Inkomstenbelasting en omzetbelasting

Als ondernemer betaal je zowel inkomstenbelasting als omzetbelasting: btw. Ook betaal je de wettelijke bijdrage Zorgverzekeringswet (Zvw). Waar moet je rekening mee houden?

inkomstenbelasting en omzetbelasting zzp'er
Goed om te weten: We geven je met deze pagina een idee van waar je als zelfstandig ondernemer aan moet of kunt denken als het gaat om belastingen. Het grootste deel van artikel heeft betrekking op eenmanszaken. Inkomstenbelasting voor een bv zit weer anders in elkaar. We zijn hier niet volledig en je kunt geen rechten aan deze informatie ontlenen. Heb je vragen over je eigen fiscale situatie, ga dan naar een belastingadviseur.

Reserveren voor de Belastingdienst

Een veelgestelde vraag aan onze zzp-specialisten is: hoeveel van mijn inkomen moet ik reserveren voor de Belastingdienst?

Zzp-specialist van SNS Geert-Jan Berning: “Dat hangt van allerlei factoren af en daarom kun je er nooit iets algemeens over zeggen. Je zou kunnen zeggen: als je 30% van je bruto winst reserveert, zit je waarschijnlijk aan de veilige kant. Maar maak je heel veel winst, dan kan dat misschien meer worden. En blijkt dat je toch minder belasting hoeft te betalen, dan heb je dus mooi wat meer buffer over. Prettig voor onzekere tijden, of bijvoorbeeld om te sparen voor een aanvulling op je pensioen."

Inkomstenbelasting voor zzp'ers

Inkomstenbelasting betaal je, net zoals wanneer je in loondienst werkt, over het inkomen dat je verdient. Maar anders dan bij inkomsten uit loondienst wordt er geen loonbelasting ingehouden. Je bent dus zelf verantwoordelijk voor de aangifte en het afdragen van inkomstenbelasting.

Tip

Vraag een voorlopige aanslag aan en betaal die per maand. Zo voorkom je dat je in 1x een groot bedrag moet overmaken. Nadeel: Je loopt de betalingskorting mis, die je krijgt als je in 1x betaalt.

Hoeveel inkomstenbelasting moet je als zzp’er betalen?

Hoeveel inkomstenbelasting je als zzp’er moet betalen, hangt af van je winst, de eventuele ondernemersaftrek en vrijstellingen en je overige aftrekposten.

Hoe meer winst, hoe meer belasting je betaalt. Hoe meer aftrekposten, hoe lager het bedrag waarover je uiteindelijk belasting hoeft te betalen.

Wanneer moet ik inkomstenbelasting betalen?

In principe moet je, net zoals wanneer je in loondienst werkt, elk jaar voor 1 mei je aangifte inkomstenbelasting indienen. Maar je mag als zzp’er, net als werknemers, ook uitstel aanvragen. Vraag het uitstel dan wel aan voor 1 mei.

Houd er rekening mee dat je aangifte inkomstenbelasting als zzp’er waarschijnlijk ingewikkelder zal zijn dan de aangifte inkomstenbelasting van een werknemer, omdat je een zogenoemde winstaangifte moet indienen.

Let op: Als je uitstel aanvraagt, duurt het ook langer voor je de definitieve aanslag krijgt. Dat betekent dus dat je zelf langere tijd een bedrag opzij moet zetten en misschien (meer) belastingrente moet betalen.

Voorlopige aanslag inkomstenbelasting

Je krijgt in principe aan het begin van het kalenderjaar een voorlopige aanslag inkomstenbelasting voor ondernemers. Heb je die niet gekregen? Dan kun je er zelf om vragen bij de Belastingdienst.

Je kunt het bedrag in 1x betalen met een kleine betalingskorting of in termijnen.

Omzetbelasting (btw)

Als ondernemer betaal je ook btw: de omzetbelasting. De omzetbelasting staat helemaal los van de inkomstenbelasting.

De btw die je moet betalen aan de Belastingdienst heb je altijd eerst aan je klanten gefactureerd. Jij bent ervoor verantwoordelijk dat dit geld uiteindelijk weer bij de Belastingdienst terechtkomt, ook als je klant de factuur nog niet heeft betaald. Van de verschuldigde btw mag je in principe de btw aftrekken die aan jou in rekening is gebracht.

De btw is in de meeste gevallen 21%. Voor sommige goederen en diensten geldt 9% btw.

Zoals gezegd, de informatie op deze pagina is niet volledig. Wat voor jouw situatie geldt, hangt af van veel factoren die we niet allemaal kunnen noemen. We raden je daarom aan om met vragen over btw naar een belastingadviseur te gaan.

Tip

Zet de btw die je aan klanten berekent, meteen apart zodra je klanten betaald hebben. Zo heb je het geld voor je btw-aangifte altijd op een rekening staan.

Een paar uitzonderingen btw

  • Het kan zijn dat jouw beroep is vrijgesteld van btw. Dit is bijvoorbeeld mogelijk zo in de zorg, het onderwijs, de journalistiek en de kinderopvang. Dan mag je geen btw in rekening brengen en hoef je dus ook geen btw af te dragen. Je mag dan ook niet de btw die je zelf betaalt aftrekken. Bekijk de vrijgestelde beroepen.
  • Als je zaken doet met het buitenland, kunnen de btw-bepalingen ook weer anders uitpakken (bijvoorbeeld 0% en/of zogenoemde verlegde btw).
  • Heb je een beperkte omzet? Dan hoef je door de kleineondernemersregeling misschien geen btw te betalen.

Wanneer moet je omzetbelasting betalen?

Je betaalt de btw meestal per kwartaal. Je hebt dan een maand de tijd om aangifte btw te doen en het bedrag over te maken. Goed om te weten: Je krijgt geen aanslag, zoals bijvoorbeeld bij inkomstenbelasting, dus je bent er dus  zelf verantwoordelijk voor dat de btw op tijd wordt betaald. Voor het 1e kwartaal moet de btw dus uiterlijk 30 april op de rekening van de Belastingdienst staan.

Heb je veel omzet, dan kan het zijn dat je de btw per maand afdraagt. Bij weinig omzet kun je de btw per jaar betalen.

Van de Belastingdienst krijg je bericht of je de btw per maand, kwartaal of jaar moet betalen.

Wettelijke bijdrage Zorgverzekeringswet (Zvw)

Je betaalt als zzp'er ook een verplichte bijdrage voor de zorgverzekering aan de Belastingdienst. Goed om te weten: Deze bijdrage staat los van de premie die je al aan je zorgverzekeraar betaalt.

Inkomensafhankelijk

Het bedrag voor de Zvw is een percentage (ongeveer 5,5% in 2022) van je inkomen. Hoe hoger je inkomen, hoe hoger dus je bijdrage. Er zit wel een maximum aan (€ 3683 in 2023).

Bekijk op de site van de Belastingdienst hoeveel wettelijke bijdrage zorgverzekeringswet je als ondernemer betaalt.

    Belastingaftrek

    Belastingaftrek

    Je hebt ook belastingvoordeel en aftrekpost als zzp’er.
    Zzp-checklist

    Zzp-checklist

    Bekijk onze checklist voor een goede start.

    Pagina laatst aangepast: 20 mei 2023