Anderen toegang geven tot je betaalrekening

Binnenkort gaat er in Nederland een nieuwe wet in: PSD2. Daarin staan regels voor het Europese betaalverkeer. De belangrijkste verandering: je kunt andere bedrijven straks toegang geven tot je betaalrekening.

Oeps! Geen video

Je kunt de video over dit onderwerp niet kijken omdat je een vereiste cookie hebt uitgeschakeld. Toch zien?
Kies een andere cookie-instelling
Of kijk deze video op youtube.com

1. Nieuwe wet, nieuwe mogelijkheden

Door de nieuwe betaalwet PSD2 kun je andere bedrijven makkelijk en veilig toegang geven tot je online betaalrekening. Zodat die bedrijven er met je toestemming iets handigs mee kunnen doen. Door de wet zijn er straks 2 dingen mogelijk:

  • Andere bedrijven vragen om de gegevens van je betaalrekening bij ons op te halen.
  • Andere bedrijven vragen om namens jou een betaalopdracht naar ons te sturen.

Wil je er niks mee doen? Dan verandert er ook niets. Wil je andere bedrijven wel toegang geven? Lees dan hieronder wat het je kan opleveren.

Goed om te weten:
Heb je een kind met een betaalrekening? Dan kan hij of zij alleen een betaalopdracht naar ons sturen. Pas vanaf 18 jaar kan je kind een ander bedrijf vragen om gegevens van een betaalrekening bij ons op te halen.

Je kind en PSD2

2. Dit kan de wet je opleveren

Twee voorbeelden van wat er straks mogelijk is door de nieuwe wet:

Wat kun je ermee?

Overzicht creëren

Stel, je hebt betaalrekeningen bij verschillende banken. En je vindt het handig om die in 1 overzicht te hebben. Dat kan met een app. Het bedrijf dat die app aanbiedt, krijgt je betaalgegevens van ons om in de app te laten zien.

Op een andere manier betalen

Wil je bijvoorbeeld een boek bij een buitenlandse webwinkel bestellen? En kun je er niet met iDEAL betalen en heb je geen creditcard? Dan kan de webwinkel namens jou een betaalopdracht naar ons sturen. Wij schrijven het bedrag van je betaalrekening af.

3. Alleen toegang als jij dat wil

Betaalrekening instellen

Bedrijven krijgen niet zomaar toegang tot je betaalrekening. Die functie staat bij ons standaard uit. Wil je wel toegang geven, dan moet je eerst je betaalrekening ervoor instellen. Dat doe je straks in Mijn SNS of in de SNS Mobiel Bankieren app. Pas daarna kun je een bedrijf vragen om je betaalgegevens op te halen of een betaalopdracht naar ons te sturen.

Toestemming aan ons

Voor elke opdracht die je een bedrijf geeft, moet je ons met je digipas toestemming geven om die uit te voeren. Je toestemming om betaalgegevens bij ons op te halen, kun je ook weer intrekken. Houd er dan wel rekening mee dat we je gegevens die we al gedeeld hebben niet meer kunnen terughalen. Daarnaast moet je altijd na 90 dagen opnieuw toestemming geven. Er gebeurt dus niets zonder dat jij het goedvindt. Jij bent de baas.

Goed om te weten
Niet alleen jij kan je betaalrekening zo instellen dat andere bedrijven toegang kunnen krijgen. Ook de mederekeninghouders, gevolmachtigden en wettelijk vertegenwoordigers op je rekening die ook Mijn SNS hebben, kunnen dat. En ze kunnen daarna een bedrijf dat toegang kan krijgen, vragen om betaalgegevens bij ons op te halen. Of om een betaalopdracht naar ons te sturen. Maak dus goede afspraken met iedereen die bij je rekening kan.

4. Om dit soort betaalgegevens gaat het

Als je wilt dat een bedrijf aan de slag gaat met je gegevens, dan krijgen ze met je toestemming deze informatie van ons:

  • Je rekeningnummer (IBAN)
  • Het saldo op je betaalrekening
  • De productnaam (bijvoorbeeld SNS Betalen)
  • De naam die je zelf aan de rekening hebt gegeven
  • De bij- en afschrijvingen en de bijbehorende details die je in Mijn SNS ziet staan.

Heb je toestemming gegeven voor het doorgeven van je betaalgegevens? Dan geven we de 1e keer je gegevens van de afgelopen 24 maanden door. Niet van langer geleden. Daarna steeds de nieuwe gegevens, zolang je toestemming geldig is. En we geven niet al je gegevens door. Een bedrijf krijgt bijvoorbeeld niet je adresgegevens en je kredietlimiet (als je die hebt).

5. Welke bedrijven kun je toegang geven?

Als de wet is ingegaan, kun je andere bedrijven toegang geven tot je betaalrekening. Dat kunnen internationale bedrijven zijn. En ‘t hoeven geen banken te zijn. Elk bedrijf dat toegang tot je betaalrekening wil, moet voldoen aan strenge eisen. Daarom hebben ze toestemming nodig van een Europese toezichthouder, zoals De Nederlandsche Bank.

Check wat een bedrijf doet met je gegevens

Check altijd wat een bedrijf precies met je betaalgegevens kan doen voor je ze vraagt om je betaalgegevens op te halen. Dat soort afspraken vind je meestal in de voorwaarden van een bedrijf of op hun website..

6. Wat gebeurt er in 2019?

PSD2 is in heel Europa op 13 januari 2018 ingegaan. De Nederlandse wet was voor die datum nog niet klaar. Daarom gaan de regels hier later in dan in andere Europese landen. Als we weten wanneer onze wet precies ingaat, laten we je dat natuurlijk weten.

Op dit moment verwerken we de nieuwe regels in onze voorwaarden. Je krijgt daarover op tijd bericht van ons.

7. Veelgestelde vragen

Dit vragen klanten ons over de nieuwe wet:

Wat is PSD2?

PSD2 is een richtlijn van de Europese Unie. PSD2 staat voor Payment Service Directive 2. Hierin staan regels voor het betaalverkeer en betaalproducten in Europa. Alle landen uit de Europese Unie moeten deze regels verwerken in hun eigen wetten. En Nederland dus ook.

Op welke datum gaat PSD2 in?

Op 13 januari 2018 gaat PSD2 in Europa in. De Nederlandse wetgeving is dan nog niet klaar. Daarom gaan hier de regels dus wat later in. Tot die tijd kun je andere bedrijven of banken nog niet online toegang geven tot je betaalrekening. We laten het je weten als er een datum bekend is.

Check alle veelgestelde vragen


Je kind en de nieuwe wet

Je kind en de nieuwe wet

Wat betekent de wet voor ouders en kinderen?Terug naar boven