Zelfstandigenaftrek en ander belastingvoordeel zzp’ers

Als ondernemer, dus ook als zzp’er, kun je profiteren van fiscaal voordeel, zoals de zelfstandigenaftrek. En bedrijfskosten mag je aftrekken of afschrijven.

Urencriterium

1.225 uren moet je per jaar aan je onderneming besteden om in aanmerking te komen voor fiscaal voordeel. 1.225 uur is gemiddeld ongeveer 24 uur per week werken, zonder vakantie. Het gaat niet alleen om de uren die je in de rekening kunt brengen bij je opdrachtgevers. Ook de uren die je besteedt aan bijvoorbeeld acquisitie, woon-werkverkeer, je website, bedrijfsmiddelen kopen, je administratie, etc. vallen hieronder.

Belastingvoordeel zzp’ers

Omdat je als zzp’er in principe meer risico loopt dan iemand met een dienstverband, mag je profiteren van belastingvoordeel bij je aangifte inkomstenbelasting. Je moet dan wel aan voorwaarden voldoen.

Zelfstandigenaftrek

Als je ondernemer bent in de ogen van de Belastingdienst en je besteedt genoeg uren aan je onderneming per jaar, dan heb je recht op zelfstandigenaftrek. Een beetje compensatie voor het risico dat je als zzp’er loopt.

Hoe werkt zelfstandigenaftrek?

Als je aangifte doet voor de inkomstenbelasting mag je eerst de zelfstandigenaftrek van je winst aftrekken. Dit is een vast bedrag (€ 7.280 in 2019). Zo betaal je dus over een lager bedrag belasting.

Tip

Zet geld opzij voor als je inkomstenbelasting, btw, premies volksverzekeringen en bijdrage Zvw moet betalen.

Startersaftrek

Start je als ondernemer? Dan kan het zijn dat je bovenop je zelfstandigenaftrek ook recht hebt op startersaftrek. Ook dit is een vast bedrag (€ 2.123 in 2019). Je mag de startersaftrek inzetten als je:

 • in 1 of meer van de 5 voorafgaande kalenderjaren geen ondernemer was
 • je in die periode niet meer dan 2 keer zelfstandigenaftrek toepaste

MKB-winstvrijstelling

Als zzp’er heb je ook recht op de MKB-winstvrijstelling. Goed om te weten: Je hoeft hiervoor niet aan het urencriterium te voldoen.

Hoe werkt MKB-winstvrijstelling?

Je mag 14% van je winst aftrekken. Je moet wel eerst de zelfstandigenaftrek en de startersaftrek van je winst aftrekken.

Voorbeeld Pieter

Pieter heeft € 40.000 winst gemaakt in 2019. Hij is dat jaar gestart als ondernemer voor de Belastingdienst en heeft meer dan 1.225 uren aan zijn bedrijf besteed. Hij heeft daarom recht op de zelfstandigenaftrek én op de startersaftrek. En daarnaast op de MKB-winstvrijstelling. In 2019 is de zelfstandigenaftrek  € 7.280 en de startersaftrek  € 2.123.

Rekenvoorbeeld Pieter
Winst € 40.000
Zelfstandigenaftrek - € 7.280
Startersaftrek - € 2.123
€ 30.597
MKB-winstvrijstelling 14% - € 4.284
Bedrag waarover Pieter inkomstenbelasting moet betalen € 26.313

Aftrekken van bedrijfskosten

Veel kosten die je voor je onderneming maakt, kun je aftrekken. Denk aan reiskosten, vakliteratuur, zakenlunches, autokosten en kantoorartikelen. Sommige kosten kun je 100% aftrekken. Voor andere kosten geldt een beperking of een maximum bedrag.

Lees meer over Bedrijfskosten aftrekken.

Afschrijven van bedrijfsmiddelen

Koop je iets voor je bedrijf dat je een aantal jaar gaat gebruiken, bijvoorbeeld een machine, een bedrijfspand of een auto? Dan moet je deze investering afschrijven. Je verdeelt de kosten van de investering dan over de jaren dat je het middel gebruikt.

Kost de investering minder dan € 450 (exclusief btw), dan mag je dat bedrag wel in 1x afschrijven.

Ook immateriële zaken zoals bepaalde vergunningen moet je afschrijven.

Lees bij de Belastingdienst meer over afschrijvingen en hoe je de afschrijving berekent.

Andere aftrekposten

 • Als je een bedrag tussen € 2.301 en € 318.449 (2019) investeert in bedrijfsmiddelen voor je onderneming heb je misschien recht op de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek.
 • Investeer je in middelen die op de Energielijst voorkomen? Dan heb je misschien recht op de energie-investeringsaftrek. Meld je investering wel vooraf bij de RVO - daar vind je ook de Energielijst.
 • Investeer je in nieuwe milieubedrijfsmiddelen die voorkomen op de Milieulijst? Dan heb je misschien recht op de milieu-investeringsaftrek.

Fiscale oudedagsreserve (FOR)

Je mag jaarlijks een deel van de winst reserveren voor je oudedagsvoorziening. Dat gereserveerde deel heet de oudedagsreserve. De reservering zorgt voor uitstel van belastingheffing over dat deel van de winst. Dit levert op de korte termijn belastingvoordeel op. Later moet je er wel belasting over betalen. Je zet dus ook niet daadwerkelijk geld opzij; het is alleen een reservering van een deel van de winst.

Kleine ondernemersregeling (KOR)

Breng je, na aftrek van de voorbelasting, minder dan € 1.883 (2019) aan btw in rekening per jaar? Dan hoef je minder of misschien zelfs geen btw te betalen. De Belastingdienst ziet je dan namelijk als kleine ondernemer.

Bereken je belastingvermindering

Fiscaal voordeel voor zzp’ers

Je hebt dus best wat aftrekposten en belastingvoordeel als zzp’er. Er komen wel wat berekeningen en regelingen aan te pas. Twijfel je of je alles goed berekent? Schakel een boekhouder in, of neem contact op met de Belastingdienst.

  Zzp en belastingen

  Zzp en belastingen

  Welke belasting moet je allemaal betalen?
  Je boekhouding als zzp’er

  Je boekhouding als zzp’er

  Doe je de boekhouding zelf of besteed je hem uit?

  Pagina laatst aangepast: 28 maart 2019