Zzp’er worden: de voordelen en nadelen

Zzp’er worden, een goed idee of niet? Dat is uiteindelijk natuurlijk alleen aan jou. Klantadviseur Zakelijk van SNS Nihat Yazici (zelf ook zzp’er geweest) zet een aantal voor- en nadelen voor je op een rij. Zo krijg je een idee van wat je kunt verwachten.

Voordelen en nadelen

Je hoort vaak over de vele voordelen van zelfstandig ondernemerschap en die zijn er ook zeker. Maar omdat elk voordeel ook altijd een andere kant heeft, benoemen we meteen ook de mogelijke keerzijde.

Vrijwillig of noodgedwongen

Ongeveer 25% van de zzp’ers wordt noodgedwongen zelfstandig ondernemer. Dat komt dan vaak door ontslag, bezuinigingen, hogere leeftijd of faillissementen.

Je eigen tijd indelen

 • Je kunt zelf je tijd indelen. Wil je 20 uur werken per week, of 80? Alleen overdag of juist ook ’s avonds of in het weekend? Er is geen baas die dat voor jou bepaalt. Ook niet of je 4 maanden achter elkaar vrij neemt en of je elke dag je kinderen uit school kunt halen.
 • Je hebt altijd te maken met klanten die iets per se nu of toch in het weekend opgeleverd willen zien. Ook lopen deadlines wel eens anders zonder dat je daar altijd invloed op hebt. Als zzp’er ben je zelf verantwoordelijk, dus zeg je niet snel nee. En: ook opdrachtgevers kunnen duidelijke wensen of eisen hebben. Je moet je eigen tijd dus zeer streng kunnen bewaken om van het voordeel te kunnen genieten.

Meer inkomsten

 • Lopen de zaken goed, dan zijn je inkomsten vaak hoger dan in loondienst. Je krijgt per uur over het algemeen meer betaald dan in loondienst.
 • Je moet van je inkomsten meer betalen dan wanneer je in loondienst werkt. Vakantiedagen, ziektedagen, bedrijfskosten, buffers voor mindere tijden, belasting en je inleg voor een aanvulling op je aow bijvoorbeeld. En je hebt natuurlijk alleen meer inkomsten als de zaken goed gaan.

Belastingvoordeel

 • Je kunt als zzp’er recht hebben op belastingvoordeel. Je bedrijfskosten zijn aftrekbaar en je kunt vaak gebruikmaken van gunstige regelingen, zoals de zelfstandigenaftrek.
 • Om in aanmerking te komen voor het belastingvoordeel moet je wel aan voorwaarden voldoen. Bijvoorbeeld aan het urencriterium. Je moet je uren bijhouden en een sluitende boekhouding hebben.

Je kiest je eigen klussen

 • Als de zaken goed gaan, kun je nee zeggen tegen klussen die je niet (meer) leuk vindt. Zo houd je het voor jezelf leuker dan wanneer een baas je vertelt wat je moet doen.
 • Deze vrijheid heb je niet altijd. Als je net begint, of je hebt een tijdje minder opdrachten, dan moet je misschien vaker dan je lief is ja zeggen tegen iets waar je hart eigenlijk niet naar uitgaat.

Oeps! Geen video

Je kunt de video over dit onderwerp niet kijken omdat je een vereiste cookie hebt uitgeschakeld. Toch zien?
Kies een andere cookie-instelling
Of kijk deze video op youtube.com

Ben jij geschikt als zzp'er?

 1. Ik ben gedisciplineerd
 2. Ik kan duidelijke doelen stellen
 3. Ik ben resultaatgericht
 4. Ik kan goed met geld omgaan
 5. Ik kan goed onderhandelen
 6. Ik werk graag zelfstandig
 7. Ik kan goed plannen
 8. Ik kan goed het overzicht bewaren
 9. Ik heb zakelijk inzicht
 10. Ik heb doorzettingsvermogen
 11. Ik ben communicatief vaardig
 12. Ik ben assertief
 13. Ik kan mijn tijd goed bewaken
 14. Ik kan tegen kritiek
 15. Ik leer graag nieuwe dingen

Herken je jezelf in de meeste van deze eigenschappen? Dan zou er zomaar een goede zelfstandig ondernemer in je kunnen schuilen.

Deze vragen stellen zzp'ers

Nihat Yazici is Klantadviseur Zakelijk bij SNS Den Haag. Hij ontmoet veel zzp’ers in zijn winkel, zowel starters als ondernemers die al een tijdje zzp’er zijn. De zzp’ers die hij adviseert werken vooral in de zakelijke dienstverlening, de bouw en de zorg. Welke vragen stellen zij?

6 antwoorden van zzp-specialist Nihat Yazici

De SNS ZZP Rekening

De SNS ZZP Rekening

Lage kosten, want speciaal voor zzp'ers. Je betaalt niet voor extra's die je toch niet gebruikt.
Zzp-checklist

Zzp-checklist

Bekijk onze checklist voor een goede start.

Pagina laatst aangepast: 18 februari 2021