Zzp'er worden vanuit of naast je vaste baan

Ga je vanuit je baan meteen helemaal aan de slag als zzp’er? Of wil je liever (eerst) je vaste baan met je eigen bedrijf combineren?

Naast je baan voor jezelf beginnen: voordelen

Minder risico
De combinatie vaste baan en freelancen is fijn als je niet meteen in het diepe wilt springen en je eerst rustig wilt bekijken hoe het ondernemen je afgaat. Je baan opzeggen kan altijd nog als je eigen zaak goed loopt.

Zeker van inkomsten
Van een deel van je inkomen ben je zeker. Dit vaste inkomen uit loon kan minder hoog zijn dan je nu gewend bent, omdat je misschien minder uren voor je baas gaat werken. Maar alles wat je als zzp’er verdient, komt daar natuurlijk bij.

Andere vastigheden
Je kunt als zzp’er naast een vaste baan ook terugvallen op de andere regelingen die je in loondienst hebt: als je ziek bent of je gaat op vakantie, dan krijg je die uren die je in loondienst bent, doorbetaald. En je hebt recht op WW voor de uren die je nog in loondienst werkt. Ook als je arbeidsongeschikt raakt, krijg je een deel van je loon doorbetaald.

        Tip

        Vertel je baas altijd dat je naast je baan ook een eigen bedrijf gaat beginnen. En vraag er schriftelijke toestemming voor.

        Nadelen van zzp’en naast je vaste baan

        Parttime beschikbaar
        Er zijn ook nadelen van eigen klussen doen naast je vaste baan. Je bent minder flexibel voor zowel je baas als je opdrachtgevers dan wanneer je je volledig voor 1 van de 2 kunt inzetten.

        Misschien minder belastingvoordeel
        Besteed je minder dan 1.225 uur per jaar aan je bedrijf? Dan heb je minder fiscaal voordeel bij de aangifte inkomstenbelasting.

        Misschien meer inkomstenbelasting
        Als je door je klussen meer gaat verdienen dan eerder, kom je misschien in een hogere belastingschijf. Het zou dus kunnen dat je meer inkomstenbelasting moet betalen.

        Dezelfde verplichtingen als een fulltime ondernemer
        Ook al werk je parttime als zzp’er, je hebt wel dezelfde verplichtingen als een fulltime ondernemer. Dat betekent dat je een administratie bij moet houden en dat je je moet inschrijven bij de KvK. En dat je soms verplicht bent om een aansprakelijkheidsverzekering en/of arbeidsongeschiktheidsverzekering af te sluiten.

        Fulltime zzp'er worden vanuit je baan?

        Je kunt natuurlijk meteen fulltime als zzp’er aan de slag in je eigen bedrijf.

        De voordelen van fulltime vergeleken met parttime zzp'en:

        • Waarschijnlijk heb je meer belastingvoordeel.
        • Waarschijnlijk heb je sneller meer opdrachtgevers, omdat je je fulltime kunt focussen op je eigen bedrijf.
        • Je hebt geen loyaliteitskwestie met je baas. Let op: Je hebt misschien wel te maken met een concurrentiebeding.

        Concurrentiebeding en relatiebeding

        In je arbeidsovereenkomst kunnen afspraken staan over concurrerende opdrachten bij een volgende baan of als je zzp’er wordt. Check deze afspraken goed en bespreek ze met je werkgever voordat je ja zegt tegen een opdracht. Of je nou naast je baan of fulltime gaat zzp’en.

        Een concurrentiebeding kan gaan over de werkzaamheden zelf, soms over het type opdrachtgever (je mag bijvoorbeeld niet voor de directe concurrent werken) of voor (specifieke) klanten van je oude werkgever (relatiebeding). Soms gelden de afspraken alleen voor een regio.

        Let op: Een concurrentiebeding en/of relatiebeding zijn niet per definitie rechtsgeldig . Bijvoorbeeld als deze te beperkend zijn. Indien je dat gevoel hebt is het aan te raden hierover juridisch advies in te winnen.

        Ook als er géén concurrentie-, relatiebeding of verbod op nevenwerkzaamheden in je contract staat, als je kiest voor ondernemerschap naast werknemerschap, mag je werk voor je baas niet lijden onder je werk voor je eigen zaak. Dus overleg het in openheid en laat de afspraken op papier zetten, zodat er achteraf geen discussie over kan ontstaan.

        De SNS ZZP Rekening

        De SNS ZZP Rekening

        Lage kosten, want speciaal voor zzp'ers. Je betaalt niet voor extra's die je toch niet gebruikt.
        Zzp'er worden?

        Zzp'er worden?

        Maak een vliegende start als zelfstandig ondernemer.

        Pagina laatst aangepast: 20 mei 2023