6 vragen aan een zzp-specialist

Nihat Yazici is Klantadviseur Zakelijk bij SNS Den Haag. Hij ontmoet veel zzp’ers in zijn winkel, zowel starters als ondernemers die al een tijdje zzp’er zijn. De zzp’ers die hij adviseert werken vooral in de zakelijke dienstverlening, de bouw en de zorg. Welke vragen stellen zij?

1. Kan ik als zzp'er een hypotheek krijgen?

"Deze vraag krijg ik zeker de laatste tijd heel vaak, omdat de hypotheekrente historisch laag is. Voor ondernemers die net beginnen is het vaak lastig om een hypotheek te krijgen, omdat ze nog geen jaarcijfers hebben. Maar al als je van 1 jaar je cijfers kunt laten zien, gaan we kijken wat we voor je kunnen doen."

Lees meer over Hypotheek voor zzp’ers

2. Welke verzekeringen moet ik als zzp'er hebben?

"Ik neem bij elk kennismakingsgesprek het totale plaatje erbij: betalen, sparen en verzekeren, zodat de zzp’er niets over het hoofd ziet. Uiteindelijk beslist de zzp’er natuurlijk zelf wat hij wil verzekeren en waar hij risico wil nemen – dat hoort ook bij het ondernemerschap. Ik vind zelf de Bedrijfsaansprakelijkheid (AVB) en een Rechtsbijstandsverzekering een must have."

Lees meer over Verzekeringen voor zzp'ers

3. Wat heb je als zzp’er aan een klantadviseur?

"Ik geloof in een duurzame relatie en dat merk ik ook aan de ondernemers die ik zie. Zowel in goede als in slechte tijden zie ik zzp’ers terugkomen. Ze weten ook dat ze altijd even langs kunnen komen met vragen: die laagdrempeligheid moet er ook zijn om goede service te verlenen. Klanten bij wie de zaken niet zo goed lopen, probeer ik waar mogelijk te helpen. En ik heb ook wel eens een klant gehad bij wie het juist zo goed ging dat hij van eenmanszaak overging naar een bv. Mooi om te zien.

Ondernemers vinden het fijn als er ook voor zakelijk een vertrouwd adviseur in de winkel aanwezig is om direct te kunnen helpen. Mijn ervaring is dat ik door interesse te tonen in de ondernemers een hechte band kan opbouwen. Als we elkaar weer zien doe ik altijd navraag hoe het met de onderneming gaat, en of ik nog kan helpen met tips and tricks of eventueel met mijn netwerk."

4. Welke rekening(en) heeft SNS voor zzp’ers?

"We hebben de ZZP Rekening en de SNS Zakenrekening. Meestal adviseer ik voor zzp’ers de eerste. Die is voordeliger en de meeste zzp’ers kunnen daar prima mee uit de voeten."

5. Wat vind je: een zakelijke rekening of een privé-rekening?

"Een zakelijke rekening. Dat is niet alleen professioneel, je hebt ook veel meer overzicht en het is handig voor je boekhouding."

Lees meer over Een zakelijke rekening of privé?

6. Heb je nog tips voor startende zzp'ers?

"Kies een bank uit die jou en je onderneming begrijpt. En: gebruik de zakelijke spaarrekening om de omzetbelasting van je kwartaal op te reserveren. Dit geeft overzicht en de zekerheid dat je niet voor verrassingen komt te staan als je belasting moet betalen."

Lees ook: 8 vragen over de SNS ZZP Rekening

  De SNS ZZP Rekening

  De SNS ZZP Rekening

  Lage kosten, want speciaal voor zzp'ers. Je betaalt niet voor extra's die je toch niet gebruikt.
  Aanvulling op je pensioen of AOW

  Aanvulling op je pensioen of AOW

  Wil je sparen voor een aanvulling op je pensioen en/of AOW? Kijk dan eens naar SNS Lijfrente.

  Pagina laatst gecheckt: 30 maart 2022