Voordelen zakelijke bankrekening als zzp'er

Een zakelijke rekening heeft voordelen: bijvoorbeeld een professionele uitstraling en overzicht voor jezelf en je boekhouder. Bekijk hier 6 voordelen van een zakelijke rekening als zzp'er. En het enige nadeel.
voordelen zakelijke rekening - zzp'er worden

6 voordelen van een zakelijke rekening

1. Goed overzicht: meer grip op je geldzaken

Niet alleen overzichtelijk voor jezelf, maar ook voor je boekhouder en de Belastingdienst: al je zakelijke inkomsten, uitgaven en jaaroverzichten staan op je zakelijke rekening. Voor privéuitgaven schrijf je geld over van je zakelijke rekening naar je privérekening, bijvoorbeeld maandelijks een vast bedrag - zoals mensen in loondienst maandelijks salaris krijgen. Zo heb je meteen meer grip op je geldzaken. Je weet beter wat je uitgeeft, wat je nodig hebt en hoeveel je aan buffer overhoudt.

2. Professionele uitstraling

Je bedrijfsnaam als afzender: dat geeft jou niet alleen een goed gevoel, het staat ook wel zo professioneel voor klanten en opdrachtgevers. Met een zakelijke rekening maak je geld over met je bedrijfsnaam en krijg je geld gestort op je bedrijf. Ook als je iets voor je eenmanszaak aanschaft, gaat dat met je bedrijfsnaam als afzender.

3. De kosten kun je opvoeren

Voor de meeste zakelijke rekeningen betaal je meer dan voor een privérekening. Dat komt onder andere omdat een bank ook meer kosten voor deze rekening maakt. En meestal is er op een zakelijke rekening meer verkeer. Het voordeel: de kosten kun je opvoeren als zakelijke kosten.

4. Besparen op je boekhoudkosten

Een zakelijke rekening is niet verplicht, maar de meeste accountants en boekhouders zullen je een zakelijke rekening aanraden. Zo zijn ze geen tijd kwijt (en jij dus geen geld) aan het ontrafelen van alle geldstromen.

5. Langer online terugzoeken

Bij de meeste banken heb je met een zakelijke rekening langer de tijd om jaaroverzichten of bij- en afschrijvingen in te zien en te downloaden. Dat heeft veel voordelen, omdat je zo een handeling kunt terugzoeken als je iets niet meer zeker weet. Ook een extra voordeel omdat veel zzp’ers uitstel aanvragen bij de Belastingdienst. Als je na een tijd pas spullen voor je aangifte gaat verzamelen, heb je zo alles nog bij de hand.

6. Meer zakelijke rekeningen onder 1 dak

Het kan handig zijn om verschillende zakelijke rekeningen te hebben. Bijvoorbeeld om je buffer voor mindere tijden of ziekte apart te zetten, of voor de btw of spaargeld. Het is prettig om deze potjes onder 1 zakelijk dak te hebben. Extra handig: als je tussen deze rekeningen geld overboekt, staat het er meteen op.

Het nadeel van een zakelijke rekening

Het nadeel van een zakelijke rekening is dat je ervoor moet betalen. Het verschilt per bank hoeveel en waarvoor je precies betaalt.

Goed om te weten: Bij SNS zijn de kosten van de zakelijke basisrekening laag ten opzichte van veel andere banken, omdat je niet betaalt voor extra's die je als eenpitter vaak niet nodig hebt. Bekijk onze zakelijke rekening speciaal voor zzp'ers.

Depositogarantiestelsel

Tot € 100.000 wordt je geld bij 1 bankvergunning beschermd door het depositogarantiestelsel. Heb je meer dan € 100.000 staan bij de merken die onder 1 vergunning vallen? Dan wordt het bedrag daarboven niet beschermd. SNS, ASN, Regiobank en BLG vallen bijvoorbeeld onder 1 vergunning. Lees meer over het depositogarantiestelsel.

SNS ZZP Rekening

 • Speciaal voor zzp’ers en kleine ondernemers
 • € 7,95 per maand inclusief 1.000 transacties
 • Je betaalt alleen voor extra's als je die gebruikt, zoals een zakelijke creditcard
 • Handige app met klantwaardering 8,6 (eigen onderzoek juni 2017)
  De SNS ZZP Rekening

  De SNS ZZP Rekening

  Lage kosten, want speciaal voor zzp'ers. Je betaalt niet voor extra's die je toch niet gebruikt.
  Zzp'er worden?

  Zzp'er worden?

  Maak een vliegende start als zelfstandig ondernemer.

  Pagina laatst gecheckt: 30 maart 2022