Verzekeringen voor zzp'ers

Als zzp’er ben je zelf verantwoordelijkheid voor je verzekeringen. Maar welke verzekeringen heb je nodig? En hoe houd je het betaalbaar?


Oeps! Geen video

Je kunt de video over dit onderwerp niet kijken omdat je een vereiste cookie hebt uitgeschakeld. Toch zien?
Kies een andere cookie-instelling
Of kijk deze video op youtube.com

Welke verzekeringen voor zzp’ers zijn er?

Met een baan in loondienst zorgt je werkgever ervoor dat je verzekerd bent voor dingen die met je werk te maken hebben. Als zzp’er moet je daar zelf voor zorgen. Het gaat dan om dit soort verzekeringen:

Goed om te weten:

Veel verzekeraars hebben zzp-verzekeringen voor specifieke beroepsgroepen.

Aansprakelijkheidsverzekering

Aansprakelijkheidsverzekering bedrijven (AVB)

Je bent bij een klant op de zaak en er gebeurt iets door jouw schuld waardoor de klant schade heeft. Je gooit bijvoorbeeld een kop koffie over een computer van je klant. Dan heb je een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering nodig om de kosten te dekken. Een particuliere aansprakelijkheidsverzekering keert dan namelijk niet uit. Het is tenslotte gebeurd op het moment dat je aan het werk was.

SNS Aansprakelijkheidsverzekering

Beroepsaansprakelijkheidsverzekering (BAV)

De beroepsaansprakelijkheidsverzekering vergoedt kosten die je maakt als je een verkeerd advies hebt gegeven dat nadelige gevolgen heeft voor je klant. Of als je de privacy van de klant hebt geschonden.

Lees meer over aansprakelijkheidsverzekeringen

Arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV)

Met een arbeidsongeschiktheidsverzekering verzeker je je tegen het verlies van inkomen als je (tijdelijk) niet kunt werken door ziekte of een ongeluk.

Lees meer over arbeidsongeschiktheidsverzekeringen voor zzp'ers

Bedrijfsstagnatieverzekering

Heb je door onvoorziene omstandigheden buiten jezelf om minder omzet? Bijvoorbeeld omdat je winkelruimte door brand verwoest is, of door een brand bij de winkel naast je? Dan kun je (een deel van) het verlies van omzet bij je bedrijfsstagnatieverzekering terugvragen.

Bouw- en Montageverzekering

Werk je als zzp’er in de bouw? Bijvoorbeeld als timmerman, behanger of installateur? Dan kan het gebeuren dat je spullen gestolen worden. Of dat je per ongeluk de vloer van je opdrachtgever beschadigt. Met een bouw- en montageverzekering verzeker je je werkmaterialen tegen onverwachte beschadiging, verlies en diefstal.

SNS Bouw- en Montageverzekering voor zzp'ers

Eigen Vervoerverzekering

Werk je als zzp’er in de bouw? Is er gereedschap gestolen uit je bedrijfswagen? Of is er tijdens het laden of lossen een doos tegels kapot gevallen? Met een eigen vervoerverzekering verzeker je je tegen schade aan zakelijke spullen die je in je eigen bedrijfswagen vervoert. 

SNS Eigen Vervoerverzekering voor zzp'ers

Inventaris- en Goederenverzekering

Zit een groot deel van je bedrijfsvermogen in de spullen die je voor je werk hebt aangeschaft? Overweeg dan een inventarisverzekering. Als je spullen bij brand, diefstal of bijvoorbeeld waterschade onbruikbaar zijn geworden, kun je (een deel van) je investering terugvragen.

SNS Inventaris- en Goederenverzekering

Rechtsbijstandsverzekering

Heb je juridische hulp nodig? Omdat een grote opdrachtgever je bijvoorbeeld weigert te betalen of omdat je betrokken bent geweest bij een ongeval?

Met een zakelijke rechtsbijstandsverzekering dek je (een van deel) de juridische kosten die hoog kunnen oplopen.

SNS Rechtsbijstandverzekering voor zzp'ers

Zakelijke (Bestel)autoverzekering

Met de SNS Autoverzekering voor zzp’ers is je zakelijke personen- of bestelauto goed verzekerd. Thuis en onderweg, zonder dat je te veel betaalt. En je krijgt 24/7 hulp bij schade. Wel zo’n geruststellend idee.

SNS Autoverzekering voor zzp'ers

Welke verzekeringen zijn verplicht?

Op de ziektekostenverzekering na, die voor alle Nederlanders verplicht is, is er geen zzp-verzekering wettelijk verplicht. Opdrachtgevers kunnen je wel verplichten een bepaalde verzekering af te sluiten.

Het is aan de zzp’er om een goede keuze te maken en af te wegen welk risico hij of zij loopt.

Dat risico is soms ook afhankelijk van de beroepsgroep en de werkzaamheden. Een bouwvakker loopt meer risico op lichamelijk letsel dan een financieel adviseur. Een zelfstandige notaris of advocaat loopt dan weer meer risico om klanten advies te geven met grote gevolgen.

Hoe houd je het betaalbaar?

  • Laat je goed voorlichten.
  • Vraag verschillende offertes op.
  • Meer dan 1 verzekering? Check de voorwaarden op overlap.
  • Verzeker je alleen voor dingen die je niet zelf zou kunnen betalen.
  • Sommige verzekeraars bieden een voordelig pakket aan, speciaal voor zzp'ers.
  • Sommige verzekeraars geven korting aan startende zzp'ers.
  • Kijk of je je aan kunt sluiten bij een collectief. Ook dan krijg je vaak korting.
  • Start je als ondernemer, terwijl je een bestaande ziekte hebt? Dan kun je je via het UWV misschien verzekeren voor arbeidsongeschiktheid zonder uitsluiting van die ziekte.
zoekresultaat verzekeren

Verzekeren voor zzp’ers

Welke verzekeringen heeft SNS speciaal voor zelfstandig ondernemers?
Zzp'er worden?

Zzp'er worden?

Maak een vliegende start als zelfstandig ondernemer.

Pagina laatst aangepast: 26 juli 2021

Terug naar boven