ASN Duurzaam Obligatiefonds

Met het ASN Duurzaam Obligatiefonds kies je voor een beperkt beleggingsrisico, maar je gaat hiermee ook voor een gematigd verwacht rendement.

Beleg in dit fonds

Met beleggen loop je risico en maak je kosten. Je kunt je inleg (deels) verliezen.

Het ASN Duurzaam Obligatiefonds in 't kort

  • Je gaat voor een gematigd rendement en neemt daarbij een beperkt beleggingsrisico.
  • Het fonds spreidt je beleggingen grotendeels over obligaties van (semi-)overheden met een gezonde financiële huishouding.
  • Je belegt dan in onder andere in obligaties die op een duurzame manier zorgen voor basisbehoeften zoals wonen, onderwijs en gezondheidszorg.

Wanneer kiezen voor het ASN Duurzaam Obligatiefonds?

Met een obligatiefonds kies je voor een beperkt beleggingsrisico en je accepteert dat je daarmee ook voor een gematigd rendement gaat.

Beleg in dit fonds Bekijk fondsdocumenten

Koers 12-07-2024 € 24,44*

*Dit is de meest recente afgiftekoers van het fonds die bij ons bekend is. Is er een nieuwe afgiftekoers beschikbaar? Dan updaten we de koers hier ook.  Dat is elke beursdag rond 10:30.  

Rendement, risico en kosten

Step 1

Rendementsontwikkeling (groei per €100)

Koersverloop

Bron: Infront Financial Technology

Rendement ASN Duurzaam Obligatiefonds

Nettorendement 3 jaar: -3,60%**
Nettorendement 5 jaar: -2,18%**

**  Deze nettorendementen zijn de gemiddelde nettorendementen per jaar t/m 31 mei 2024, na aftrek van de kosten van het fonds.

De waarde van je beleggingen kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst.

Nettorendement na aftrek van de kosten van het fonds t/m 31 mei 2024
Vanaf de start 10 jaar* 5 jaar* 3 jaar* Dit jaar
Fonds 2,33% 0,05% -2,18% -3,60% -1,82%
Benchmark 3,22% 0,58% -1,52% -3,18% -1,28%

* Gemiddeld per jaar

Benchmark

De benchmark van het ASN Duurzaam Obligatiefonds is een samengestelde index die bestaat uit: 80% Bloomberg Barclays EUR Treasury 1-10 yr en 20% Bloomberg Barclays Euro Green Bond Government Related 1-10 yr (hierna: Prospectus 46 Benchmark ASN Duurzaam Obligatiefonds). De benchmark Bloomberg Barclays EUR Treasury 1-10 yr is een customized benchmark die wordt samengesteld uit alle door ASN Impact Investors goedgekeurde landen die obligaties in euro uitgeven.

Rendement

Het doel van het Duurzaam Obligatiefonds is om op lange termijn, dus na minimaal 5 jaar, een rendement te behalen dat op zijn minst vergelijkbaar is met andere, niet-duurzame obligatiefondsen. In de tabel zie je dat op de kortere termijn het verwachte rendement sterk af kan wijken van de benchmark, zowel positief als negatief.

Risico

Je loopt met dit obligatiefonds minder risico dan met een gemiddeld, wereldwijd obligatiefonds. Dat komt onder andere doordat de fondsbeheerder overheden beoordeelt op basis van de terugbetaalcapaciteit. Dat is de verhouding tussen de belastinginkomsten en de renteverplichtingen van een land. Je belegt daardoor niet veel in obligaties van landen met relatief veel schulden.

Kosten

De kosten van je belegging in het fonds bestaan uit de kosten van het fonds zelf en de servicekosten die je aan ons betaalt.

Bekijk alle kosten

Hoe is het fonds opgebouwd?

Het obligatiefonds financiert (semi-)overheden die mensenrechten beschermen en een ambitieus klimaatbeleid voeren.  Om de beleggingsdoelstellingen te halen, wordt er minstens 70% belegd in staatsobligaties en hooguit 30% in groene en sociale obligaties. De landen waarin het fonds belegt, worden elke 2 jaar opnieuw beoordeeld op hun duurzaamheid.

Fondsmanagement

Dit fonds is een subfonds van ASN Beleggingsfondsen AIF N.V. Dit fonds wordt beheerd door ASN Beleggingsinstellingen Beheer B.V. (ABB). De koers van het Duurzaam Obligatiefonds is afhankelijk van de waarde van de beleggingen binnen het fonds. Daardoor kan je belegging meer, maar ook minder waard worden. Lees ook de prospectus en bekijk de fondsinformatie op de website van ASN Impact Investors.

Belangrijke documenten

Lees de belangrijke documenten voor je gaat beleggen. Als je de risico’s per fonds wilt vergelijken, lees dan in elk geval het Essentiële-informatiedocument van de fondsen die je overweegt te kopen.

Maandupdate ASN Duurzaam Obligatiefonds

Beleg in dit fonds

Bekijk en vergelijk alle themafondsen

Liever een fonds met een ander risiconiveau, thema of samenstelling? Bekijk al onze beleggingsfondsen. Of vergelijk al onze fondsen eenvoudig met de Fondsvergelijker. Met deze handige tool vergelijk je eenvoudig de verschillende duurzame beleggingsfondsen, de bijbehorende risico’s en mogelijke rendementen.

Fondsvergelijker

Fondsvergelijker

Vergelijk het mogelijke rendement en risico per fonds.
Overzicht beleggingsfondsen

Overzicht beleggingsfondsen

Benieuwd naar onze andere beleggingsfondsen?