Zo werkt SNS Lijfrente 

Een lijfrente zoals SNS Lijfrente mag je gebruiken voor een aantal doelen. Dat is in de wet geregeld. En ook over uitkeren en opnemen is het een en ander vastgelegd. Hier lees je meer daarover.


SNS Lijfrente kun je alleen gebruiken voor:

1. Je jaarruimte

Jaarlijks mag je maximaal je jaarruimte (je pensioentekort) op je SNS Lijfrente bijschrijven. Inleggen kan tot en met 31 december van het vijfde kalenderjaar nadat je de AOW-leeftijd bereikt. Je jaarruimte kun je zelf berekenen.

Bereken je jaarruimte bij de Belastingdienst

2. Je reserveringsruimte

Heb je in de afgelopen 10 jaar je jaarruimte niet of niet volledig gestort? Dan mag je ook dit bedrag inleggen. Dit heet de reserveringsruimte. Er zit een maximum aan die reserveringsruimte. Je kunt je reserveringsruimte berekenen op de site van de Belastingdienst.

Bereken je reserveringsruimte bij de Belastingdienst

3. Je stakingswinst of oudedagsreserve

Als zelfstandig ondernemer kun je naast je jaarruimte en reserveringsruimte ook je stakingswinst of oudedagsreserve (FOR) inleggen. Wil je je stakingswinst of oudedagsreserve inleggen in SNS Lijfrente? Maak dan een afspraak met onze adviseur.

4. Kapitaaloverdracht lijfrente

Heb je al lijfrentekapitaal opgebouwd bij een andere bank of verzekeraar? Dan kun je dit bedrag overzetten naar SNS Lijfrente. Een SNS Adviseur vertelt je graag of het interessant voor je is om je lopende lijfrenterekening of -verzekering om te zetten naar SNS. Vraag naar de voorwaarden bij de bank of verzekeraar waar je nu zit.

Zo werkt kapitaaloverdracht

Van opbouwen naar uitkeren

Zit je opbouwperiode erop? Dan moet je je geld in termijnen laten uitkeren. Dit moet volgens de wet met een lijfrente-uitkeringsproduct, zoals SNS Lijfrentenieren.

Er zijn regels rond het moment waarop je kunt starten met uitkeren. Je mag je uitkering uitstellen tot in het 5e kalenderjaar nadat je je AOW-leeftijd hebt bereikt. In 2014 zijn de regels bovendien aangepast, wat gevolgen heeft voor het moment waarop je kunt starten met uitkeren en de daarvoor geldende looptijd.

Naast regels over het moment waarop je je geld laat uitkeren zijn er belastingregels over de bedragen. Zo mag bijvoorbeeld het bedrag dat na je spaarperiode per jaar wordt uitgekeerd niet hoger zijn dan € 26.463 (2024). Is het bedrag dat per jaar wordt uitgekeerd hoger? Dan moet de minimale looptijd van de uitkeringen 20 jaar zijn.

Alles over uitkeren met SNS Lijfrentenieren

Je mag niet tussendoor geld opnemen

SNS Lijfrente is een geblokkeerde bankspaarrekening. Je mag het opgebouwde lijfrentekapitaal niet tussendoor opnemen. Dat is een fiscale voorwaarde die in de wet is vastgesteld.

En als je het geld toch nodig hebt

Kan ik het dan opnemen?

Tussendoor geld opnemen is verboden. Doe je dit toch, dan moet je naast loonheffingen over het opgenomen bedrag ook 20% revisierente aan de Belastingdienst betalen.

Heb je een SNS Lijfrente Deposito en wil je die voor het einde van de afgesproken looptijd beëindigen om het geld op te nemen? Dat kan, maar dan betaal je naast de revisierente ook opnamekosten aan ons.

Je kunt je lijfrentekapitaal wel tussentijds omzetten in periodieke lijfrente-uitkeringen om bijvoorbeeld je pensioen en/of AOW aan te vullen. Ook kun je dit lijfrentekapitaal overdragen aan een lijfrenteproduct van een andere bank of verzekeraar.

Wat gebeurt er bij overlijden?

Als je overlijdt, gaat je gespaarde bedrag naar je partner en/of (wettelijk) erfgenamen. Zij moeten het geld in termijnen laten uitkeren met een uitkeringsproduct, ook wel een nabestaandenlijfrente genoemd.

De looptijd van de maandelijkse uitkeringen hangt af van de relatie die de erfgenaam met je heeft. De hoogte van de uitkeringen hangt af van de inleg, de looptijd van de nabestaandenlijfrente en de actuele rente.

Wil je precies weten hoe het zit bij overlijden? Maak dan een afspraak met een adviseur

Rente van SNS Lijfrente

Rente van SNS Lijfrente

Bekijk alle rentes van SNS Lijfrente
SNS Lijfrente aanvragen

SNS Lijfrente aanvragen

Meer weten of SNS Lijfrente aanvragen?