Veelgestelde vragen over je online hypotheek verhogen

Veelgestelde vragen over een execution only hypotheek

 • Een hypotheek die je online verhoogt zonder advies van een hypotheekadviseur noemen we ook wel execution only. Bij ons kan dat als je al een hypotheek bij ons hebt en die wilt verhogen. Voor bijvoorbeeld een verbouwing of het energiezuinig maken van je huis. Je krijgt dus geen advies welke hypotheek het beste bij jouw persoonlijke situatie past. Ook kijken we niet of de hypotheek die je kiest ook voor de toekomst de beste keuze is. Of als je situatie verandert. Bijvoorbeeld als je arbeidsongeschikt of werkloos wordt. Dat moet je voor jezelf bepalen. Je bent dus ook zelf verantwoordelijk voor de gevolgen van je keuze. We helpen je wel stap voor stap tijdens het proces. En je ziet online steeds waar je je in het proces bevindt. Heb je tussendoor een vraag over de voortgang van de verhoging van je hypotheek? Dan kun je altijd een e-mail sturen naar hypotheekzonderadvies@sns.nl.
 • Je kunt bij ons je hypotheek online verhogen als dit voor jou geldt:

  • Je hebt al een eigen huis en een hypotheek bij ons.
  • Je hebt ruimte in je hypotheek, want je hebt al afgelost of je hebt een hoger bedrag ingeschreven of allebei. Je hoeft dus niet naar de notaris voor de verhoging. Je ziet het bedrag dat je maximaal kunt verhogen in Mijn SNS.
  • Je wilt je huis energiezuiniger maken of verbouwen en het geld dat je extra leent gebruik je daarvoor.
  • Je weet genoeg van hypotheken om de gevolgen van de verhoging voor jouw situatie in te schatten en om te slagen voor onze kennis- en ervaringstoets.
  • Je woont zelf in het huis.
  • Je woont in Nederland.
  • Het is een annuïtaire hypotheek.
  • Je kunt kiezen tussen de rentevaste periodes van 1 t/m 6, 10, 12, 15 en 20 jaar. Variabele rente kan niet.
  • Je mag per leningdeel per kalenderjaar 10% van het oorspronkelijke bedrag extra aflossen zonder kosten.
  • Je kunt onder voorwaarden je rente meenemen als je verhuist.
  • Het extra geleende bedrag zetten we in een bouwdepot.

 • Je betaalt € 400 afsluitkosten. En we willen weten hoeveel je huis waard is. Daarom betaal je ook kosten voor de taxatie van je huis.

  Heb je Nationale Hypotheekgarantie (NHG) op je bestaande hypotheek? Dan kun je de verhoging aanvragen met NHG. Dan moet je wel aan de voorwaarden voldoen. Bij een NHG-aanvraag betaal je 0,6% premie over de verhoging. Die kosten betaal je zelf. Je financiert ze dus niet mee en kunt ze ook niet je bouwdepot betalen.

 • De rentevaste periode is de periode waarin de rente van je hypotheek niet verandert. Dat betekent dus dat de rente die je hebt afgesproken die hele periode hetzelfde blijft, ook al daalt of stijgt de hypotheekrente in de markt. Als iedereen dus roept: ‘De rente staat historisch laag (of hoog)’, dan maakt dat voor jouw hypotheek niks uit, tenzij je rentevaste periode precies dan afloopt.

  Je kunt je rentevaste periode eerder afbreken. Bijvoorbeeld als de actuele hypotheekrente lager is dan de hypotheekrente die je nu betaalt. Je betaalt dan mogelijk wel kosten. Ga je verhuizen? Dan hoef je geen kosten te betalen voor het eerder afbreken van je rentevaste periode.

 • We geven je bij een hypotheek zonder advies natuurlijk geen advies. Wel kunnen we uitleggen waarom de rentepercentages tussen 1 en 20 jaar vast verschillen.

  Als je de rente kort vastzet, dan betaal je meestal een lagere rente dan wanneer je ‘m langer vastzet. Bij een kortere periode veranderen je maandlasten eerder en vaker. Je rente wordt meestal hoger als je kiest voor een langere periode. Hoe langer de rentevaste periode, hoe langer je zekerheid hebt over de hoogte van je maandlasten.

 • De maximale looptijd van de hypotheek is 30 jaar. De minimale looptijd als je de verhoging van je hypotheek online regelt, is 5 jaar. Omdat je een annuïteitenhypotheek krijgt als je online verhoogt zonder advies, heb je de hypotheek aan het einde van de looptijd afgelost.
 • We geven je bij een hypotheek zonder advies natuurlijk geen advies. Wel kunnen we uitleggen wat een looptijd kan betekenen.

  Als je een korte looptijd kiest, dan betaal je de lening sneller terug. Na het aflossen van de lening hou je meer geld over voor andere zaken. Bij een langere looptijd kan het zijn dat de economische levensduur van het doel waarvoor je lening hebt afgesloten al is verstreken, terwijl de lening nog loopt. Bijvoorbeeld een looptijd van 30 jaar voor een warmtepomp die naar verwachting maar 20 jaar meegaat.

