SNS Spaarhypotheek

Bij de SNS Spaarhypotheek betaal je rente over je hypotheek. Daarnaast betaal je levensverzekeringspremie om het overlijdensrisico af te dekken en spaarpremie om aan het einde van de looptijd de hypotheekschuld af te lossen.
Let op: Deze hypotheek kun je niet meer afsluiten. De informatie op deze pagina is alleen bedoeld om je te informeren als je deze hypotheek hebt.

Zo zit SNS Spaarhypotheek in elkaar

Bij de spaarhypotheek betaal je rente over je hypotheek. Daarnaast betaal je levensverzekeringspremie om het overlijdensrisico af te dekken, mocht dat nodig zijn. Met deze levensverzekering spaar je ook om aan het einde van de looptijd de hypotheekschuld af te lossen. Over de inleg van deze premies ontvang je rente die gelijk is aan het hypotheekrentepercentage dat je betaalt.

Wil je meer weten over de belastingregels die van toepassing zijn bij deze hypotheek? Lees dan de informatiewijzer.

Bij overlijden

Als jij of je partner voor het einde van de looptijd overlijdt, wordt je SNS Spaarhypotheek afgelost door je overlijdensrisicoverzekering en je opgebouwde spaardeel.

Iets wijzigen?

Regel het zelf in Mijn SNS

Dit regel je eenvoudig online in Mijn SNS. Je hoeft niks meer te printen of op te sturen. Wel zo makkelijk!

 • Declaratie bouwdepot
 • Rente verlengen
 • Woningwaarde aanpassen
 • Extra geld overboeken (bank)spaarhypotheek

Inloggen Mijn SNS

We adviseren je eerst advies te vragen aan je hypotheekadviseur voordat je iets wijzigt.

Plussen van SNS Spaarhypotheek

 • Je hebt onder voorwaarden fiscaal voordeel.
 • Je weet zeker dat je aan het einde van de looptijd je hypotheek aflost.
 • Je hebt stabiele woonlasten.
 • Je bent verzekerd bij overlijden.

Spaarhypotheek met beleggen

Er zijn ook spaarhypotheken, waarbij je een deel van je premie kunt beleggen.

Meer over SNS Spaarhypotheek met beleggen

Zo zien je maandlasten eruit

Door de koppeling van de leningrente en de spaarrente zullen je maandlasten bij rentewijzigingen minder veranderen dan bij andere hypotheeksoorten.

Je betaalt elke maand rente over je lening, je spaart een bedrag om later je hypotheek af te kunnen lossen en je betaalt elke maand een premie voor je overlijdensrisicoverzekering.

De rente die je over het saldo op je spaarverzekering ontvangt, is gelijk aan de rente die je betaalt.

Gaat de hypotheekrente omhoog, bijvoorbeeld als je een nieuwe rentevaste periode afspreekt? Dan gaat ook je spaarrente omhoog. Je ontvangt dan meer rente over je gespaarde kapitaal, maar je maandelijkse inleg gaat omlaag, omdat je anders meer spaart dan nodig is om je hypotheek af te lossen.

Gaat de hypotheekrente omlaag, dan wordt ook de spaarrente lager. Om het bedrag dat nodig is om je hypotheek bij elkaar te sparen, moet je daarom extra inleggen. Je maandlasten worden daarmee mogelijk hoger.

De hypotheekrente en tariefgroepen

De hypotheekrente die je betaalt, hangt af van de tariefgroep waarin je hypotheek valt. Een tariefgroep vertelt wat de verhouding is tussen je hypotheek en de waarde van je huis. Hoe meer je huis waard is vergeleken met je hypotheek, hoe lager het risico voor ons als bank. En hoe lager je hypotheekrente.

Door je spaargeld naar een lagere rente

Je kunt het bedrag dat je hebt gespaard met je spaarhypotheek gebruiken om naar een lagere tariefgroep te gaan. Dit heet 'salderen'. Wat dan gebeurt, is dat het opgebouwde saldo zogenaamd wordt afgetrokken van je hypotheek. De hypotheeksom die overblijft gebruiken we dan voor het bepalen van de verhouding tussen je hypotheek en de waarde van je huis. Let op: je lost je hypotheek hiermee niet af.

Wanneer is een lagere hypotheekrente gunstig?

Heb je een volledige spaarhypotheek? Dan is een lagere rente dus meestal niet voordeliger. Maar is je hypotheek bijvoorbeeld voor de helft aflossingsvrij? Dan vaak wel. Vraag een SNS Adviseur wat in jouw situatie verstandig is.

Naar een andere tariefgroep?

