besteden het heffen van belastingen uit aan een samenwerkingsverband. Het kan dus zijn dat je daar een rekening van ontvangt in plaats van de gemeente zelf.

Remigreren naar Nederland?

Heb je langer dan een jaar in het buitenland gewoond en wil je weer terugkeren naar Nederland? Dan moet je de normale toelatingsprocedure doorlopen. Op de website van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) vind je hier meer informatie over.

4. Huisarts en tandarts

Schrijf je in bij een huisarts en tandarts in je nieuwe gemeente. Vooral in de grote steden kan dit een aardige speurtocht zijn, omdat veel praktijken vol zitten. Het is dus handig om hier op tijd mee te beginnen. Als je al vrienden of familie hebt in je nieuwe woonplaats, dan kun je bij hen polsen of ze goede ervaringen met een praktijk hebben. Ken je nog niemand in je nieuwe woonplaats? Dan kun je aan je huidige arts vragen of hij/zij een goede praktijk weet. En voordat je je inschrijft, kun je bij de meeste praktijken een kennismakingsgesprek aanvragen. Zo krijg je vast een goede indruk.

5. School en kinderopvang

Als je kinderen hebt, gaan zij na de verhuizing waarschijnlijk naar een school en/of opvang in je nieuwe woonplaats. Het is slim om zo vroeg mogelijk met de oriëntatie hiervoor te beginnen. Vraag kennismakingsgesprekken aan en check voor de zekerheid of de school of opvang die je op het oog hebt, geen wachtlijst heeft.

Denk verder ook aan sportclubs en andere hobbyverenigingen.

6. Parkeervergunning aanvragen

Heb je een parkeervergunning nodig? In sommige gemeentes is hier een wachtlijst voor. Hou hier rekening mee en vraag je parkeervergunning zo snel mogelijk aan. Zo voorkom je hoge parkeerkosten.

Al aan je verzekeringen gedacht?

Al aan je verzekeringen gedacht?

Met een inboedel- en woonhuisverzekering is je nieuwe huis goed verzekerd.
Verhuizing doorgeven

Verhuizing doorgeven

Tussen het verhuizen door, moet je ook nog je adreswijziging doorgeven. Zo maak je het jezelf makkelijker.Laatst aangepast: 7 juli 2022