 • Het bedrag dat je leent, gaat in een bouwdepot zodat je het alleen kunt gebruiken voor eigen huis. Een bouwdepot is een geblokkeerde rekening die gekoppeld is aan het hypotheekbedrag dat je leent voor de verbouwing of verduurzaming van je huis. Uit dit ‘potje’ betaal je de rekeningen van bijvoorbeeld de aannemer. Dit noemen we ook wel een verbouwingshypotheek of bouwhypotheek genoemd.

  Meer over het bouwdepot

 • Als je een huis wil verduurzamen of verbouwen en je wil daar extra voor lenen, dan moeten we weten hoeveel je huis waard is. Omdat we onder andere daarop baseren hoeveel je kunt lenen en welke rente je krijgt.

 • Verplicht: een opstalverzekering, bijvoorbeeld de SNS Woonhuisverzekering. Deze verzekering moet je al hebben, omdat je al een hypotheek bij ons hebt. Met een opstalverzekering verzeker je je huis tegen brand, storm, water, inbraak en vandalisme. Heb je een bijgebouw, zoals een garage, schuur of tuinhuisje? Ook die zijn verzekerd.

  Eigen keuze: een overlijdensrisicoverzekering. Die keert onder voorwaarden uit als jij of je partner overlijdt terwijl de hypotheek nog doorloopt. Met een overlijdensrisicoverzekering verklein je de kans dat je nabestaanden in financiële problemen komen. Omdat we je geen advies geven, moet je zelf bedenken of je deze verzekering nodig hebt. Deze verzekering kun je niet via ons afsluiten. Je kiest dus zelf een verzekeraar of je regelt dit via een adviseur. Een adviseur vertelt je vooraf wat dit kost.

  Er zijn ook verzekeringen voor als je werkloos of arbeidsongeschikt raakt. Met een woonlastenverzekering is het mogelijk om dit risico voor jezelf te beperken. Als je besluit om zo’n verzekering af te sluiten, is het goed om je er vooraf in te verdiepen of dit te bespreken met een adviseur. Wanneer wil je dat de verzekering uitbetaalt? Hoe lang keert de verzekering uit? Dekt de verzekering alles?

 • Hoeveel hypotheekrente je precies moet betalen, hangt onder andere hiervan af:

  1. De waarde van je huis. Hoe hoger je hypotheek is ten opzichte van de waarde van je huis, hoe meer risico we lopen. Voor dat risico betaal je een hogere rente. Maar andersom werkt het ook: hoe lager je schuld-marktwaardeverhouding, hoe lager ons risico is. Je betaalt dan een lagere rente. Het kan dus zijn dat je ook voor je 1e hypotheek meer of minder rente gaat betalen. Dit is afhankelijk van de nieuwe schuld-marktwaardeverhouding.
  2. Of je een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) hebt. Bij een hypotheek met NHG kun je korting op je hypotheekrente krijgen.

  Je kunt op 2 manieren je huis laten taxeren om de waarde ervan te bepalen: een desktop taxatie of een volledige taxatie. Bij een desktop-taxatie wordt de huidige marktwaarde van je huis bepaald zonder de verbouwing. Deze waarde gebruiken we voor je hypotheek.

  Bij een volledige taxatierapport bepaalt de taxateur de huidige marktwaarde en de marktwaarde van je huis na de verbouwing. We gebruiken de waarde na je verbouwing als je alle werkzaamheden wilt laten uitvoeren. En dit controleren we met de declaraties uit je bouwdepot. Geef je meer geld uit voor de verbouwing dan je bij de verhoging hebt aangevraagd? Dan moet je eerst aantonen dat je dit bedrag uit eigen geld hebt betaald voordat je de rest kunt declareren uit je bouwdepot.

  De geregistreerde marktwaarde van je huis heeft invloed op je schuld-marktwaardeverhouding. En dus misschien ook voor de rente die je betaalt.

 • Om te bepalen hoeveel je kunt lenen, kijken we onder andere naar je inkomen, de waarde van het huis en hoeveel ruimte je nog hebt om extra te lenen binnen je hypothecaire inschrijving. Deze inschrijving is gedaan in het hypotheekregister bij het Kadaster aan de hand van de hypotheekakte bij het afsluiten van je hypotheek. Daarnaast schatten we in hoe groot de kans is dat je op tijd je rente en aflossingen betaalt. Hiervoor kijken we naar je betaal- en leengedrag en je betrouwbaarheid en hebben we te maken met wetten en regels.

  Je inkomen

  Als je online je hypotheek verhoogt, dan werk je in vaste dienst of heb je een tijdelijk contract met een intentieverklaring. Hiermee geeft je werkgever aan dat hij de bedoeling heeft om je in vaste dienst te nemen. Je proeftijd is voorbij. Je werkgever vult hiervoor een werkgeversverklaring in. In onze beoordeling nemen we deze onderdelen van je inkomen mee:

  • Brutosalaris in euro’s.
  • Vakantiegeld.
  • Een 13e maand, als je die hebt.
  • Andere vaste onderdelen die je vrij kunt besteden. Bijvoorbeeld een onregelmatigheids- of overwerktoeslag. Die toeslag mag niet meer dan 30% van je totale inkomen zijn. We willen hiervoor het bedrag van de afgelopen 12 maanden weten.

