FIRE vs. YOLO: waar ga jij voor?

Financially Independent, Retire Early (FIRE) is een levensstijl die als doel heeft om zo vroeg mogelijk te stoppen met werken. Klinkt prachtig, maar is het realistisch? En hoe geniet je van het nu als je alleen maar met later bezig bent? Kortom, gaat FIRE samen met het good old YOLO? Ontdek het hier.

FIRE

Zo zuinig mogelijk leven en je inkomen voor het grootste deel sparen en beleggen. Steeds meer 20’ers en 30’ers in Nederland proberen op deze manier FIRE te worden.

De oorsprong van de FIRE-beweging ligt in het boek ‘Your Money or Your Life’. Hierin pleiten de schrijvers voor een (vervroegd) pensioen waarin je voluit kunt genieten van je hobby’s, vrienden en familie in plaats van doorwerken tot je te oud bent.

In Nederland krijgt de FIRE beweging de laatste jaren steeds meer volgers. Naar schatting zijn er in ons land zo’n 20.000 tot 50.000 mensen serieus mee bezig.

25x je netto jaaruitgaven

Laten we eens concreet naar de cijfers kijken. Financiële onafhankelijkheid bereik je met een geldbedrag waarmee je voor altijd je dagelijkse kosten kunt betalen. Een veelgebruikte rekensom is: 25x je netto jaaruitgaven.

Voorbeeldsom:

  • Je geeft per maand € 2.500 netto uit.
  • Dan is dat per jaar € 30.000.
  • 25 x € 30.000 is € 750.000 om FIRE te zijn. Dan leef je van het jaarlijkse rendement van 4% over die € 750.000, namelijk € 30.000.

FIRE – is het realistisch?

25x keer je jaaruitgaven bij elkaar sprokkelen is voor veel mensen niet realistisch. Je hebt een behoorlijk inkomen nodig om tot 750.000 euro te komen. Met beleggen kan het sneller gaan, maar dan loop je ook het risico dat je je doelbedrag niet haalt en alsnog langer door moet werken.

Zelf uitrekenen?

Uitrekenen hoeveel geld je nodig hebt om eerder te kunnen stoppen met werken?

Bereken met MijnGetal

De meest gehoorde tactiek binnen de FIRE-beweging is het naar beneden brengen van je vaste lasten, extra veel werken en wat je overhoudt verstandig investeren tegen een gemiddeld risico en rendement. Dus kunnen je abonnementen of boodschappen goedkoper? Heb je ruimte voor een bijbaantje? Dan is er hoop. Maar de vraag is of je dit wil.

En YOLO dan?

De tegenhanger van FIRE is het inmiddels ouderwetse YOLO (You Only Live Once). Oorspronkelijk afkomstig van het Drake-album ‘The Motto’. YOLO staat voor een leefstijl waarbij je juist níét aan morgen denkt en zonder remmingen geniet van het nu. En daar valt ook iets voor te zeggen. Dus wat wordt het? Nu, later of allebei?

Het gaat om geluk

Je pensioenleeftijd is waarschijnlijk nog heel ver weg en je vandaag is wellicht nog net wat belangrijker dan later. Want ja, een eigen huis, een mooie reis, hobby’s en vrienden… daarvoor heb je nú geld nodig. Een lastig dilemma. Tenzij je heel gelukkig wordt van hard werken en niets uitgeven, is een FIRE-lifestyle best zwaar.

Gelukkig is er een iets minder strenge optie.

Niet FIRE, maar wel Barista

Je kunt er ook voor kiezen om later mínder te gaan werken of iets te gaan doen waar je hart sneller van klopt. Deze filosofie heet Barista FIRE en draait om het bereiken van een deeltijdpensioen. Dat is sneller te bereiken dan complete financiële onafhankelijkheid.

Je spaart en belegt een potje bij elkaar dat je de ruimte geeft om (deels) iets te doen waar je écht gelukkig van wordt. Misschien wel een aantal maanden per jaar vrij. Of je maakt een paar dagen per week van je hobby je werk. Een baan als barista bijvoorbeeld.

Ook leuk voor jou?

Future Money Talks

Future Money Talks

Future Money Talks is hét platform voor jongvolwassenen. We bespreken wat jou bezighoudt als het gaat over financiële zaken. En helpen jou vooruit met inzichten, inspiratie en tips.