Je boekhouding als zzp’er. Zelf doen?

De boekhouding en de administratie. Voor de ene zzp’er een lust, voor de ander een last. Doe je het zelf, of besteed je het uit? En wat kost dat dan?

Oeps! Geen video

Je kunt de video over dit onderwerp niet kijken omdat je een vereiste cookie hebt uitgeschakeld. Toch zien?
Kies een andere cookie-instelling
Of kijk deze video op youtube.com

Boekhouding helemaal zelf doen

Doe je de boekhouding helemaal zelf? Zorg dan dat je de actuele fiscale regelingen goed kent en spijker je kennis regelmatig bij.

Je boekhouding bestaat uit:

 • Verkoopfacturen
 • Inkoopfacturen
 • Bonnen
 • Bankafschriften
 • Offertes- Contracten / overeenkomsten
 • Reiskosten
 • Omzetbelasting
 • Inkomstenbelasting
 • Belasting zorgverzekeringswet
 • Rittenadministratie

Bij veel zzp’ers is de boekhouding en administratie niet echt ingewikkeld. Dan kun je het heel goed zelf doen. Je moet facturen versturen, je inkoop en onkosten bijhouden en de btw-aangiften doen.

Boekhoudpakketten

Als je je boekhouding bijhoudt met een boekhoudpakket, dan heb je aan het einde van het jaar ook meteen de cijfers voor je jaarrekening. Voor zulke pakketten moet je meestal wel betalen, dus bereken van tevoren of het dan toch niet goedkoper is om een boekhouder in te schakelen.

Extra handig: je kunt in veel gevallen je boekhoudpakket koppelen aan je zakelijke rekening bij ons. Scheelt je een hoop tijd. En heb je een boekhouder of accountant? Dan kun je die ook makkelijk toegang geven.

Tip: Check ook onze Handige downloads voor incasso's en boekhoudsoftware bijvoorbeeld voor je CAMT.053-bestanden. Meer weten over het downloaden van je bij- en afschrijvingen in het CAMT.053 formaat?
Lees de informatie

Excel

Heb je echt een makkelijke administratie? Dan red je het met een nauwkeurig Excel-sjabloon en de juiste kennis van zaken waarschijnlijk ook.

Tip

Goede boekhouders verdienen zichzelf vaak voor je terug, dankzij hun kennis van de fiscale regelingen.

Administratie zelf doen, definitieve check uitbesteden

Lukt het bijhouden van de facturen, inkoop en onkosten en btw je wel, maar weet je niet zeker of je alle regels kent? En vraag je je af of je zelf wel alle voordelen kunt halen uit de definitieve jaarrekening? Kies er dan voor om alleen dat deel uit te besteden aan een boekhouder of een belastingadviseur. Of aan beide.

Extra voordeel is dat je zelf betrokken bent bij je cijfers en daardoor goed weet wat er binnenkomt en wat eruit gaat. Zo heb je meer grip op je onderneming. En kun je makkelijke financiële beslissingen ook zelf beter nemen.

Bovendien: Hoe meer cijfers je zelf correct bijhoudt, hoe minder tijd de boekhouder kwijt is aan de controle.

boekhouding administratie zzp'er worden

Boekhouder of accountant?

Accountant

Een accountant is een wettelijk beschermde titel. Iemand mag zich dus pas account noemen als diegene de juiste opleidingen heeft gevolgd en zich jaarlijks bijschoolt. Daardoor heeft een accountant ook meer bevoegdheden dan een boekhouder.

Een accountant controleert jaarrekeningen en bedrijfsadministraties en stelt accountantsverklaringen op. De uurprijs van een accountant ligt flink hoger dan die van een boekhouder.

Boekhouder

Iedereen kan zich boekhouder noemen, want een opleiding is niet verplicht. Een boekhouder doet bijvoorbeeld je administratie, btw-aangifte, en maakt je jaarrekeningen en je winst-en-verliesrekening op. Ook kun je bij een boekhouder vaak terecht voor advies over belastingzaken.

De meeste zzp’ers hebben genoeg aan een boekhouder en/of belastingadviseur.

Boekhouding helemaal uitbesteden

Als je een ingewikkelde administratie hebt, genoeg inkomsten hebt of je hebt echt helemaal niets met cijfers, dan zou je je hele boekhouding kunnen uitbesteden.

Hoe werkt dat?

Je levert dan - bijvoorbeeld eens per maand - al je bonnen in en geeft je boekhouder of accountant toegang tot je zakelijke rekening.

De boekhouder doet dan je hele boekhouding: hij verzorgt je btw-aangifte, hij boekt de inkoop en onkosten in, maakt de jaarrekening en de winst-en-verliesrekening.

Let op: Je blijft altijd zelf verantwoordelijk voor de financiën van je bedrijf. Je kunt je dus niet verschuilen achter je boekhouder. Ook is het voor jezelf en je onderneming van belang dat je voldoende inzicht hebt in de financiële ontwikkelingen van je bedrijf. Zorg er dus voor dat je zelf ook weet hoe je financiën in elkaar zitten.

Wat kost een boekhouder?

De uurprijs van een boekhouder ligt tussen de € 40 en € 80, afhankelijk van ervaring en opleiding. Ter vergelijking: een RA-accountant (registeraccountant) kost al gauw € 200 per uur.

Hoeveel uur een boekhouder bezig is, hangt af van wat je zelf doet en hoe goed en correct je alle spullen aanlevert.

Als het goed is, verdient een boekhouder het geld voor je terug, dankzij alle kennis en het inzetten van fiscale regelingen. Bovendien heb je meer zekerheid over de juistheid van de aangifte en cijfers.

  De SNS ZZP Rekening

  De SNS ZZP Rekening

  Lage kosten, want speciaal voor zzp'ers. Je betaalt niet voor extra's die je toch niet gebruikt.
  Zzp-checklist

  Zzp-checklist

  Bekijk onze checklist voor een goede start.

  Pagina laatst aangepast: 20 mei 2023