PSD2: Anderen toegang geven tot je betaalrekening

In de wet PSD2 staan regels voor het Europese betaalverkeer. De belangrijkste regel: je kunt andere bedrijven toegang geven tot je betaalrekening.

1. De mogelijkheden van PSD2

Door de betaalwet PSD2 kun je andere bedrijven makkelijk en veilig toegang geven tot je online betaalrekening. Zodat die bedrijven er met je toestemming iets handigs mee kunnen doen. Door de wet zijn er 3 dingen mogelijk:

 • Andere bedrijven vragen om de gegevens van je betaalrekening bij ons op te halen.
 • Andere bedrijven vragen om namens jou een betaalopdracht naar ons te sturen.
 • Andere bedrijven laten checken of je genoeg bestedingsruimte op je rekening hebt om iets te kunt betalen met een betaalkaart of app van hen. Dit noemen we een betaalcheck.

Wil je er niks mee doen? Dan verandert er ook niets. Wil je andere bedrijven wel toegang geven? Lees dan hieronder wat het je kan opleveren.

Goed om te weten:
Heb je een kind met een betaalrekening? Dan kan hij of zij alleen een betaalopdracht naar ons sturen. Pas vanaf 18 jaar kan je kind een ander bedrijf vragen om gegevens van een betaalrekening bij ons op te halen.

Je kind en PSD2

2. Dit kan de wet je opleveren

Drie voorbeelden van wat er mogelijk is door de PSD2 wet:

Wat kun je ermee?

Overzicht creëren

Stel, je hebt betaalrekeningen bij verschillende banken. En je vindt het handig om die in 1 overzicht te hebben. Dat kan met een app. Het bedrijf dat die app aanbiedt, krijgt je betaalgegevens van ons om in de app te laten zien.

Op een andere manier betalen

Wil je bijvoorbeeld een boek bij een buitenlandse webwinkel bestellen? En kun je er niet met iDEAL betalen en heb je geen creditcard? Dan kan de webwinkel namens jou een betaalopdracht naar ons sturen. Wij schrijven het bedrag van je betaalrekening af.

Laten checken of je iets kunt betalen

Je hebt een betaalkaart van een warenhuis en je wilt een broek afrekenen. Dan kan het warenhuis, met je toestemming, bij ons checken of je die kunt betalen. We geven dan door of je dat kunt of niet. Heb je genoeg bestedingsruimte op je betaalrekening? Dan kun je de broek afrekenen.

3. Alleen toegang als jij dat wilt

Betaalrekening instellen

Bedrijven krijgen niet zomaar toegang tot je betaalrekening. Die functie staat bij ons standaard uit. Wil je wel toegang geven, dan moet je eerst je betaalrekening ervoor instellen. Dat doe je in Mijn SNS of in de SNS App. Pas daarna kun je een bedrijf vragen om je betaalgegevens op te halen, een betaalopdracht naar ons te sturen of te checken of je genoeg bestedingsruimte op je betaalrekening hebt. Hoe je de toegang kunt instellen vind je onder de veelgestelde vragen.

Toestemming aan ons

Voor elke opdracht die je een bedrijf geeft, moet je ons in Mijn SNS toestemming geven om die uit te voeren. Je toestemming, kun je ook weer intrekken. Houd er dan wel rekening mee dat we je gegevens die we al gedeeld hebben niet meer kunnen terughalen. Eens in de zoveel tijd kan je worden gevraagd om de toestemming die je ons hebt gegeven opnieuw te bevestigen. Er gebeurt dus niets zonder dat jij het goedvindt. Jij bent de baas.

Goed om te weten
Niet alleen jij kan je betaalrekening zo instellen dat andere bedrijven toegang kunnen krijgen. Ook de mederekeninghouders, gevolmachtigden en wettelijk vertegenwoordigers op je rekening die ook Mijn SNS hebben, kunnen dat. En ze kunnen daarna een bedrijf dat toegang kan krijgen, vragen om betaalgegevens bij ons op te halen, een betaalopdracht naar ons te sturen of te checken of je genoeg bestedingsruimte op je betaalrekening hebt. Maak dus goede afspraken met iedereen die bij je rekening kan.

