Inschrijven bij KvK als zzp’er

Is je inschrijven als zzp’er bij de Kamer van Koophandel verplicht? Hoeveel kost het? Hoe regel je het? En wat heb je er eigenlijk aan?

inschrijven bij kvk en rechtsvorm kiezen - zzp'er worden

Is je inschrijven bij de KvK altijd verplicht?

Ja, elke ondernemer moet zich verplicht inschrijven bij de Kamer van Koophandel. Mensen die met je onderneming te maken krijgen, hebben hierdoor openheid van zaken.

En ook jij kunt als ondernemer beter uitzoeken met welke ondernemers je te maken hebt, wie bevoegd is, wie aansprakelijk en of er misschien sprake is van een faillissement.

Besloten vennootschap of eenmanszaak

Bij de inschrijving bij de Kamer van Koophandel moet je ook opgeven welke rechtsvorm je onderneming heeft. Je kunt als zzp’er kiezen voor een besloten vennootschap met beperkte aansprakelijkheid (BV) of als eenmanszaak.

Wist je dat ...

Verreweg de meeste zzp’ers schrijven zich in als eenmanszaak.

Wat kost een inschrijving bij de KvK?

Je betaalt eenmalig € 75,- (2023) om je in te schrijven bij de Kamer van Koophandel. Deze kosten kun je natuurlijk aftrekken, omdat ze een investering in je bedrijf zijn.

Voor dit bedrag krijg je niet alleen een plek in het handelsregister. De KvK organiseert veel workshops waar je meestal gratis heen kunt. Bijvoorbeeld de startersdag voor zzp’ers, waar je belangrijke regels en tips voor zzp’ers te horen krijgt.

Wanneer moet je je inschrijven?

Je kunt je pas een week voor je begint inschrijven. En je moet je binnen een week na je start hebben ingeschreven. Begin dus gewoon met je inschrijving – dan weet je zeker dat je goed zit. Start je je eigen bedrijf vanuit WW, schrijf je dan niet in voordat je toestemming hebt van het UWV!

Heb je eerder een bewijs nodig dat je zzp’er wordt? Bijvoorbeeld omdat je een zakelijke rekening bij een bank wilt openen? Dan kun je je inschrijven ‘als onderneming die voorbereidingshandelingen treft om te starten als zzp'er’.

Je moet dan meestal bij de KvK wel aantonen dat je echt van plan bent om te starten. Bijvoorbeeld door een ondernemingsplan te laten zien.

BTW-nummer

Heb je je ingeschreven, dan krijg je van de Kamer van Koophandel niet alleen je KvK-nummer, maar ook je btw-nummer. Sinds 2020 is je btw-nummer niet meer gekoppeld aan je BSN.

De SNS ZZP Rekening

De SNS ZZP Rekening

Lage kosten, want speciaal voor zzp'ers. Je betaalt niet voor extra's die je toch niet gebruikt.
Zzp-checklist

Zzp-checklist

Bekijk onze checklist voor een goede start.

Pagina laatst aangepast: 20 mei 2023