SNS Beleggingsrekening Hypotheek

Een SNS Beleggingsrekening Hypotheek is een aflossingsvrije lening: je betaalt elke maand rente, maar je lost niet af. Daarnaast beleg je elke maand een vast bedrag om straks aan het einde van de looptijd (een deel van) de hypotheek terug te kunnen betalen.
Goed om te weten: deze hypotheek kun je niet meer afsluiten. De informatie op deze pagina is alleen bedoeld om je te informeren als je deze hypotheek hebt.

Zo zit de hypotheek in elkaar

Je hebt een aflossingsvrije hypotheek en je belegt in een van de 5 ASN Duurzame Mixfondsen.

Door te beleggen in beleggingsfondsen bouw je een kapitaal op waarmee je aan het eind van de looptijd of als je je huis verkoopt je hypotheekschuld (deels) aflost. Tussentijds los je dus niets af. Het rendement dat je behaalt is afhankelijk van het rendement van het beleggingsfonds. Bij beleggen loop je altijd het risico dat het rendement lager is dan je verwachtte. Maar het kan ook hoger uitvallen.

Omdat beleggen onzeker is, bestaat de kans dat je aan het einde van de looptijd je hypotheek niet helemaal kunt aflossen en je daardoor een hypotheekschuld overhoudt. Je moet dan je hypotheek op een andere manier aflossen, bijvoorbeeld door je huis te verkopen of met spaargeld of ander vermogen.

Misschien kun je een nieuwe hypotheek afsluiten. Dat hangt af van je persoonlijke situatie,  zoals de hoogte van je inkomen en de waarde van je huis.

Let op: Ook na de verkoop van je huis kan het zijn dat je nog een restschuld overhoudt. Je adviseur kan je vertellen of een restschuldfinanciering mogelijk is in jouw situatie.

Onder voorwaarden betaal je geen belasting over het opgebouwde vermogen en is de hypotheekrente fiscaal aftrekbaar. Lees meer over de fiscale regels:

Overlijdensrisicoverzekering niet standaard

Bij een SNS Beleggingsrekening Hypotheek zit geen overlijdensrisicoverzekering. Dat zorgt voor lage maandlasten. Wil je toch zo’n verzekering afsluiten? Geen probleem, dat mag altijd. De verzekering kan bovendien bij een andere verzekeraar lopen. Aan de meeste beleggingsrekeninghypotheken kun je zelfs een bestaande overlijdensrisicoverzekering koppelen.

Plussen en minnen beleggingsrekening hypotheek

  • Je maandlasten blijven tijdens de rentevastperiode gelijk.
  • De waarde van je beleggingen kan hoger uitvallen dan verwacht, waardoor er aan het einde van de looptijd meer waarde opgebouwd is dan nodig om je hypotheek mee af te lossen.
  • +    Onder voorwaarden kun je genieten van hypotheekrenteaftrek over de volledige hypotheekschuld en fiscaal vrijgesteld vermogen opbouwen.

  • Er is risico van een schuld aan het einde van de looptijd.
  • De rente op een beleggingsrekeninghypotheek is hoger dan bij een annuïtaire en lineaire hypotheek.
  • De opgebouwde waarde van de beleggingen moet gebruikt worden om de hypotheek af te lossen.
  • Je betaalt kosten voor het beleggen in fondsen.
  • Met een Beleggingsrekening hypotheek moet je voldoen aan strikte fiscale regelgeving. Voldoe je niet aan de voorwaarden voor de uitkeringsvrijstelling, dan is de uitkering belast in box 1.
  • Je hebt geen overlijdensdekking zoals bij de spaarverzekering hypotheek (KEW).

1 keer per jaar een waardeontwikkelings- en portefeuilletoets

Eén keer per jaar krijg je een waardeontwikkelings- en portefeuilletoets opgestuurd. Op basis van de waardeontwikkeling van de portefeuille kun je beslissen of er aanpassingen nodig zijn. Je kunt tussentijds zelf je beleggingsprofiel aanpassen met de onderstaande formulieren. Hiermee kan je instellen dat je meer of minder risico wilt lopen. Ook kun je je adviseur om hulp vragen. Samen kun je kijken of je beleggingsprofiel nog aansluit bij je situatie.

Iets wijzigen?

Regel het zelf

Sommige wijzigingen kun je met een formulier laten doorvoeren.

Naar hypotheekformulieren

Zo zien je maandlasten eruit

Je betaalt rente over je hypotheek. Daarnaast is het mogelijk om (maandelijks) een vast bedrag te beleggen. Je maandlasten blijven dus tijdens de rentevaste periode gelijk. Heb je ook een overlijdensrisicoverzekering afgesloten? Dan betaal je hiervoor elke maand premie.

Het geld dat je elke maand op je beleggingsrekening stort gaat voor 100% naar de fondsen die je hebt gekozen. Je betaalt geen aan- en verkoopkosten. Het fonds waarin je belegt rekent wel kosten.

