SNS Rendementhypotheek/ SNS Hypotheek met Duurzame ASN Fondsen

Een SNS Rendementhypotheek/SNS Hypotheek met Duurzame ASN Fondsen is een aflossingsvrije lening: je betaalt elke maand rente, maar je lost niet af. Daarnaast beleg je elke maand een vast bedrag om straks aan het einde van de looptijd (een deel van) de hypotheek terug te kunnen betalen.
Goed om te weten: deze hypotheek kun je niet meer afsluiten. De informatie op deze pagina is alleen bedoeld om je te informeren als je deze hypotheek hebt.

SNS Rendementhypotheek in het kort

  • Je belegt om later (een deel van) je hypotheekschuld af te lossen.
  • Je belegt in 1 van de 5 ASN Duurzame Mixfondsen.
  • Er bestaat een kans dat je met een schuld blijft zitten.

Zo zit de hypotheek in elkaar

Je hebt een aflossingsvrije hypotheek en je belegt in een van de 5 ASN Duurzame Mixfondsen.

Door te beleggen in beleggingsfondsen bouw je een kapitaal op waarmee je aan het eind van de looptijd of als je je huis verkoopt je hypotheekschuld (deels) aflost. Tussentijds los je dus niets af. Het rendement dat je behaalt is afhankelijk van het rendement van het beleggingsfonds. Bij beleggen loop je altijd het risico dat het rendement lager is dan je verwachtte. Maar het kan ook hoger uitvallen.

Omdat beleggen onzeker is, bestaat de kans dat je aan het einde van de looptijd je hypotheek niet helemaal kunt aflossen en je daardoor een hypotheekschuld overhoudt. Je moet dan je hypotheek op een andere manier aflossen, bijvoorbeeld door je huis te verkopen of met spaargeld of ander vermogen.

Misschien kun je een nieuwe hypotheek afsluiten. Dat hangt af van je persoonlijke situatie,  zoals de hoogte van je inkomen en de waarde van je huis.

Let op: Ook na de verkoop van je huis kan het zijn dat je nog een restschuld overhoudt. Je adviseur kan je vertellen of een restschuldfinanciering mogelijk is in jouw situatie.

Voor- en nadelen SNS Rendementhypotheek

  • Je maandlasten blijven tijdens de rentevastperiode gelijk.
  • De waarde van je beleggingen kan hoger uitvallen dan verwacht, waardoor er aan het einde van de looptijd meer waarde opgebouwd is dan nodig om je hypotheek mee af te lossen.
  • Onder voorwaarden kun je genieten van hypotheekrenteaftrek over de volledige hypotheekschuld.
  • Het rendement uit de beleggingen is onzeker. Misschien heb je te weinig vermogen opgebouwd om de hypotheek aan het einde van de looptijd helemaal af te lossen. Je kunt daardoor met een deel van de schuld blijven zitten aan het einde van de looptijd.
  • Je betaalt kosten voor het beleggen in fondsen.
  • De rente op een SNS Rendementhypotheek is hoger dan op een annuïtaire- of lineaire hypotheek.

  • De opgebouwde waarde van de beleggingen moet gebruikt worden om de hypotheek af te lossen.

1 keer per jaar waardeontwikkelingstoets

Het risico dat je aan het einde van de rit met een schuld blijft zitten is groot. 1 keer per jaar krijg je een waardeontwikkelingstoets opgestuurd. Zo kun je beslissen of er aanpassingen nodig zijn, bijvoorbeeld extra inleggen. In Mijn SNS en de SNS Mobiel Bankieren app kun je dagelijks je portefeuille bekijken en orders plaatsen.

De Opbouwmonitor

In Mijn SNS en de SNS Mobiel Bankieren app vind je de Opbouwmonitor. Deze rekenhulp laat zien of je met de huidige waarde van je beleggingen en je eventuele inleg straks (een deel) van de je hypotheek kunt aflossen. We doen dit aan de hand van het ASN Duurzaam Mixfonds waarin je (voor het grootste) gedeelte in belegt.

Meer over de Opbouwmonitor

Een ander Mixfonds kiezen?

Gebruik dan de Opbouwmonitor om te bekijken wat de verwachting is als je in een ander fonds gaat beleggen.

Belangrijk! Lees voordat je je fonds omruilt altijd eerst de informatie op de fondspagina en bepaal of het fonds qua risico en verwacht rendement past bij je situatie.

Als uitgangspunt kun je hanteren: Als je aflosdatum nog ver weg is kun je overwegen om meer risico te nemen, want verlies op een bepaald moment kan over een lange termijn omslaan naar winst. Naarmate de datum waarop je hypotheek moet aflossen dichterbij komt, is het belangrijk om minder risico te nemen door bijvoorbeeld defensiever te gaan beleggen of het geld als spaargeld op je rekening te houden.

Meer geld beleggen?

