Wat betekent PSD2 voor jou?

Dankzij de Europese betaalwet PSD2 kun je andere bedrijven toegang geven tot je rekeninginformatie. Zoals je rekeningnummer, je saldo en bij- en afschrijvingen. Dit gebeurt alleen als je zélf toestemming hebt gegeven. SNS legt in begrijpelijke taal uit wat deze betaalwet inhoudt.

Hoe gaat SNS om met mijn betaalgegevens en privacy?

“Ik merk dat sommige klanten hierover vragen hebben. