Zelfstandigenaftrek en ander belastingvoordeel zzp’ers

Als ondernemer, dus ook als zzp’er, kun je profiteren van fiscaal voordeel, zoals de zelfstandigenaftrek. En bedrijfskosten mag je aftrekken of afschrijven.

belastingvoordeel zzp'ers zelfstandigenaftrek
Goed om te weten: Het grootste deel van artikel heeft betrekking op eenmanszaken. Niet op een bv. Heb je vragen over je eigen fiscale situatie, ga dan naar een belastingadviseur.

Urencriterium

1.225 uren moet je per jaar aan je onderneming besteden om in aanmerking te komen voor fiscaal voordeel. 1.225 uur is gemiddeld ongeveer 24 uur per week werken, zonder vakantie. Het gaat niet alleen om de uren die je in rekening kunt brengen bij je opdrachtgevers. Ook de uren die je besteedt aan bijvoorbeeld acquisitie, woon-werkverkeer, je website, bedrijfsmiddelen kopen, je administratie, etc. vallen hieronder.

Belastingvoordeel zzp’ers

Omdat je als zzp’er in principe meer risico loopt dan iemand met een dienstverband, komt de Belastingdienst je wat tegemoet: je kunt, onder bepaalde voorwaarden, gebruikmaken van belastingvoordeel bij je aangifte inkomstenbelasting.

Zelfstandigenaftrek

Als je ondernemer bent in de ogen van de Belastingdienst en je besteedt genoeg uren aan je onderneming per jaar, dan heb je recht op zelfstandigenaftrek. Een beetje compensatie voor het risico dat je als zzp’er loopt.

Hoe werkt zelfstandigenaftrek?

Als je aangifte doet voor de inkomstenbelasting mag je eerst de zelfstandigenaftrek van je winst aftrekken. Dit is een vast bedrag (€ 5.030 in 2023). Het maximale tarief voor aftrek is 36,93%. Zo betaal je dus over een lager bedrag belasting. Na 2023 zal de afbouw van de zelfstandigenaftrek in 4 jaar versneld doorgaan tot uiteindelijk een bedrag van € 900 in 2027.

Tip

Zet geld opzij voor als je inkomstenbelasting, btw, premies volksverzekeringen en bijdrage Zvw moet betalen.

Startersaftrek

Start je als ondernemer? Dan kan het zijn dat je bovenop je zelfstandigenaftrek ook recht hebt op startersaftrek. Ook dit is een vast bedrag (€ 2.123 in 2023). Je mag de startersaftrek inzetten als je:

 • in 1 of meer van de 5 voorafgaande kalenderjaren geen ondernemer was
 • je in die periode niet meer dan 2 keer zelfstandigenaftrek toepaste

MKB-winstvrijstelling

Als zzp’er heb je ook recht op de MKB-winstvrijstelling. Goed om te weten: Je hoeft hiervoor niet aan het urencriterium te voldoen.

Hoe werkt MKB-winstvrijstelling?

Je mag 14% van je winst aftrekken. Trek wel eerst de zelfstandigenaftrek en de startersaftrek van je winst af. Het maximale tarief voor aftrek is 36,93%.

Voorbeeld Pieter

Pieter heeft € 40.000 winst gemaakt in 2022. Hij is dat jaar gestart als ondernemer voor de Belastingdienst en heeft meer dan 1.225 uren aan zijn bedrijf besteed. Hij heeft daarom recht op de zelfstandigenaftrek én op de startersaftrek. En daarnaast op de MKB-winstvrijstelling. In 2022 is de zelfstandigenaftrek € 6.310 en de startersaftrek € 2.123.

Rekenvoorbeeld Pieter
Winst € 40.000
Zelfstandigenaftrek - € 6.310
Startersaftrek - € 2.123
€ 31.567
MKB-winstvrijstelling 14% - € 4.419
Bedrag waarover Pieter inkomstenbelasting moet betalen € 27.148

Aftrekken van bedrijfskosten

Veel kosten die je voor je onderneming maakt, kun je aftrekken. Denk aan reiskosten, vakliteratuur, zakenlunches, autokosten en kantoorartikelen. Sommige kosten kun je 100% aftrekken. Voor andere kosten geldt een beperking of een maximum bedrag.

Lees meer over Bedrijfskosten aftrekken.

Afschrijven van bedrijfsmiddelen

Koop je iets voor je bedrijf dat je een aantal jaar gaat gebruiken, bijvoorbeeld een machine, een bedrijfspand of een auto? Dan moet je deze investering afschrijven. Je verdeelt de kosten van de investering dan over de jaren dat je het middel gebruikt.

Kost de investering minder dan € 450 (exclusief btw), dan mag je dat bedrag wel in 1x afschrijven.

Ook immateriële zaken zoals bepaalde vergunningen moet je afschrijven.

Lees bij de Belastingdienst meer over afschrijvingen en hoe je de afschrijving berekent.

Andere aftrekposten

 • Als je een bedrag tussen € 2.401 en € 332.994 (2022) investeert in bedrijfsmiddelen voor je onderneming heb je misschien recht op de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek.
 • Investeer je in middelen die op de Energielijst voorkomen? Dan heb je misschien recht op de energie-investeringsaftrek. Meld je investering wel vooraf bij de RVO - daar vind je ook de Energielijst.
 • Investeer je in nieuwe milieubedrijfsmiddelen die voorkomen op de Milieulijst? Dan heb je misschien recht op de milieu-investeringsaftrek.

Kleine ondernemersregeling (KOR)

De KOR is een btw-vrijstelling. Als je voldoet aan de voorwaarden en kiest voor de KOR, hoef je geen btw meer te berekenen aan je klanten. Ook doe je geen btw-aangifte meer en kun je geen btw meer terugvragen over je kosten. Je kunt kiezen voor een vrijstelling voor de btw als je niet meer dan € 20.000 omzet in 1 kalenderjaar hebt. Goed om te weten: Per 1 januari 2020 is de KOR ingrijpend veranderd.
Meer over de KOR op de site van de Belastingdienst

Fiscaal voordeel voor zzp’ers

Je hebt dus best wat aftrekposten en belastingvoordeel als zzp’er. Er komen wel wat berekeningen en regelingen aan te pas. Twijfel je of je alles goed berekent? Schakel een boekhouder in, of neem contact op met de Belastingdienst. Lees ook: Inkomstenbelasting en omzetbelasting.

  De SNS ZZP Rekening

  De SNS ZZP Rekening

  Lage kosten, want speciaal voor zzp'ers. Je betaalt niet voor extra's die je toch niet gebruikt.
  Zzp'er worden?

  Zzp'er worden?

  Maak een vliegende start als zelfstandig ondernemer.

  Pagina laatst aangepast: 20 mei 2023