6 Tips om succesvol te worden als eigen baas

Jelle Engels van Woningbaas is het best te omschrijven als een stuiterbal. Niet alleen door zijn bruisende energie, maar ook omdat hij na hard vallen, nog sneller omhoogschiet. Als ondernemere heeft hij alles perfect op orde. Maar hij kent ook de andere kant van de medaille. Voor Future Money Talks onthult hij 6 tips die jou kunnen helpen om succesvol te worden als eigen baas.
Jelle Engels

Een mooi horloge aan je pols en een snelle wagen op de oprit. Geld moet rollen?

Jelle kijkt naar zijn horloge: “Nee, zeker niet. Ik kom van niks, en ik zal nooit de stress vergeten die mijn moeder had omdat ze geen eten voor ons kon kopen. Dat wil ik niet. Dus ik blijf altijd met beide benen op de grond staan. Vroeger op school zeiden ze dat er van mij niks zou worden. Ik kon me niet concentreren. Maar ik heb mezelf wél geleerd hoe ik moet ondernemen. Voor mij zijn die spullen dus echt trofeeën: beloningen voor mijn harde werk.”

Veel jongeren dromen ervan eigen baas te zijn. Wat zijn jouw tips?

“Het is simpelweg een kwestie van gaan. Iedere week heeft 168 uur en jij hebt de regie over al die uren. Je bepaalt zelf bepalen hoe je ze indeelt. Smoesjes helpen niet. Mijn tip? Begin zo jong mogelijk met ondernemen. Je hebt dan nog weinig verantwoordelijkheden; woon je bijvoorbeeld nog bij je ouders, dan heb je lage lasten en veel stabiliteit.  Zelf ben ik op mijn 17e al begonnen met ondernemen.”

Bij jou straalt de passie ervan af. Maar wat als je die passie nog niet gevonden hebt?

“Ga als eerste op onderzoek uit: waar word ik écht blij van? Volgens mij is dat één van de belangrijkste dingen die bepaalt of een ondernemer succes heeft of niet. Die passie is besmettelijk, op een goede manier. Als iemand liefde heeft voor hetgeen wat hij doet, dan voel je dat.”

“Vraag jezelf vervolgens af: wat wil iedereen hebben? Als je die gouden combinatie van jouw passie én een gat in de markt gevonden hebt, ga dan creatief kijken: hoe kan ik het omvormen naar een verdienmodel?”

Slechts 50% van de startende eigen bazen is na 5 jaar nog actief. Hoe zorg je dat je het wél redt?

“Er zijn een aantal dingen belangrijk. Wat is het idee? Hoe pak je het aan? Wat investeer je? In welke tijd bevind je je? Is het de juiste tijd? Heb je een beetje geluk? Heb je de gunfactor? Succes bestaat uit heel veel puzzelstukjes. Er hoeft er maar één te ontbreken en je bedrijf komt niet van de grond.”

Een flinke portie doorzettingsvermogen is volgens Jelle onmisbaar: “Laat je niet ontmoedigen en durf groot te dromen. Ook al verklaart iedereen je voor gek. Én je moet bereid zijn om offers te brengen. Vandaag de dag krijg je enorm veel prikkels via sociale media. Succes lijkt van buitenaf heel makkelijk. Maar besef je: als iets aangewaaid komt, waait het ook weer heel snel weg.”

Jelle en Diego

Wat is volgens jou de grootste valkuil voor een ondernemer?

Een gebrek aan focus. Zelf ben ik vanaf mijn 12e al enorm vindingrijk. Ik heb aan de lopende band bedrijven gestart: van een opblaasboten shop tot een tatoeage app. Ik hopte van het ene idee naar het andere, het kon me niet snel genoeg gaan. Maar als je heel kort iets probeert, kan het nooit een succes worden. Dus mijn tip is: bijt je in één ding vast en zet door om het tot een succes te maken.”

Welke eigenschap is volgens jou juist onmisbaar als ondernemer?

“Positief zijn en denken in oplossingen! Bedenk je elke dag: hoe ga ik de wedstrijd in? Dat begint bij het opstaan. Als je dan al negatief begint, blijf je in die donkere wolk zitten. Ik ben fel tegen probleemdenkers. Eén ding is zeker: je gaat flink wat beren op de weg tegenkomen. Maar als je die als beren blijft zien, kom je er nooit. Dan ga je ten onder aan de stress. Soms schrik ik van hoe weinig me nog raakt. Ben ik emotieloos? Nee, ik heb gewoon geleerd hoe ik ermee om moet gaan.”

Ook leuk voor jou?

Future Money Talks

Future Money Talks

Future Money Talks is hét platform voor jongvolwassenen. We bespreken wat jou bezighoudt als het gaat over financiële zaken. En helpen jou vooruit met inzichten, inspiratie en tips.