Eenmanszaak of bv? Rechtsvorm kiezen als zzp’er

Schrijf je je als zzp'er in bij de Kamer van Koophandel, dan moet je een rechtsvorm kiezen. De meeste zzp'ers kiezen voor een eenmanszaak. Maar misschien is het voor jou gunstiger om een besloten vennootschap (bv) op te richten. Bekijk de verschillen tussen deze 2 rechtsvormen.
Rechtsvorm kiezen als zzp'er

Voordat je je inschrijft bij de Kamer van Koophandel, moet je kiezen voor een rechtsvorm. Je hebt de keuze uit:

 • eenmanszaak
 • besloten vennootschap (bv)
 • vennootschap onder firma (vof)
 • naamloze vennootschap (nv)
 • maatschap
 • commanditaire vennootschap (cv)

In dit artikel gaan we in op de eerste 2, omdat die het vaakst gekozen worden door freelancers. Voor advies over de andere vormen kun je terecht bij de Kamer van Koophandel of een juridisch adviseur.

Het grootste verschil tussen een eenmanszaak en een bv?
Belastingvoordeel (eenmanszaak) en aansprakelijkheid (voordeel van een bv).

Goed om te weten:

99% van alle zzp’ers schrijft zich in als eenmanszaak.

Wanneer kies je voor een besloten vennootschap?

Het grootste voordeel van een bv is dat je in principe niet persoonlijk aansprakelijk bent voor schulden of faillissement. Je bv is namelijk aansprakelijk.

Minimaal € 200.000 winst

Als je vanaf de start al vrijwel zeker weet dat je minimaal € 200.000 winst gaat maken, is een besloten vennootschap fiscaal mogelijk voordeliger dan een eenmanszaak. De meeste startende ondernemers komen overigens niet tot dit bedrag.

En al weet je vrijwel zeker dat je meer dan € 200.000 winst gaat maken, dan nog is het verstandig om een belastingadviseur te vragen om advies.  

De kosten van een bv, zowel voor de oprichting als voor de administratie, zijn hoger dan bij een eenmanszaak. Dit komt onder andere omdat een bv wordt opgericht door een notaris (eenmalige kosten) en er een jaarrekening opgesteld moet worden (jaarlijks terugkerende kosten).

Let op: Ook als je een substantieel eigen vermogen hebt of op korte termijn een omvangrijke erfenis verwacht kan het, ondanks dat je een lagere winst verwacht, toch aantrekkelijker zijn om een bv te starten.

Wanneer kies je voor een eenmanszaak?

Het grootste voordeel van een eenmanszaak is dat je belastingvoordeel hebt: zelfstandigenaftrek, startersaftrek en/of mkb-vrijstelling. Je moet hiervoor wel aan bepaalde voorwaarden voldoen, zoals 1.225 uren per jaar aan je eigen bedrijf besteden.  

Ook als je nog niet kunt inschatten hoe hoog je winst zal zijn, dan is het verstandig om je als eenmanszaak in te schrijven. Je kunt altijd je eenmanszaak nog fiscaal vriendelijk omzetten in een bv, als je toch veel winst blijkt te maken.

Het grootste nadeel van een eenmanszaak is dat je persoonlijk aansprakelijk bent voor schulden. En je echtgenoot vaak ook, tenzij je op huwelijkse voorwaarden trouwt en daar iets over afspreekt.

Voordelen en nadelen eenmanszaak

 • Je hebt vaak veel fiscale voordelen, helemaal de eerste 3 jaar (startersaftrek)
 • Je mag ook medewerkers in dienst nemen, net als bij een bv.
 • Je bent met je hele privévermogen aansprakelijk voor de schulden die je onderneming maakt. Dat geldt misschien ook voor je partner.

Voordelen en nadelen besloten vennootschap

 • In principe is alleen de bv aansprakelijk voor schulden of faillissement en dus niet jij privé.
 • Je kunt een bv (maar ook een VOF) samen met anderen oprichten.
 • De kosten van de administratie en het opstarten zijn hoger dan bij een eenmanszaak.
 • Je hebt geen recht op zelfstandigenaftrek, startersaftrek of de mkb-vrijstelling.
De SNS ZZP Rekening

De SNS ZZP Rekening

Lage kosten, want speciaal voor zzp'ers. Je betaalt niet voor extra's die je toch niet gebruikt.
Zzp-checklist

Zzp-checklist

Bekijk onze checklist voor een goede start.

Pagina laatst aangepast: 20 mei 2023