Zwangerschapsuitkering voor zzp’ers

Goed om te weten: Als je zwanger bent als zzp’er, heb je recht op een uitkering. Handig om een paar maanden op terug te kunnen vallen.
zwanger en zzp, zwangerschapsuitkering, ZEZ

De uitkering heet de Zelfstandig en Zwanger-regeling (ZEZ). Ook als je meewerkend partner bent van een zelfstandig ondernemer, heb je recht op deze uitkering.

Wanneer heb je recht op de ZEZ?

Alle zelfstandige zwangeren en meewerkende partners van zzp’ers hebben recht op de zwangerschapsuitkering. De hoogte kan verschillen.

Je krijgt de maximale uitkering als je het jaar voorafgaand aan je zwangerschap minstens 1.225 uur in je eigen onderneming hebt gewerkt. Heb je minder gewerkt? Dan is de uitkering lager.

Hoe hoog is de zwangerschapsuitkering?

Het bedrag dat je krijgt, hangt af van je winst in het jaar voor je zwangerschapsverlof. Maar het is nooit meer dan 100% van het wettelijk bruto minimumloon.

In 2023 was het minimum brutoloon voor mensen van 21 jaar en ouder € 1.934,40 per maand. Actuele bedragen vind je op de site van het UWV.

Hoe lang duurt de ZEZ?

De ZEZ krijg je minstens 16 weken: 4 tot 6 weken voor je bevalling en altijd minstens 10 weken na je bevalling.

Wanneer moet je de ZEZ aanvragen?

Vraag je zwangerschapsuitkering uiterlijk 2 weken aan vóórdat je wilt dat hij ingaat (6 tot 8 weken voor je uitgerekende datum). Dat doe je bij het UWV.

Stuur een zwangerschapsverklaring van je huisarts, gynaecoloog of verloskundige mee en eventueel recente belastingaanslagen.

  De SNS ZZP Rekening

  De SNS ZZP Rekening

  Lage kosten, want speciaal voor zzp'ers. Je betaalt niet voor extra's die je toch niet gebruikt.
  Zzp-checklist

  Zzp-checklist

  Bekijk onze checklist voor een goede start.

  Pagina laatst aangepast: 20 mei 2023