Buy now, cry later?

Nieuwe outfits kopen maar liever nu nog niet betalen? Dat kan! Tegenwoordig kun je op steeds meer plekken kiezen voor achteraf betalen. Ideaal. Of toch niet? Steeds meer jongeren raken in de schulden door dit soort nabetalingen. En wie verdient er eigenlijk geld aan kopen of afbetaling? We bespreken het in deze blog.

Achteraf betalen - Future Money Talks

Buy now, pay later

Buy now, pay later (BNPL) of Afterpay, betekent dat je een product of dienst direct krijgt, terwijl je pas later hoeft te betalen. Meestal na 30 of 45 dagen. Handig als je nu nét even krap bij kas zit, dus. Uit een recent verslag (AFM, 2024) blijkt dat de groei van buy now, pay later-diensten het grootst is onder jongeren van 18-24 jaar. 19% van de jongeren maakt hier vaak gebruik van én betalen te laat. Dat gebeurde ook Fleur (21). Ze vertelt: 'Ik kocht een jurkje en koos voor achteraf betalen. Een paar weken later werd mijn salaris gestort. Tegen de tijd dat het salaris kwam, had ik het weer nodig voor andere dingen. Zo bleef ik het betalen uitstellen en werd het jurkje van 20 euro door boetes en administratiekosten ineens een rekening van 150 euro.'

Pijnlijke portemonnee én hoofd

Betalen doet niet alleen pijn aan je portemonnee, maar zorgt ook voor psychologische pijn, blijkt uit onderzoek. Dr. Florien Cramwinckel, gedragspsycholoog, vertelt erover: 'We noemen ’t ook wel pain of payment. Hoe duidelijker het is dat je ergens voor betaalt, hoe meer pijn het doet. Cash afrekenen voor rondjes in de kroeg, doet meer pijn dan je Netflix-abonnement laten afschrijven. Als je een product nu al krijgt, terwijl je er pas later voor betaalt, heb je minder pain of payment.' Fleur herkent dit: 'Ik koop heel vaak kleding die ik nu nog niet hoef te betalen. Vaak kan ik het wel, maar vind ik het fijner om het even uit te stellen. Op die manier kan ik met al met mijn nieuwe outfits shinen, zonder dat ik me schuldig voel over hoeveel ’t gekost heeft.'

Betalen in termijnen

Achteraf betalen in termijnen kan prettig aanvoelen doordat het minder duidelijk is hoeveel je betaalt. Cramwinckel: 'Als je een betaling in meerdere termijnen hakt, zoals mogelijk is bij Afterpay, lijkt het alsof je minder betaalt. Drie betalingen van 25 euro voelen als een minder grote uitgave dan één uitgave van 75 euro. In de psychologie wordt dit outflow transparency genoemd. Oftewel, hoe minder duidelijk je uitgaven zijn, hoe meer je bereid bent om uit te geven.'

Je rekening checken

Psychologisch gezien lijkt dat achteraf betalen dus een aantrekkelijke optie. Het is dan ook niet gek dat honderden Nederlandse webwinkels kopen op afbetaling aanbieden (nos.nl). Maar het kan er ook voor zorgen dat je geld uitgeeft wat je niet hebt. Fleur: 'Soms bestelde ik verschillende dingen met achteraf betalen. Ik raakte het overzicht kwijt en keek nooit op mijn rekening of ik het wel kon aflossen. Een probleem voor later, dacht ik dan.' Dat Fleur niet de enige jongere is die zo denkt blijkt ook uit een eerdere video.

Boetes als verdienmodel

Waarom wordt achteraf betalen eigenlijk aangeboden? 'Goed om je te realiseren is dat sommige bedrijven hier geld aan verdienen. Veel mensen kopen op afbetaling duurdere spullen dan ze anders zouden doen. Daarnaast verdienen aanbieders van kopen op afbetaling geld aan klanten die niet op tijd betalen. Dit gaat bij sommige aanbieders zelfs om 20-40% van hun totale omzet, aldus een rapport van de AFM. Elke keer dat jij te laat betaalt, verdienen zij dus geld met het in rekening brengen van administratiekosten en/of aanmaningskosten', aldus dr. Cramwinckel.

Van kwaad tot erger

Vooral jongvolwassenen (tot 35 jaar) zijn de dupe van dit verdienmodel. Deze groep krijgt relatief het vaakst te maken met hoge aanmaningskosten en incassobureaus (AFM, 2024). Dat die kosten snel oplopen blijkt uit een eerder rapport van de AFM (2022) Zo kan het gebeuren dat je voor een product van 100 euro, wel 40 euro aan incassokosten moet betalen als je te laat bent met betalen. Fleur herkent dit: 'Bij elke herinneringsmail werd de prijs van mijn jurkje behoorlijk verhoogd. En iedere keer vond ik het minder aantrekkelijk om te betalen. Het werd zo’n hoog bedrag! Daar kon ik heel veel andere leuke dingen van doen. Toen het incassobureau zich ermee ging bemoeien, heb ik het, na een hoop slapeloze nachten, afbetaald.'

Voorkomen is beter dan genezen

Achteraf betalen kan dus voor veel problemen én stress zorgen. Hoe kun je toch het gemak van achteraf betalen ervaren én niet in de problemen komen? Gebruik deze tips:  

  1. Let op betalingstermijnen & herinneringen. Die komen meestal alleen via de mail, en als je een termijn mist moet je direct een boete betalen. Zet een herinnering in je telefoon voor de dag dat je moet betalen, zodat je het niet vergeet.
  2. Voorkom het missen van meerdere betaaltermijnen. Als je meerdere termijnen mist wordt je rekening vaak overgedragen naar een incassobureau en krijg je nog hogere boetes.
  3. Houd een lijstje bij op je telefoon van je aankopen. Zo voorkom je dat je bij meerdere winkels aankopen doet terwijl je dat eigenlijk niet kunt betalen. Het zorgt er ook voor dat je minder snel vergeet te betalen.
  4. Retourneer artikelen die je niet gebruikt of niet wilt houden zo snel mogelijk. Zo voorkom je dat je de retourtermijn mist en alsnog moet betalen.
  5. Ben je onder de 18? Dan mag je nog geen gebruik maken van kopen op afbetaling.

Ook leuk voor jou?

Future Money Talks

Future Money Talks

Future Money Talks is hét platform voor jongvolwassenen. We bespreken wat jou bezighoudt als het gaat over financiële zaken. En helpen jou vooruit met inzichten, inspiratie en tips.