SNS Extra Ruimte Hypotheek

De SNS Extra Ruimte Hypotheek is een aflossingsvrije hypotheek met een kredietlimiet en variabele rente. In tegenstelling tot veel andere hypotheken gebruik je deze lening niet voor het kopen of verbouwen van een huis, maar voor consumptieve aankopen. Je huis is onderpand voor de lening. Binnen de afgesproken limiet heb je de mogelijkheid om op te nemen en af te lossen.
Goed om te weten: deze hypotheek kun je momenteel niet meer afsluiten. De informatie op deze pagina is alleen bedoeld om je te informeren als je deze hypotheek hebt.

SNS Extra Ruimte Hypotheek in het kort

 • Je krijgt een hypotheek waar een rekening met een doorlopend kredietlimiet aan is gekoppeld. Deze rekening kun je als betaalrekening gebruiken.
 • Binnen de kredietlimiet kun je opnemen en aflossen zoals het jou uitkomt.
 • Het is een lening voor consumptieve aankopen.
 • Je huis is onderpand voor de lening.
 • Je betaalt een variabele rente.
 • Aan het einde van de looptijd moet je de hypotheek in 1 keer aflossen. Lukt dat niet, dan moet je misschien je huis verkopen.

Zo werkt de SNS Extra Ruimte Hypotheek

De SNS Extra Ruimte Hypotheek is een lening bedoeld voor consumptieve aankopen, zoals een e-bike of wasmachine. Ook kun je het gebruiken voor bijvoorbeeld een schenking aan je kinderen. De lening is dus niet bedoeld voor het kopen of verbouwen van een huis. Je spreekt van tevoren met ons af wat je limiet is en bepaalt zelf hoeveel geld je kan opnemen en aflossen. Je huis is het onderpand voor de lening.

Aflossen

De SNS Extra Ruimte Hypotheek is een aflossingsvrije hypotheek met een looptijd van maximaal 30 jaar. Aflossingsvrij betekent dat je tijdens de looptijd van de hypotheek alleen rente betaalt. Je lost dus niet af en je bouwt geen kapitaal op. Eindigt de looptijd van de hypotheek? Dan moet je de hele lening in 1 keer aflossen. Hiervoor kun je bijvoorbeeld je spaargeld gebruiken. Of, als je genoeg inkomen hebt, een nieuwe hypotheek afsluiten. Ook kun je je huis verkopen. Houd er rekening mee dat de opbrengst lager kan zijn dan het bedrag dat je moet aflossen. Je hebt dan een restschuld.

Goed om te weten: We vinden het belangrijk dat er iedere 5 jaar wordt gekeken of de SNS Extra Ruimte Hypotheek nog bij je financiële situatie past. Om dit goed te kunnen beoordelen, kunnen we je om aanvullende gegevens vragen. Het kan zijn dat een lagere limiet of een andere lening beter aansluit bij je financiële situatie.

Geld opnemen

Aan de SNS Extra Ruimte Hypotheek is een rekening van SNS gekoppeld. Op deze rekening kun je opnemen en aflossen wanneer je wilt – zolang het binnen de afgesproken limiet past, natuurlijk. Heb je geld opgenomen? Dan betaal je daar rente over. De rente die je over het opgenomen bedrag moet betalen, wordt afgeschreven van dezelfde rekening. Hierdoor betaal je dus óók rente over de rente die je de maand ervoor hebt betaald.

Goed om te weten: Je kunt altijd tussentijds aflossen. Hier betaal je niets extra’s voor. Hoe meer je tussentijds aflost, hoe minder rente je betaalt. En hoe lager je schuld is aan het einde van de looptijd.

Voor- en nadelen SNS Extra Ruimte Hypotheek

 • Je kunt flexibel geld opnemen en aflossen.
 • Je betaalt vaak een lagere rente dan bij een consumptief krediet.
 • De rente is variabel. Stijgt de rente? Dan gaan je maandlasten omhoog. Zorg dat je deze kunt betalen.
 • Gebruik je je limiet om de rente mee te betalen? Dan betaal je rente op rente.

