Wat als: je hebt een eigen huis en krijgt Brand of andere schade

Je huis, schuur en garage kunnen beschadigd raken door brand of wateroverlast. Dan wil je goed verzekerd zijn en de bank wil ook dat het onderpand goed verzekerd is. Daarom moet je een opstalverzekering afsluiten. Je kunt ook de spullen in je huis verzekeren tegen brand, waterschade, of schade als je een ongelukje hebt dat je zelf veroorzaakt. Dat kan met een inboedelverzekering.
Brand of andere schade

Een voorbeeld

De waterleiding in het huis van Jan is gesprongen. Zijn kelder staat blank en de spullen die er staan zijn helemaal nat. Jan heeft een opstalverzekering en in de voorwaarden staat dat deze schade vergoed wordt. Met het geld dat hij krijgt van de verzekering, kan hij zijn kelder opknappen. Zijn spullen zijn verzekerd met een inboedelverzekering en in die voorwaarden staat ook dat waterschade vergoed wordt. Zo kan Jan nieuwe spullen kopen met het verzekeringsgeld.

Verzeker je huis en spullen

Als je een hypotheek afsluit, moet je ook een opstalverzekering afsluiten. Dan ben je verzekerd als je huis wordt beschadigd door brand, storm of wateroverlast. Een inboedelverzekering is niet verplicht. Met deze verzekering zijn je spullen in en om je huis goed verzekerd als ze bijvoorbeeld worden gestolen of beschadigd raken door inbraak, brand, storm of wateroverlast.

Sluit je deze verzekeringen af bij dezelfde verzekeraar? Dan:

  • hoef je de schade maar 1 keer te melden.
  • ontstaat er geen gedoe wie welke schade betaalt.

Goed om te weten

  • Voorkomen is beter dan genezen. Zorg voor brandmelders in je huis. Je kunt de politie vragen om te kijken of je huis in aanmerking komt voor het Politie Keurmerk Veilig Wonen (PKVW). Of kijk of je alarmsysteem voldoet aan de Borg-norm.
  • De premie bij de ene verzekering is hoger dan bij de andere. Kijk goed wat je krijgt. Zit er bijvoorbeeld bij de inboedelverzekering ook een buitenshuis dekking of moet je die apart afsluiten? Krijg je de nieuwwaarde van je spullen vergoed? Wat is je eigen risico?
  • Koop je een appartement? Dan is een opstalverzekering vaak geregeld vanuit de Vereniging van Eigenaren.
Wat gebeurt er als …

Wat gebeurt er als …

Bekijk welke invloed andere grote gebeurtenissen hebben op je hypotheek.