Je gaat niet vanzelf naar een lagere tariefgroep. We adviseren je om contact op te nemen met een SNS Adviseur om te bekijken of een lagere tariefgroep voor jou gunstig is. Wil je je woningwaarde aanpassen om in aanmerking te komen voor een lagere tariefgroep? Dan kun je ook zonder advies je woningwaarde laten aanpassen.

Zelf regelen

Je woningwaarde aanpassen regel je heel eenvoudig in Mijn SNS. Goed om te weten: je hebt er een laatste WOZ-waarde of een recent taxatierapport voor nodig.

Log in op Mijn SNS, dan zie je in de linker menubalk onder Hypotheken ‘Hypotheek aanpassen’ staan. Als je daar op klikt, wijst de rest van zelf. Lees de toelichting die erbij zit goed door, voordat je het formulier ‘Woningwaarde aanpassen’ invult.

Inloggen op Mijn SNS

Nog geen Mijn SNS?

Vraag Mijn SNS online aan. Dan heb je meteen al je hypotheekgegevens overzichtelijk bij elkaar in je eigen beveiligde bankomgeving.  

Zie je op tegen het online regelen?  Print dan dit formulier om je woningwaarde aan te passen. Je vindt bij het formulier ook een toelichting en het adres waar je het naartoe stuurt.

Rente aftrekbaar

De hypotheekrente is onder voorwaarden fiscaal aftrekbaar.

SNS Spaarhypotheek in het kort

 • Naast de rente die je elke maand betaalt, betaal je spaarpremie.
 • De rente die je over je betaalde spaarpremies ontvangt, is gelijk aan de rente die je voor je hypotheek betaalt.
 • Je bent verplicht om een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten.

De hypotheekrente die je betaalt

Hoeveel rente je betaalt, hangt af van de rentevorm en periode die je met ons hebt afgesproken.

Naar de actuele hypotheekrentes

Extra overboeken op je (bank)spaarhypotheek

Extra geld overboeken of 'storten' is niet hetzelfde als extra aflossen op je (bank)spaarhypotheek. Als je extra geld stort, leg je extra geld in op een spaarpolis of bankspaarrekening. Als je extra aflost, betaal je een deel van het openstaande hypotheekbedrag terug. Vraag je adviseur wat het beste is in jouw situatie.

Strenge fiscale regels

Voor een extra storting gelden strenge fiscale regels. Tijdens de looptijd mag de hoogste premie of inleg per jaar nooit hoger zijn dan 10 keer de laagste inleg of premie per jaar. Dit is de bandbreedte. Wij hanteren voor extra stortingen een veilige bandbreedte van 1:6. Dit betekent dat het totaalbedrag van de extra storting en de inleg in 1 jaar nooit meer mag zijn dan 6 keer de laagste inleg in een ander jaar.

Spaarpremie verlagen of looptijd inkorten

Nadat de storting op je spaarverzekering of spaarrekening is bijgeschreven, kun je kiezen voor 1 van deze 2 mogelijkheden:

 • de maandelijks te betalen spaarpremie wordt opnieuw berekend en verlaagd

of:

 • de looptijd van de (Bank)Spaarhypotheek wordt verkort per de 1e van de volgende maand.

Extra storten via Mijn SNS

In Mijn SNS regel je je extra storting. In de aanvraag geef je aan wat je wilt: de maandelijks te betalen spaarpremie verlagen of de looptijd van de hypotheek verkorten. Zonder aanpassing van de spaarpremie wordt het doelkapitaal waarvoor je spaart eerder bereikt. Het verkorten van de looptijd is interessant als je de hypotheek eerder wilt aflossen met de opgebouwde waarde. 

Combineren

Om binnen de fiscale bandbreedte te blijven, kan het soms handig zijn om het verlagen van de maandelijks te betalen spaarpremie en het verkorten van de looptijd van je hypotheek te combineren. Dit regel je via de adviseur.

Hypotheek meenemen?

Wil je een nieuw huis kopen en je hypotheek meenemen? Dat kan onder voorwaarden. Een SNS Adviseur kan je verder helpen.

Een andere hypotheekvorm?

Wil je niet meer sparen voor het aflossen van je hypotheek, maar meteen aflossen? Dan kan je hypotheek omzetten interessant zijn. Een SNS Adviseur bekijkt welke mogelijkheden je hebt. Kijk ook goed naar de fiscale gevolgen:

Informatiewijzer verzekering of spaarrekening bij je hypotheek

Goed om te weten: je krijgt met advies- en administratiekosten te maken.

Belangrijk om te lezen

Voor dit product gelden:

Hulp nodig?

Hulp nodig?

Een SNS Adviseur helpt je graag verder.
Terug naar boven