Kamer van Koophandel en rechtsvorm kiezen

Als je start als zzp'er, moet je je inschrijven bij de Kamer van Koophandel. Dan kies je ook meteen de rechtsvorm voor je eigen bedrijf.

Rechtsvorm kiezen

Je kunt voor je eigen onderneming uit verschillende rechtsvormen kiezen, met elk hun eigen kenmerken. Verreweg de meeste zzp'ers schrijven zich in als eenmanszaak. Een andere optie is bijvoorbeeld een besloten vennootschap met beperkte aansprakelijkheid (in de volksmond: bv). Bekijk de verschillen tussen deze rechtsvormen en kies degene die bij jouw bedrijf past.

Rechtsvorm kiezen

Je inschrijven bij de Kamer van Koophandel

Je inschrijven bij de Kamer van Koophandel moet altijd als je start als zzp'er. Dat kan eenvoudig online. Je betaalt eenmalig € 75,- (2023). Daarna sta je ingeschreven in het Handelsregister en kun je verschillende workshops volgen, zoals de startersdag voor zzp'ers.

Meer over Inschrijven bij de Kamer van Koophandel

Al eerder een KvK-nummer nodig?

Het kan voorkomen dat je nog geen klanten hebt, maar dat je wel al een KvK-nummer moet opgeven. Bijvoorbeeld als je een café begint en je vergunningen moet aanvragen. Of als je, lang voordat je je eerste factuur kunt versturen, al een zakelijke rekening wilt aanvragen omdat je investeringen moet doen. Schrijf je dan in als 'onderneming die voorbereidingshandelingen treft om te starten als zzp'er'.

Deze vragen stellen zzp'ers

Nihat Yazici is Klantadviseur Zakelijk bij SNS Den Haag. Hij ontmoet veel zzp’ers in zijn winkel, zowel starters als ondernemers die al een tijdje zzp’er zijn. De zzp’ers die hij adviseert werken vooral in de zakelijke dienstverlening, de bouw en de zorg. Welke vragen stellen zij?

6 antwoorden van zzp-specialist Nihat Yazici

SNS ZZP Rekening openen

SNS ZZP Rekening openen

Kies voor een zakelijke rekening met lage kosten.
Zzp-checklist

Zzp-checklist

Bekijk onze checklist voor een goede start.

Pagina laatst aangepast: 20 mei 2023