Aan de hand van de berekening die je met de Opbouwmonitor maakt, kun je ook beslissen om periodiek extra geld te gaan beleggen. Je regelt dit in de Opbouwmonitor. Eenmalig een groter bedrag inleggen kan ook. Dit doe je met het ‘formulier extra inleg Beleggingsrekening bij een SNS Hypotheek’.

Iets wijzigen?

Regel het zelf

In Mijn SNS regel je het gemakkelijk zelf. Heb je nog geen Mijn SNS? Vraag het dan nu aan.

Zo zien je maandlasten eruit

Je betaalt rente over je hypotheek. Daarnaast is het mogelijk om (maandelijks) een bedrag te beleggen. Heb je ook een overlijdensrisicoverzekering afgesloten? Dan betaal je hiervoor elke maand premie.

Het geld dat je elke maand op je beleggingsrekening stort, wordt voor 100% ingelegd in het mixfonds dat je hebt gekozen. Als je wilt, kun je het bedrag dat je belegt verhogen of extra aankopen in een fonds doen. Je betaalt geen aan- en verkoopkosten. Het fonds waarin je belegt rekent wel kosten. Hierover lees je meer op de fondsenpagina.

Beleg in het ASN Duurzame Mixfonds van je keuze

Met de SNS Rendementhypotheek/SNS Hypotheek met ASN Duurzame Fondsen beleg je in 1 van de 5 ASN Duurzame Mixfondsen. Elk fonds heeft een eigen verhouding tussen risico, rendement en kosten. Daarover lees je meer in het overzicht van de beschikbare fondsen.

Kijk voor meer informatie op het overzicht van de beschikbare fondsen

Rente als je niet belegt

Beleg je even niet? Dan krijg je 1,80% variabele rente over het saldo op je SNS Rendementrekening. De rente is op jaarbasis en geldt vanaf 10-04-2024. Hij kan inmiddels veranderd zijn.

SNS Rendementhypotheek en de belasting

Over de waarde van je beleggingen betaal je vermogensrendementheffing. Daarbij geldt een heffingsvrij vermogen van € 57.000 (2023) per persoon. Tot dit bedrag hoef je dus geen belasting te betalen.

Rente aftrekbaar

Met deze hypotheek los je tussentijds niets af van je hypotheekschuld. Je betaalt iedere maand rente over de totale lening. Je kunt de rente onder voorwaarden aftrekken als de hypotheek gebruikt is voor aankoop, verbetering of onderhoud van de eigen woning.

Voorwaarden voor hypotheekaftrek

Extra aflossen
Bij SNS mag je met een vaste rente 10% of 20% extra aflossen op je hypotheek zonder dat je daarvoor een vergoeding voor het renteverlies van de bank moet betalen. Heb je een variabele rente? Dan mag je zonder vergoeding voor het renteverlies van de bank zoveel aflossen als je wilt.

De hypotheekrente die je betaalt

Hoeveel rente je betaalt, hangt af van de rentevorm en periode die je met ons hebt afgesproken.

Naar de actuele hypotheekrentes

Een andere hypotheekvorm?

Wil je je hypotheek liever direct aflossen? Of wil je niet meer beleggen? Dan kan je hypotheek omzetten interessant zijn. Een SNS Adviseur bekijkt welke mogelijkheden je hebt.

Goed om te weten: je krijgt met advies- en administratiekosten te maken. Er bestaat een kans dat je een vergoeding moet betalen voor het renteverlies van de bank als je je hypotheek tussentijds wilt veranderen.

Hypotheek meenemen?

Wil je een nieuw huis kopen en je SNS Rendementhypotheek meenemen? Dat kan onder voorwaarden. Een SNS Adviseur kan je verder helpen.

Belangrijk om te weten

De waarde van je belegging kan dalen en stijgen. In het verleden behaalde resultaten bieden nooit een garantie voor de toekomst. Je rendement kan hoger, maar ook lager uitvallen en schommelt meer naarmate de beleggingsvorm risicovoller is.
Bij beleggen loop je altijd het risico dat het rendement lager is dan je verwachtte. Maar het kan ook hoger uitvallen. Als het rendement tegenvalt kun je dus met een schuld blijven zitten die je op een andere manier moet aflossen, bijvoorbeeld door verkoop van je woning of door spaargeld/vermogen naast je hypotheek op te bouwen.

Wij adviseren je om regelmatig te bekijken of het opgebouwde vermogen aan het einde van de looptijd voldoende is om je hypotheek mee af te lossen.
Je kunt de beleggingen dagelijks inzien via Mijn SNS Beleggen.
Meer informatie? Vraag het je SNS Adviseur.


Voor dit product gelden:

Alle fondsinformatie op een rij

Alle fondsinformatie op een rij

Bekijk alle fondsinformatie en de koersen van de ASN Duurzame Mixfondsen.

Vragen?

Bel, app of mail en plan een afspraak in de winkel bij jou in de buurt.
06 - 13 19 22 66