Je kind en de nieuwe betaalwet

Heeft je kind een betaalrekening en een digipas? Dan krijgt hij of zij ook te maken met de nieuwe betaalwet (PSD2). En jij als ouder of verzorger dus ook. Je leest hier wat er mogelijk is en waar je op moet letten.

Betaalopdracht geven

Door de nieuwe wet kun je andere banken of bedrijven toegang geven tot je betaalrekening. Jouw kind kan dat ook. Hij of zij kan een ander bedrijf vragen om een betaalopdracht naar ons te sturen.

Een voorbeeld

Stel, je kind wil online een boek kopen, maar kan op de website niet met iDEAL betalen. Dan kan de website namens je kind een betaalopdracht naar ons sturen. Wij schrijven het bedrag dan van zijn of haar betaalrekening af.

Toegang aanzetten

Je kind kan niet meteen betaalopdrachten naar ons laten sturen. Daarvoor moet hij of zij de rekening eerst instellen. In Mijn SNS of de app. Maar jij kunt dit ook doen voor je kind. Per betaalopdracht moet je kind ons met zijn of haar digipas toestemming geven.

Lees meer over toegang en toestemming

En rekeninggegevens delen dan?

Door PSD2 is het ook mogelijk om rekeninggegevens te delen. Een ander bedrijf mag in opdracht van jou de gegevens van je betaalrekening bij ons ophalen. Je kind kan dit pas doen als hij of zij 18 is. Is je kind jonger, maar wil hij of zij dit nu al, dan mag jij wel toestemming daarvoor geven met je digipas.