4. Om dit soort betaalgegevens gaat het

Als je wilt dat een bedrijf je betaalgegevens bij ons ophaalt, dan gaat het om deze informatie:

 1. Informatie over je rekening:
  1. je rekeningnummer (IBAN),
  2. de productnaam (bijvoorbeeld SNS Betalen)
  3. de naam die je zelf aan de rekening hebt gegeven
  4. de naam van de rekeninghouder
 2. Het saldo op je betaalrekening
 3. De bij- en afschrijvingen die je ziet in Mijn SNS, en de gegevens die erbij horen

Heb je toestemming gegeven voor het doorgeven van je betaalgegevens? Dan geven we de 1e keer je gegevens van de afgelopen 24 maanden door. Niet van langer geleden. Daarna steeds de nieuwe gegevens, zolang je toestemming geldig is. En we geven niet al je gegevens door. Een bedrijf krijgt bijvoorbeeld niet je adresgegevens en je kredietlimiet (als je die hebt).

Om welke gegevens gaat het bij een betaalcheck?
Geef je een ander bedrijf toestemming om een betaalcheck uit te voeren? Dus om te checken of je genoeg bestedingsruimte op je betaalrekening hebt? Dan laten we dat bedrijf alleen weten of je dat wel of niet hebt. We geven je saldo niet door.

5. Welke bedrijven kun je toegang geven?

Dat kunnen internationale bedrijven zijn. En ‘t hoeven geen banken te zijn. Elk bedrijf dat toegang tot je betaalrekening wil, moet voldoen aan strenge eisen. Daarom hebben ze toestemming nodig van een Europese toezichthouder, zoals De Nederlandsche Bank.

Check wat een bedrijf doet met je gegevens

Check altijd wat een bedrijf precies met je betaalgegevens kan doen voor je ze vraagt om je betaalgegevens op te halen. Dat soort afspraken vind je meestal in de voorwaarden van een bedrijf of op hun website..

6. Veelgestelde vragen

Dit vragen klanten ons over de PSD2 wet:

Wat is PSD2?

PSD2 is een richtlijn van de Europese Unie. PSD2 staat voor Payment Service Directive 2. Hierin staan regels voor het betaalverkeer en betaalproducten in Europa. Alle landen uit de Europese Unie moeten deze regels verwerken in hun eigen wetten. En Nederland dus ook.

Hoe geef ik een bedrijf toegang tot mijn betaalrekening?

Dit doe je in 2 stappen:

Stap 1: Stel je betaalrekening zo in dat andere bedrijven toegang kunnen krijgen
Andere bedrijven hebben niet standaard toegang tot betaalrekeningen in Mijn SNS of in de SNS App. Wil je een ander bedrijf wel toegang kunnen geven tot een betaalrekening? Dan stel je dit zelf in Mijn SNS of in de app in:

In Mijn SNS

 • Ga naar 'Zelf regelen'
 • Kies daar voor ‘Toegang en Veiligheid’.
 • Dan 'Toegang andere partijen'
 • Vink de betaalrekening aan waar je de toegang voor wilt aanzetten.

In de app

 • Ga naar 'Zelf regelen'.
 • Kies daar voor ‘Toegang en Veiligheid’.
 • Dan 'Toegang andere partijen'
 • Zet het vinkje bij de rekening waar je de toegang voor wilt aanzetten.

Pas als je dit hebt gedaan, kun je andere bedrijven een opdracht geven.

Stap 2. Toestemming geven aan een ander bedrijf
Als de betaalrekening zo is ingesteld dat andere bedrijven met je toestemming toegang kunnen krijgen, dan kun je zo’n ander bedrijf pas een opdracht geven. En wij hebben je toestemming nodig om voor jou:

 • een betaalopdracht te verwerken die je via een ander bedrijf hebt gestuurd;
 • de gegevens van je betaalrekening door te geven aan een ander bedrijf.

Check alle veelgestelde vragen

Je kind en de nieuwe wet

Je kind en de nieuwe wet

Wat betekent de wet voor ouders en kinderen?