Kosten voor het beleggingsfonds

Je betaalt ook kosten aan het fonds waarin je belegt: fondskosten, transactiekosten in fonds.

Fondskosten

Fondskosten zijn doorlopende kosten die je betaalt aan de fondsbeheerder om voor jou te beleggen. Deze kosten zijn verwerkt in de koers van het fonds.

Transactiekosten in fonds

Dit zijn kosten die de fondsbeheerder maakt voor het aan- en verkopen van beleggingen. Deze kosten zijn verwerkt in de koers van het fonds.

Naam fonds Fondskosten Transactiekosten in fonds
ASN Duurzaam Mixfonds Zeer Defensief 0,90% 0,04%
ASN Duurzaam Mixfonds Defensief 0,90% 0,07%
ASN Duurzaam Mixfonds Neutraal 0,90% 0,13%
ASN Duurzaam Mixfonds Offensief 0,90% 0,18%
ASN Duurzaam Mixfonds Zeer Offensief 0,90% 0,23%

Deze kosten gelden vanaf 1 januari 2023.

Goed om te weten: We hebben de fondskosten en transactiekosten voor 2023 vooraf ingeschat. In februari 2024 weten we de inschatting over 2024 en passen we dit overzicht aan. Na afloop van het jaar berekenen we de kosten definitief. Je ziet ze op het persoonlijke kostenoverzicht dat je begin 2024 krijgt.

Fondsoverzicht

Met de SNS Beleggingsrekening Hypotheek beleg je in 1 van de 5 ASN Duurzame Mixfondsen. Elk fonds heeft een eigen verhouding tussen risico, rendement en kosten. Daarover lees je meer in het overzicht van de beschikbare fondsen.

Kijk voor meer informatie op het overzicht van de beschikbare fondsen

SNS Beleggingsrekening en de belasting

Je beleggingssaldo valt, onder voorwaarden, fiscaal gezien in box 1. Lees meer over de fiscale regels:

Rente aftrekbaar

Met deze hypotheek los je tussentijds niets af van je hypotheekschuld. Je betaalt iedere maand rente over de totale lening. Je kunt de rente onder voorwaarden aftrekken als de hypotheek gebruikt is voor aankoop, verbetering of onderhoud van de eigen woning.

Voorwaarden voor hypotheekaftrek

De hypotheekrente die je betaalt

Hoeveel rente je betaalt, hangt af van de rentevorm en periode die je met ons hebt afgesproken.

Naar de actuele hypotheekrentes

Beleggingsrekening na je hypotheek

Als je tijdens de looptijd je hypotheek volledig aflost, kan de beleggingsrekening blijven doorlopen als je tijdelijk geen eigen koophuis hebt. Als je uiterlijk het daaropvolgende kalenderjaar een huis koopt, kun je onder voorwaarden de beleggingsrekening weer koppelen aan je nieuwe hypotheek.

Hypotheek meenemen?

Wil je een nieuw huis kopen en je hypotheek meenemen? Dat kan onder voorwaarden. Een SNS Adviseur kan je verder helpen.

Een andere hypotheekvorm?

Wil je je hypotheek liever tussentijds aflossen? Of wil je niet meer beleggen? Dan kan je hypotheek omzetten interessant voor je zijn. Een SNS Adviseur bekijkt welke mogelijkheden je hebt.

Goed om te weten: je krijgt met advies- en administratiekosten te maken. Let ook op de fiscale gevolgen.

Belangrijk om te weten

De waarde van je belegging kan dalen en stijgen. In het verleden behaalde resultaten bieden nooit een garantie voor de toekomst. Je rendement kan hoger, maar ook lager uitvallen en schommelt meer naarmate de beleggingsvorm risicovoller is.
Bij beleggen loop je altijd het risico dat het rendement lager is dan je verwachtte. Maar het kan ook hoger uitvallen. Als het rendement tegenvalt kun je dus met een schuld blijven zitten die je op een andere manier moet aflossen, bijvoorbeeld door verkoop van je woning of door spaargeld/vermogen naast je hypotheek op te bouwen.

Wij adviseren je om regelmatig te bekijken of het opgebouwde vermogen aan het einde van de looptijd voldoende is om je hypotheek mee af te lossen.
Je kunt de beleggingen dagelijks inzien via Mijn SNS Beleggen.
Meer informatie? Vraag het je SNS Adviseur. Je kunt je beleggingen altijd bekijken in Mijn SNS Beleggen.


Voor dit product gelden:

Meer hulp nodig?

Meer hulp nodig?

Of wil je iets veranderen aan je hypotheek?
Alle fondsinformatie op een rij

Alle fondsinformatie op een rij

Bekijk alle fondsinformatie en de koersen van de ASN Duurzame Mixfondsen.