Hypotheekrenteaftrek 30 jaar

Vanaf 2001 mag je je hypotheekrente maximaal 30 jaar aftrekken. Na de periode van 30 jaar krijg je dus niets meer terug van de Belastingdienst en stijgen je netto maandlasten. Hoe zit het precies en wat kun je doen?

Voorbeeld:

Peter en Marjolijn hebben hun hypotheek afgesloten vóór 2001. De 30 jaar voor hypotheekrenteaftrek begint na 2001. Dat betekent dat voor Peter en Marjolijn in 2031 de hypotheekrenteaftrek vervalt.

Rente alleen aftrekbaar in box 1

Alleen de rente voor de hypotheek die valt onder de eigenwoningschuld is maximaal 30 jaar aftrekbaar. Dus een hypotheek of lening die je gebruikt voor:

  • de aankoop van je eigen woning
  • een verbouwing of onderhoud van je woning (verbouwingsdepot of verbouwingslening)
  • het afkopen van rechten van erfpacht, opstal of beklemming
  • de eenmalige (financierings)kosten

Goed om te weten: Voor de hypotheekrenteaftrek is vanaf 2013 het een en ander veranderd in de fiscale wetgeving.

Meer info over de hypotheekrenteaftrek

Voorbeeld:

Melvin en Lisa hebben hun hypotheek afgesloten in 2010. Dan stopt het recht op hypotheekrenteaftrek voor Melvin en Lisa in 2040.

Wat gebeurt er na het vervallen van je hypotheekrenteaftrek?

Als je recht op hypotheekrenteaftrek vervalt, kan dat grote gevolgen hebben voor je maandlasten. Het bedrag dat je bruto voor je hypotheek betaalt, wordt netto: je krijgt niets meer terug van de Belastingdienst. De lening valt vanaf dan namelijk in box 3. Goed om rekening mee te houden, want je maandlasten gaan dan stijgen.

Wat vroegen klanten ons over de hypotheek-renteaftrek?

Hoe zit het met een aflossingsvrije hypotheek en de hypotheekrenteaftrek?

De rente bij een aflossingsvrije hypotheek is niet meer aftrekbaar, tenzij je de hypotheek hebt afgesloten vóór 2013 voor aankoop, verbetering of onderhoud van je huis. In dat geval heb je 30 jaar hypotheekrenteaftrek vanaf het moment dat je de hypotheek hebt afgesloten. Na die 30 jaar krijg je niets meer terug van de Belastingdienst en stijgen je maandlasten.

Wat kan ik doen, zodat ik straks geen hogere maandlasten krijg?

Je hebt verschillende manieren om ervoor te zorgen dat je straks de hogere maandlasten van je hypotheek kunt opvangen. Je kunt beginnen met (extra) aflossen. Daardoor dalen je maandlasten straks én nu. Of bekijk of de rente bij je hypotheek tussentijds omlaag kan.

Een vraag over extra aflossen?

Een vraag over extra aflossen?

Aflossen kan soms fiscaal nadelig zijn. Een SNS Adviseur weet of het slim is om extra af te lossen of niet.
Meteen regelen

Meteen regelen

Regel zelf een extra aflossing of kijk hoeveel je al hebt afgelost.