Kennis- en ervaringstoets online hypotheek verhogen

Weet jij genoeg over hypotheken om zonder advies je hypotheek te verhogen voor de verbouwing of verduurzaming van je woning? Dat testen we met de kennis- en ervaringstoets hypotheken. Je kunt de toets maar 1 keer doen. Slaag je? Dan kun je verder met je aanvraag. Zak je? Vraag je verhoging dan aan via je SNS Adviseur.

Goed om te weten: Deze informatie hoort bij Online hypotheek verhogen. Deze hypotheek kun je niet meer afsluiten. De informatie op deze pagina is alleen bedoeld om je te informeren als je deze hypotheek hebt.
Kennis- en ervaringstoets hypotheek

Waarom moet ik een kennis- en ervaringstoets doen?

Aan een hypotheek zit je voor langere tijd vast. Je tekent voor een financiële verplichting die je moet nakomen. Ook als je situatie verandert. Bijvoorbeeld als je werkloos of arbeidsongeschikt wordt. Normaal legt een adviseur je uit wat dit betekent. Hij adviseert je een hypotheek die bij je past, nu en in de toekomst. De adviseur legt je precies uit hoe het zit en begeleidt je bij iedere stap. Jij staat op het punt om ervoor te kiezen om je hypotheek zelf online en dus zonder advies te verhogen. Daarom willen we van tevoren zeker weten dat je weet welke gevolgen je keuzes hebben.

Kan ik me voorbereiden op de hypotheektoets?

Dit kun je doen om je voor te bereiden:

  • Lees over verschillende soorten hypotheken.
  • Leer alle begrippen die bij hypotheken horen kennen en begrijpen.
  • Onderzoek met welke belastingregels je rekening moet houden.
  • Bekijk de veelgestelde vragen over zelf je hypotheek verhogen.
  • Zorg dat je precies weet hoe een hypotheek in elkaar zit. Lees bijvoorbeeld over rente, aflossing en opbouw. Probeer het anders eens aan iemand uit te leggen die er niet veel van weet. Zo kom je er vaak achter of je alles begrijpt.
  • Onderzoek wat je hypotheek voor je belastingaangifte betekent. Je checkt zelf of de hypotheekrente die je betaalt wel of niet kunt aftrekken in je aangifte inkomstenbelasting. Nu en in de toekomst.
  • Verdiep je in de risico's. Wat gebeurt er als je werkloos of arbeidsongeschikt wordt? Wat gebeurt er als je partner overlijdt terwijl de hypotheek nog loopt? Wat gebeurt er als je huis onder water staat? Allemaal dingen waar je liever niet aan wilt denken, maar die juist belangrijk zijn.
  • Bekijk goed wat het verschil is tussen in je eentje een hypotheek afsluiten of met je partner. En wat er bijvoorbeeld gebeurt als je uit elkaar gaat. En of het dan uitmaakt of je een samenlevingscontract hebt of getrouwd bent.
  • Verplaats je ook in de situatie van de geldverstrekker. Welk risico neemt de bank? Het kan zijn dat we je hier ook een vraag over stellen.
  • Bedenk wat er gebeurt als je tussentijds iets aan je hypotheek verandert. Als je bijvoorbeeld een deel aflost, een schenking krijgt die je in je huis wilt stoppen, een extra hypotheek neemt voor een verbouwing of als je gaat verhuizen.

Zijn er voorbeelden van de kennis- en ervaringstoets?

De voorbeeldvraag hieronder geeft je een idee van wat je kunt verwachten.

Voorbeeldvraag

Welke grafiek hoort bij de annuïtaire hypotheek?

Antwoord

Het brutobedrag dat je aan rente en aflossing samen betaalt, is bij een annuïtaire hypotheek elke maand hetzelfde. Zolang je rente vaststaat. Dit bruto maandbedrag wordt ook wel de annuïteit genoemd. Tijdens de looptijd bestaat dit bedrag in het begin vooral uit rente, maar je gaat steeds meer aflossen. Omdat je steeds minder rente gaat betalen, wordt je belastingvoordeel kleiner. Je netto maandlasten stijgen. Het goede antwoord is dus: de linker grafiek.

Moet mijn partner de toets ook maken?

Als je samen een hypotheek hebt, dan maak je de toets ook samen. Je moet allebei snappen hoe het verhogen van jullie hypotheek in elkaar zit en welke risico’s jullie lopen.

Hoeveel vragen moet ik goed hebben?

Je moet minimaal 16 van de 20 vragen goed hebben. Je moet dus 80% goed hebben om te slagen.

Hoe lang duurt de kennis- en ervaringstoets?

Gemiddeld doen mensen er 20 minuten over om de toets te maken. Je mag er ook langer over doen.

Ik ben gezakt! Wat nu?

Haal je de toets niet? Dan mag je niet zelf online je hypotheek verhogen. Je kunt natuurlijk wel terecht bij een adviseur. Je betaalt hiervoor advieskosten. Je adviseur vertelt hier vooraf meer over in een vrijblijvend oriëntatiegesprek.

Toch advies nodig?

Toch advies nodig?

Maak een oriëntatieafspraak met een SNS Adviseur.