 • Aan het einde van de looptijd moet je de hele lening aflossen. Als je daar dan geen geld voor hebt, kun je in de problemen komen. Je moet dan bijvoorbeeld je huis verkopen. En je kunt dan een restschuld overhouden.

 • Is je inkomen gedaald? Dan kan het zijn dat de afgesproken limiet niet meer bij je nieuwe inkomen past.  Als je geld opneemt, worden je maandlasten tenslotte hoger, terwijl je minder inkomsten hebt. Het kan dan onhaalbaar zijn om de lening af te lossen.

 • De limiet van de SNS Extra Ruimte Hypotheek wordt opgeteld bij andere hypotheekleningen. Je totale schuld wordt daardoor groter. Als de marktwaarde van je huis gelijkt blijft, kan dit gevolgen hebben voor de rente van je hypotheek.  
  Lees meer

Belangrijk: Zorg dat je tijdens de looptijd al maatregelen neemt, zodat je de lening aan het einde van de looptijd kunt aflossen. Los bijvoorbeeld tussentijds zoveel mogelijk af, of zet alvast geld opzij door te sparen. Ook kun je de SNS Extra Ruimte Hypotheek omzetten naar een hypotheekvorm waarbij je tussentijds automatisch aflost, zoals een annuïtaire of lineaire hypotheek. Let op: hier zijn wel kosten aan verbonden.

Tip

Gebruik je de SNS Extra Ruimte Hypotheek om bijvoorbeeld een e-bike of wasmachine te kopen? Houd dan rekening met de periode van afschrijving en los je schuld binnen die periode af. Zo bouw je weer ruimte binnen je SNS Extra Ruimte Hypotheek op en kun je je afgeschreven aankoop eventueel vervangen. 

Kosten

Als je SNS Extra Ruimte Hypotheek afsluit, zijn daar kosten aan verbonden. Alle kosten op een rijtje:

 • Je betaalt kosten als je de hypotheek afsluit, zoals advieskosten en vaak ook notaris -en taxatiekosten.
 • Heb je geld opgenomen? Dan betaal hier variabele rente over en worden je maandlasten dus hoger.

Zie voor kosten ook: de rekening gebruiken als betaalrekening

Variabele rente

Bij de SNS Extra Ruimte Hypotheek hoort een variabele rente. Een variabele rente stijgt en daalt, waardoor je van tevoren niet precies weet hoeveel rente je betaalt. Je maandlasten kunnen soms dus lager uitpakken dan je had gedacht, maar ook hoger. Bedenk goed of je deze hogere maandlasten kunt betalen.

Bekijk de actuele variabele rente

Lees meer over rente over een positief saldo

Rentes vergelijken

De variabele rente van de SNS Extra Ruimte Hypotheek is hoger dan de variabele rente van een aflossingsvrije hypotheek van SNS. Dat komt omdat je binnen de SNS Extra Ruimte Hypotheek flexibel kunt opnemen en aflossen.

Omzetten naar een vaste rente?

Wil je je SNS Extra Ruimte Hypotheek liever omzetten naar een hypotheek met een vaste rente? Dat kan. Hier zijn wel extra kosten verbonden. Een SNS Adviseur helpt je graag verder.

BKR-registratie

Het bedrag van je kredietlimiet wordt geregistreerd bij het Bureau Krediet Registratie (BKR).

Hypotheekrenteaftrek

De SNS Extra Ruimte Hypotheek is een hypotheek voor consumptieve uitgaven. Daardoor valt de lening in box 3 en is de rente fiscaal niet aftrekbaar. Het geld dat je opneemt, vermindert wel je vermogen in box 3. Lees meer over je hypotheek en de belasting.

Voor wie is de SNS Extra Ruimte Hypotheek geschikt?

Wil je geld lenen voor consumptieve uitgaven en je huis als onderpand gebruiken? En heb je overwaarde? Dan kan de SNS Extra Ruimte Hypotheek geschikt voor je zijn als je:

 • een buffer wil hebben voor onverwachtse uitgaven of grote uitgaven wilt doen.
 • het bedrag dat je opneemt binnen redelijke tijd weer terug kunt betalen.
 • van plan bent om regelmatig geld te lenen en weer af te lossen.