  De waarde van het huis

  Om te bepalen hoeveel je kunt lenen, willen we ook weten hoeveel je huis waard is na de verbouwing. Een taxateur bepaalt de waarde van je huis. Hij kijkt onder andere naar het soort huis, de buurt waarin het huis staat en of het goed is onderhouden. Hij zet deze gegevens in een taxatierapport.

  Je kunt ook kiezen voor een desktoptaxatie. Dat is goedkoper. Hiervoor gelden een paar extra regels. Bijvoorbeeld dat je niet meer leent dan 75 procent van de waarde van je huis.

  Meer over soorten taxatierapporten

  Je betaal- en leengedrag

  We kijken hoe je betaalgedrag van je leningen is geweest met een toets bij het Bureau Krediet Registratie (BKR). Mag je rood staan op een betaalrekening, heb je een studieschuld, een creditcard met gespreide betaling of een doorlopend krediet? Dan moet je de lasten hiervan ook kunnen blijven betalen naast je hypotheek. Heb je een langdurige betalingsachterstand op een lening of krediet gehad, die nog staat geregistreerd bij het BKR? Dan kun je niet online je hypotheek verhogen.

  Je integriteit

  We kijken of je betrouwbaar en integer bent met een EVA- en SFH-toets. EVA is het gezamenlijke fraudepreventie-systeem van de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) en de Vereniging van Financieringsondernemingen in Nederland (VFN). SFH is het fraudepreventiesysteem van de Stichting Fraudebestrijding Hypotheken. In SFH staan alle personen en bedrijven die betrokken zijn geweest bij hypotheekfraude.

  Wetten en regels

  Als we kijken of je de hypotheek kunt betalen, combineren we de wet, de NHG-regels en onze eigen regels. We berekenen hoeveel van je inkomen je mag uitgeven aan een hypotheek. Soms zijn we strenger dan de wet of de NHG-regels. Dit doen we omdat we kijken naar welk bedrag aan rente en aflossing we in jouw situatie verantwoord vinden.

 • Als je na 1 januari 2013 je 1e hypotheek hebt afgesloten, dan moet je jouw hypotheek in 30 jaar ten minste annuïtair aflossen om in aanmerking te komen voor hypotheekrenteaftrek. Wanneer je eerder een eigen huis hebt gehad en je nu een lagere hypotheekschuld hebt, gelden extra regels voor de aflossingsstand. De aflossingsstand is de (tussen)stand van het aantal maanden waarin je nog recht op hypotheekrenteaftrek hebt. Op de website van de Belastingdienst kun je meer informatie vinden over dit onderwerp. Je kunt ook op internet zoeken op het onderwerp ‘aflossingsstand hypotheek’.
 • Klanten hebben tussen de 10 en 20 dagen nodig. Het hangt voor een deel af van hoe snel jij alle documenten hebt verzameld waar we je om vragen. Het stappenplan in het kort:

  • je meldt je aan,
  • stuurt ons de gevraagde informatie,
  • maakt de kennis- en ervaringstoets,
  • stelt je hypotheek samen,
  • je kiest de rentevaste periode.

  Als we je aanvraag binnen hebben, dan krijg je binnen 5 werkdagen ons renteaanbod. Jij krijgt 4 weken om akkoord te gaan. Stuur je na akkoord alle gevraagde documenten juist en compleet naar ons? Dan krijg je de bindende offerte binnen 5 werkdagen.

 • Je leest meer over de kennis- en ervaringstoets op deze pagina:

  Veelgestelde vragen over de kennis- en ervaringstoets

 • Een renteaanbod

  Binnen 5 werkdagen nadat je je aanvraag hebt ingestuurd, krijg je een renteaanbod. Het renteaanbod is 4 weken geldig. Wil je het aanbod niet accepteren? Bel ons dan op 030 - 633 30 00. Dan annuleren we je aanvraag. Je zit nergens aan vast.

  Een hypotheekofferte

  5 werkdagen nadat je alle gevraagde documenten hebt opgestuurd, krijg je een hypotheekofferte. Je mag hier 14 dagen over nadenken. Ga je uiteindelijk toch niet akkoord? Dan betaal je niets. De offerte vervalt en we stoppen je aanvraag.

 • Niet voor de hypotheek. Het kan wel zijn dat je een gezondheidsverklaring nodig hebt voor je overlijdensrisicoverzekering (orv). Een orv is niet verplicht en kun je niet rechtstreeks bij ons afsluiten. Je kunt dit zelf online regelen bij een aanbieder of ga hiervoor naar een adviseur. Een adviseur vertelt je vooraf wat dit kost.

Toch advies nodig?

Toch advies nodig?

Maak een oriëntatieafspraak met een SNS Adviseur.