Aansprakelijkheids­verzekering voor zzp’ers

Als zzp’er kun je je verzekeren tegen beroepsaansprakelijkheid of bedrijfsaansprakelijkheid. Wat is het verschil en welke is voor jou geschikt?

aansprakelijkheidsverzekering zzp

Aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven (AVB)

Heb je per ongeluk iets of iemand beschadigd en ben je aansprakelijk? Dan kan een aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven (AVB) de schade voor de ander vergoeden.

Voorbeelden

Stel, je bent zelfstandig copywriter en je gooit een kop koffie over de laptop van je opdachtgever. Jij bent dan aansprakelijk. In zo’n geval kun je je aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven aanspreken.

Ook in beroepen waarbij je minder snel denkt aan schade door je werkzaamheden kan een aansprakelijkheidsverzekering handig zijn. Stel, je stoot per ongeluk een kunstwerk omver dat jouw klant in de ontvangsthal heeft staan.

Risico

Bedenk goed welk risico je loopt en of je dat risico met eigen bedrijfsvermogen kunt betalen. Per ongeluk een kop koffie omstoten waardoor de laptop van je opdrachtgever kapot gaat, kun je misschien nog wel betalen. Maar brand-, water- of letselschade is vaak een ander verhaal.

Alleen materiële en lichamelijke schade

De AVB dekt bijna altijd alleen materiële en lichamelijke schade die door jouw toedoen ontstaat. Geef je als zzp’er adviezen die verstrekkende gevolgen kunnen hebben? Overweeg dan (ook) een beroepsaansprakelijkheidsverzekering.

Aansprakelijkheidsverzekering

Beroepsaansprakelijkheidsverzekering (BAV)

Voor financiële schade die is ontstaan omdat je een verkeerd advies hebt gegeven, kun je een beroepsaansprakelijkheidsverzekering (BAV) afsluiten. Deze verzekering is er vooral voor zakelijke dienstverleners die adviesproducten leveren.

Beroepaansprakelijkheidsverzekering

Voorbeelden

Stel, je bent zelfstandig belastingadviseur. Je adviseert een klant over hoe zij fiscaal het best haar vermogen kan verdelen. Maar je geeft een verkeerd advies, bijvoorbeeld omdat je niet op de hoogte was van de laatste wet- en regelgeving. Daardoor loopt de klant belastingvoordeel mis of ze wordt verdacht van fraude. De klant kan je dan aansprakelijk stellen.

Ook als je bijvoorbeeld als bouwkundig adviseur een verkeerd advies geeft over de constructie van een gebouw waardoor het gebouw instort, kun je aansprakelijk gesteld worden. Niet alleen voor de schade die ontstaat en de kosten die daarbij komen kijken, maar ook voor de mensen die daarbij mogelijk gewond raken.

Risico

Aansprakelijk gesteld worden voor dit soort zaken kan een financiële ramp worden. Bedenk dus goed of jij adviezen geeft die dit soort gevolgen kunnen hebben.

Check altijd de voorwaarden. Bij de meeste rechtsbijstandsverzekeringen staat in de voorwaarden dat juridische hulp voor beroepsaansprakelijkheid niet verzekerd is.

Wat kost een zakelijke aansprakelijkheidsverzekering?

AVB

De premie voor een aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven is over het algemeen laag. De bedragen voor het herstel van schade kunnen daarentegen flink oplopen, dus veel ondernemers doen deze investering.

BAV

De meeste verzekeraars die een beroepsaansprakelijkheidsverzekering aanbieden, hanteren voorwaarden per beroepsgroep en bieden je een offerte op maat. De verschillen in premie zijn groot, net als bij de arbeidsongeschiktheidsverzekering.

  Overzicht alle zakelijke verzekeringen

  Overzicht alle zakelijke verzekeringen

  Keuze uit 19 zakelijke verzekeringen voor jouw onderneming.
  Meer weten of hulp nodig?

  Meer weten of hulp nodig?

  Je kunt ons bereiken via telefoon, social media, mail of langskomen in een van de 200 SNS Winkels.

  Pagina laatst aangepast: 20 mei 2023