Zzp’er worden: de voordelen en nadelen

Zzp’er worden, een goed idee of niet? Dat is natuurlijk aan jou. Klantadviseur Zakelijk van SNS Nihat Yazici, zelf ook zzp’er geweest, zet een aantal voor- en nadelen voor je op een rij. Zo weet je wat je kunt verwachten als je voor jezelf begint.

voor- en nadelen zzp'er worden

Voordelen en nadelen

Er zitten veel voordelen aan het zelfstandig ondernemerschap, en tegenover elk voordeel staat ook weer een nadeel. We benoemen ze voor je.

Vrijwillig of noodgedwongen

Ongeveer 25% van de zzp’ers wordt noodgedwongen zelfstandig ondernemer. Dat komt dan vaak door ontslag, bezuinigingen, hogere leeftijd of faillissementen.

Je eigen tijd indelen

 • Je kunt zelf je tijd indelen. Wil je 20 uur werken per week, of 80? Alleen overdag of juist ook ’s avonds of in het weekend? Dat bepaal je helemaal zelf. Ook of je 4 maanden achter elkaar vrij neemt en of je elke dag je kinderen uit school kunt halen.
 • Je moet rekening houden met de deadlines van je klanten, ook als die iets per se nu of in het weekend opgeleverd willen zien. Ook lopen deadlines wel eens anders zonder dat je daar altijd invloed op hebt. Als zzp’er ben je zelf verantwoordelijk, dus zeg je niet snel nee. En: ook opdrachtgevers kunnen duidelijke wensen of eisen hebben. Leer daarom je eigen tijd en grenzen goed te bewaken, zodat je van de voordelen kunt blijven genieten.

Meer inkomsten

 • Lopen de zaken goed, dan zijn je inkomsten vaak hoger dan in loondienst. Je krijgt per uur over het algemeen meer betaald dan in loondienst.
 • Je moet van je inkomsten meer betalen dan wanneer je in loondienst werkt. Vakantiedagen, ziektedagen, bedrijfskosten, buffers voor mindere tijden, verzekeringen, belasting en je inleg voor een aanvulling op je aow bijvoorbeeld. En gaan de zaken even wat minder goed? Dan dalen je inkomsten.

Belastingvoordeel

 • Je kunt als zzp’er recht hebben op belastingvoordeel. Je bedrijfskosten zijn aftrekbaar en je kunt vaak gebruikmaken van gunstige regelingen, zoals de zelfstandigenaftrek.
 • Om in aanmerking te komen voor het belastingvoordeel moet je aan bepaalde voorwaarden voldoen. Bijvoorbeeld aan het urencriterium. Je moet je uren bijhouden en een sluitende boekhouding hebben.

Je kiest je eigen klussen

 • Als de zaken goed gaan, kun je nee zeggen tegen klussen die je niet (meer) leuk vindt. Zo haal je de krenten uit de pap en houd je het (extra) leuk voor jezelf.
 • Deze vrijheid heb je niet altijd. Als je net begint, of je een tijdje minder opdrachten hebt, dan moet je je juist wat flexibeler opstellen en ook de minder leuke klussen met beide handen aangrijpen.

Oeps! Geen video

Je kunt de video over dit onderwerp niet kijken omdat je een vereiste cookie hebt uitgeschakeld. Toch zien?
Kies een andere cookie-instelling
Of kijk deze video op youtube.com

Ben jij geschikt als zzp'er?

 1. Ik ben gedisciplineerd
 2. Ik kan duidelijke doelen stellen
 3. Ik ben resultaatgericht
 4. Ik kan goed met geld omgaan
 5. Ik kan goed onderhandelen
 6. Ik werk graag zelfstandig
 7. Ik kan goed plannen
 8. Ik kan goed het overzicht bewaren
 9. Ik heb zakelijk inzicht
 10. Ik heb doorzettingsvermogen
 11. Ik ben communicatief vaardig
 12. Ik ben assertief
 13. Ik kan mijn tijd goed bewaken
 14. Ik kan tegen kritiek
 15. Ik leer graag nieuwe dingen

Herken je jezelf in de meeste van deze eigenschappen? Dan zou er zomaar een goede zelfstandig ondernemer in je kunnen schuilen.

Deze vragen stellen zzp'ers

Nihat Yazici is Klantadviseur Zakelijk bij SNS Den Haag. Hij ontmoet veel zzp’ers in zijn winkel, zowel starters als ondernemers die al een tijdje zzp’er zijn. De zzp’ers die hij adviseert werken vooral in de zakelijke dienstverlening, de bouw en de zorg. Welke vragen stellen zij?

6 antwoorden van zzp-specialist Nihat Yazici

De SNS ZZP Rekening

De SNS ZZP Rekening

Lage kosten, want speciaal voor zzp'ers. Je betaalt niet voor extra's die je toch niet gebruikt.
Zzp-checklist

Zzp-checklist

Bekijk onze checklist voor een goede start.

Pagina laatst aangepast: 20 mei 2023