Extra storten op je spaar(rekening)hypotheek

Heb je een spaarhypotheek of spaarrekeninghypotheek? Dan kun je de bruto maandlasten van je hypotheek verlagen door geld bij te storten op je spaarverzekering of spaarrekening eigen woning. En daardoor je spaarpremie of spaarinleg die je iedere maand betaalt verlagen.

We raden je aan samen met je adviseur te bekijken of dit in jouw situatie gunstig is. Het zelf regelen kan ook: in Mijn SNS.
Inloggen Mijn SNS

Lees ook deze informatie voordat je dit regelt.

Hoe werkt 't?

Extra geld overboeken of 'storten' is niet hetzelfde als extra aflossen op je (bank)spaarhypotheek. Als je extra geld stort, leg je extra geld in op een spaarpolis of bankspaarrekening. Als je extra aflost, betaal je een deel van het openstaande hypotheekbedrag terug. Vraag je adviseur wat het beste is in jouw situatie.

Strenge fiscale regels

Voor een extra storting gelden strenge fiscale regels. Voor de Belastingdienst mag de hoogste premie of inleg per jaar nooit hoger zijn dan 10 keer de laagste inleg of premie. Dit is de bandbreedte. Om zeker te weten dat je binnen deze fiscale ruimte blijft, hanteren wij een veilige bandbreedte van 6 keer de laagste inleg. Dit wil zeggen dat het totaalbedrag van de extra storting en je jaarlijkse inleg samen nooit meer mag zijn dan 6 keer de laagste inleg in een ander jaar.

Voorbeeld: is je laagste inleg € 100 per jaar? Dan mag in het jaar dat je extra stort je inleg maximaal € 600 zijn.  

Vraag je een extra storting aan die over deze grens heengaat? Dan krijg je een mail waarin staat wat je maximaal extra kunt storten en kun je een extra storting doorgeven die binnen de bandbreedte past.

Goed om te weten: Heb je een spaarhypotheek? Daarvoor geldt de reguliere bandbreedte en kun je wel 10  keer de laagste inleg storten.

Spaarpremie verlagen of looptijd verkorten

Met een extra storting kun je de maandelijkse spaarpremie of spaarinleg van respectievelijk je spaarhypotheek of spaarrekeninghypotheek verlagen of de looptijd van je hypotheek verkorten.

Goed om te weten:

  • Je kunt met een online extra storting in Mijn SNS wel de spaarpremie verlagen, maar niet de looptijd van je hypotheek verkorten. Wil je de looptijd verkorten? Neem dan contact op met je adviseur, die kan je hier verder bij helpen. 

  • Om binnen de fiscale bandbreedte te blijven kan het soms handig zijn om het verlagen van de maandelijks te betalen spaarpremie en het verkorten van de looptijd van je hypotheek te combineren. Dit regel je via de adviseur.

Extra storten: de plussen & minnen

  • Door extra te storten op de spaarrekening eigen woning of spaarverzekering kun je de maandelijkse inleg verlagen.
  • Over je extra storting krijg je de rente van je spaarrekening eigen woning of spaarverzekering.

  • Extra storten is gebonden aan fiscale grenzen. Bijvoorbeeld door de bandbreedte is het bedrag dat je bij kunt storten beperkt.

Belangrijk om te weten voordat je een verzoek aan ons stuurt

  • De extra storting incasseren we van het incassorekeningnummer van je hypotheek.

  • We incasseren de extra storting per de 1e van de gekozen maand. De incasso kan tot 6 werkdagen later zichtbaar zijn in je betalingsoverzicht.

  • Zorg dat er op de 1e van de gekozen maand voldoende saldo op je rekening staat, zodat we de extra storting kunnen afschrijven.

  • Veel informatie over de spaarhypotheek of spaarrekeninghypotheek vind je in de informatiewijzer ‘Verzekering of spaarrekening bij jouw hypotheek’.

Extra storten regel je in Mijn SNS

In Mijn SNS regel je je extra storting. Onder ‘Hypotheek aanpassen’ vind je ‘Extra storten’. Met een extra storting in Mijn SNS kun je de maandelijkse spaarpremie of spaarinleg van respectievelijk je spaarhypotheek of spaarrekeninghypotheek verlagen.

Inloggen op Mijn SNS

Nog geen Mijn SNS?

Vraag Mijn SNS online aan. Dan heb je meteen al je hypotheekgegevens overzichtelijk bij elkaar in je eigen beveiligde bankomgeving.  

Lagere hypotheeklasten?

Om de maandlasten van je hypotheek te verlagen, kun je ook combineren: bijvoorbeeld extra aflossen + lagere rente door je woningwaarde aan te passen. Andere combinaties zijn ook mogelijk.
1. Extra aflossen
2. Lagere rente door woningwaarde aanpassen
3. Je rente eerder aanpassen
4. Extra storten op je spaar- of spaarrekeninghypotheek

Persoonlijk advies

Persoonlijk advies

Vraag je adviseur wat er kan. En hoeveel het je per maand scheelt als je extra stort op je spaarverzekering of spaarrekening eigen woning. Het oriëntatiegesprek is gratis, aan advies zijn kosten verbonden.