Wanneer kies je voor een ander product?

Het kan zijn dat SNS Extra Ruimte Hypotheek niet bij jou past en dat je beter kunt kiezen voor een ander product. Bijvoorbeeld als:

 • je starter bent of als je geen overwaarde hebt opgebouwd
 • je geld wil lenen om je huis te verbeteren of te onderhouden
 • je een levenslange inkomensaanvulling nodig hebt
 • je eenmalig een bedrag wil lenen en niet van plan bent om regelmatig op te nemen en af te lossen
 • je slechts een deel van de afgesproken limiet gebruikt zonder af te lossen
 • je ongerust bent of je de lening aan het einde van de looptijd in 1 keer kunt aflossen
 • je de lening afgelost wilt hebben aan het einde van de levensduur van je aankoop
 • het voordeliger voor je is om de uitgaven uit vrij te besteden spaargeld te betalen
 • het bedrag dat je wil lenen niet in verhouding staat met de kosten die je maakt voor het afsluiten van een SNS Extra Ruimte Hypotheek. Denk aan advieskosten, notariskosten en taxatiekosten
 • je op zoek bent naar zakelijk werkkapitaal
 • Je de afgesproken limiet wilt gebruiken voor risicovolle beleggingen
 • je een beleggingspand, recreatiewoning of pand met zakelijke bestemming hebt dat je als onderpand kan gebruiken.

Bespreek je wensen en het doel van een lening altijd met een SNS Adviseur. Die adviseert wat het beste past bij jouw situatie.

De SNS Extra Ruimte Hypotheek rekening als betaalrekening

Je kunt de Extra Ruimte Hypotheek rekening ook als betaalrekening gebruiken. Voor het gebruik als betaalrekening gelden aanvullende voorwaarden. Alle voorwaarden voor de SNS Extra Ruimte Hypotheek vind je onderaan de pagina.

Een betaalpas krijg je niet standaard, maar kun je apart aanvragen. Je betaalt elke maand € 1,08 per betaalpas.

Je betaalt geen maandelijkse kosten voor het aanhouden van de rekening die gekoppeld is aan de SNS Extra Ruimte Hypotheek. Voor het gebruik van betaaldiensten betaal je soms extra kosten. Bijvoorbeeld als je geld overmaakt naar landen buiten de EU, of als je geld opneemt in het buitenland. Een overzicht van alle kosten vind je in de betaalvoorwaarden Extra Ruimte Hypotheek rekening en de Tarievenwijzer Betalen.

Maak je gebruik van (een deel van) het kredietbedrag? Dan gelden de afspraken en voorwaarden uit de Hypotheekofferte Extra Ruimte Hypotheek.

Wat kan niet met de SNS Extra Ruimte Hypotheek rekening?

 • Contactloos betalen met je mobiele telefoon, bijvoorbeeld in een winkel.
 • Toevoegen van een gevolmachtigde aan een rekening.
 • Als tegenrekening aan een spaarrekening koppelen, bij een van de merken van de Volksbank (SNS, RegioBank, ASN, BLG Wonen).
 • Een positief saldo op de rekening dat hoger is dan € 1.000.000.

Rente over je positieve saldo

Je krijgt geen rente over je positieve saldo op de Extra Ruimte Hypotheek rekening. Heb je € 100.000 of meer op je rekening(en) staan? Dan geldt tot 1 oktober 2022 een variabele rente van -0,5% op jaarbasis. De rente kan veranderen. Je betaalt deze rente over het saldo boven € 100.000 van je spaar-, betaal- en het gelddeel van je beleggingsrekeningen samen.
Goed om te weten
: Na 1 oktober 2022 rekenen we geen negatieve rente

Ook belangrijk om te lezen

Voor dit product gelden de volgende voorwaarden:


Andere belangrijke informatie:

Hulp nodig?

Hulp nodig?

Een SNS Adviseur helpt je graag verder. Maak een afspraak met een SNS Adviseur in de winkel of via beeldbellen vanuit huis.