Je uurtarief bepalen als zzp'er

Welk uurtarief klopt bij jouw werk als zzp’er? Dat hangt af van bijvoorbeeld je concurrenten, de vraag en het aanbod en jouw ervaring. En dat bruto uurtarief lijkt misschien heel hoog, maar reken jezelf niet te snel rijk.
uurtarief zzp'er

Voordat je denkt dat je meteen binnenloopt: een uurtarief lijkt al snel vrij hoog. Zeker als je eerder in loondienst werkte. Of als je gewend bent aan uurtarieven toen je nog een bijbaantje had. Maar onthoud dat je als zzp’er van alles van dat uurtarief moet betalen.

Vakantie

Op vakantie gaan is voor een zzp’er eigenlijk dubbel duur. Je geeft extra geld uit en je krijgt die dagen niet betaald. Ga vooral wél op vakantie, maar houd daar ook rekening mee.

Wat moet je betalen van je uurtarief?

Voor je jezelf salaris kunt uitbetalen, gaan er een aantal kosten van je uurtarief af. Denk bijvoorbeeld aan:

Aftrekposten

Er zijn natuurlijk ook aftrekposten, zoals je bedrijfskosten. Kosten kunnen aftrekken betekent overigens niet dat de spullen gratis zijn. Het is een fiscaal voordeel, maar je moet de kosten natuurlijk wel betalen.

Niet alle uren kun je in rekening brengen

Houd er bovendien rekening mee dat je (lang) niet alle uren in rekening kunt brengen. Je werkt misschien wel 60 uur per week, maar hoeveel kun je er daar ook echt van factureren?

Voorbeeld

Stel, je bent zelfstandig schilder en je laat je door particulieren inhuren. Dan ben je waarschijnlijk veel tijd kwijt aan het maken en afstemmen van offertes, het inkopen van je spullen en aan je administratie en boekhouding. Stel dat je 40 uur per week wilt werken, en dus niet in het weekend of de avond, dan houd je bijvoorbeeld 32 uur over die je in rekening kunt brengen.

Waarvan is je uurtarief afhankelijk?

Het zou makkelijk zijn als iedereen in jouw branche per uur precies hetzelfde zou krijgen. Maar zo werkt het natuurlijk niet. Je uurtarief is niet alleen afhankelijk van je branche, maar ook bijvoorbeeld van:

 • de markt (is er veel of weinig werk?)
 • je ervaring
 • je concurrenten
 • de regio waar je wilt werken
 • de duur van de opdracht (bij langere inhuur kan je uurtarief misschien omlaag)
 • je onderhandelingstactieken

Gemiddeld uurtarief

Om je een beetje een idee te geven, vind je hier een aantal gemiddelde uurtarieven per beroepsgroep. Deze tarieven zijn gebaseerd op Loonwijzer Salaris Enquête en de Loonwijzer Zelfstandigen Enquête. We hebben er een aantal beroepen uitgehaald, de rest van de lijst vind je op loonwijzer.nl.

Beroep Minimum Maximum
Huisschilder € 35 € 60
Psycholoog € 40 € 140
Schoonheidsspecialist € 15 € 30
Metselaar € 30 € 60
Timmerman/timmervrouw € 30 € 60
Automonteur € 30 € 50
Verpleegkundige € 25 € 55
Stukadoor € 30 € 55
Journalist € 45 € 90
Fysiotherapeut € 40 € 80
Accountant € 50 € 150
Productmanager € 55 € 160
Projectleider IT € 75 € 200

Zoals je ziet, zijn er soms grote verschillen tussen minimum en maximum uurtarieven. Dat komt door verschil in ervaring, regio, aanbod, etc.

Bereken zelf je uurprijs

Los van de markt en je beroep kun je ook kijken naar wat je nodig hebt. Schrijf op wat je vrij te besteden inkomsten per maand moeten zijn en tel er daarna alle kosten, buffers, verzekeringen en belastingen bij op.

  De SNS ZZP Rekening

  De SNS ZZP Rekening

  Lage kosten, want speciaal voor zzp'ers. Je betaalt niet voor extra's die je toch niet gebruikt.
  Zzp'er worden?

  Zzp'er worden?

  Maak een vliegende start als zelfstandig ondernemer.

  Pagina laatst aangepast: 20 mei 2023