De Nederlandse Depositogarantie

De Nederlandse Depositogarantie garandeert dat je je geld tot € 100.000 terugkrijgt als een bank failliet gaat.

De Nederlandse Depositogarantie en SNS

 • Als een bank met een bankvergunning van De Nederlandsche Bank (DNB) failliet gaat, krijgt elke rekeninghouder binnen 7 werkdagen tot € 100.000 terug.
 • SNS is een handelsnaam van de Volksbank N.V. De Volksbank N.V. heeft een bankvergunning en valt onder de Nederlandse Depositogarantie.
 • Heb je meerdere rekeningen bij SNS of bij andere merken van de Volksbank N.V.? Dan geldt het maximum van € 100.000 voor alle rekeningen samen.

Eenmanszaken en zzp’ers

Heb je een eenmanszaak of ben je een zzp’er met een eenmanszaak? En heb je zakelijke en particuliere rekeningen bij 1 bank? Dan wordt het geld op die rekeningen bij elkaar opgeteld. Al dat geld samen is tot maximaal € 100.000 gegarandeerd.

De Nederlandse Depositogarantie is er voor particulieren en de meeste ondernemingen. Maar niet voor financiële ondernemingen (zoals pensioenfondsen) en de overheid (zoals een gemeente). Als het nodig is, komt DNB in actie, bepaalt of iemand een vergoeding krijgt en de hoogte van de vergoeding. Meer informatie hierover vind je op de website van DNB.

Wat valt onder de Nederlandse Depositogarantie?

 • Betaalrekeningen
 • Spaarrekeningen
 • Termijndeposito’s
 • Beleggingsrekeningen
 • Bankspaarrekeningen die niet voor de aflossing van je hypotheek zijn

Wat valt niet onder de Nederlandse Depositogarantie?

 • Beleggingen
 • Levensverzekeringen
 • Spaar-, beleggings- en (bank)spaarhypotheken

Beleggingen vallen onder het beleggerscompensatiestelsel (BCS). Meer informatie

Heb je een bankspaarhypotheek?

Je bankspaarhypotheek is gekoppeld aan een Spaarrekening Eigen Woning (SEW). Deze spaarrekeningen vallen niet onder de Nederlandse Depositogarantie. Hoe werkt het bij een faillissement van de bank?

 • Het spaargeld dat op je SEW staat, wordt van je hypotheek afgehaald. Dat is wettelijk zo geregeld. Je hypotheek wordt dus lager.
 • Er wordt geen belasting over geheven, ook niet als je nog geen 15 of 20 jaar premie hebt betaald. Normaal gesproken is dat wel de afspraak, maar bij een faillissement kon je daar geen rekening mee houden.
 • Je mag weer ergens anders een bankspaarhypotheek afsluiten voor hetzelfde bedrag dat je nog had staan voordat het spaargeld eraf werd gehaald. Dit moet je dan doen in het kalenderjaar nadat je vorige hypotheek en SEW zijn verrekend.
  Stel dat dit 1 februari 2016 was. Dan moet je voor 31 december 2017 een nieuwe bankspaarhypotheek met SEW afsluiten.

  Heb je geen hypotheek meer, maar nog wel geld op je SEW? Bijvoorbeeld omdat je huis is verkocht terwijl je nog geen nieuwe koopwoning hebt? Dan valt het geld op de Spaarrekening Eigen Woning wel onder de Nederlandse Depositogarantie bij een faillissement van de bank.

Heb je geld op je rekening staan omdat je je woonhuis net hebt verkocht of gekocht? Dan kun je tijdelijk misschien op meer dan € 100.000 rekenen. Lees meer op de website van DNB.

Goed om te weten
SNS, BLG Wonen, ASN Bank en RegioBank zijn handelsnamen van de Volksbank N.V. Deze handelsnamen vallen onder de bankvergunning van de Volksbank N.V. Het geld op je rekeningen bij SNS, BLG Wonen, ASN Bank en RegioBank wordt bij elkaar opgeteld. Hiervan krijg je tot  € 100.000 terug bij een faillissement.

Voorbeeld

Stel, je hebt 2 rekeningen: 1 bij SNS en 1 bij RegioBank. Op elke rekening heb je € 100.000 staan. Gaan alle twee failliet? Dan heb je recht op € 100.000, want SNS en RegioBank horen bij dezelfde bank. Je andere € 100.000 krijg je niet terug.

 

En/of-rekening

Heb je een en/of-rekening met iemand anders? Dan krijgen jullie allebei evenveel terug tot € 100.000 voor ieder. Staat er € 200.000 op de rekening? Dan krijgen jullie dus allebei € 100.000. Heeft een van jullie nog andere rekeningen? Dan geldt het maximum voor alle rekeningen samen.

Informatie over de Nederlandse Depositogarantie

Open je bij ons een rekening die onder de Nederlandse Depositogarantie valt? Dan krijg je bij de overeenkomst het informatieblad ‘de Nederlandse Depositogarantie’ met uitleg. Je ziet ook op je papieren en digitale afschriften dat de rekening onder de Nederlandse Depositogarantie valt.


Heb je dit informatieblad van ons bij je rekening gekregen en zie je een verwijzing naar de Nederlandse Depositogarantie op je afschiften? Dan valt je rekening onder de garantie. De Nederlandsche Bank bepaalt of je echt in aanmerking komt voor de vergoeding. Je krijgt het informatieblad ook als er meer geld op je rekening(en) staat dan het maximale bedrag van de garantie.

Heb je een vraag?

Heb je een vraag?

Je kunt ons bellen, mailen of een app sturen. We denken graag met je mee.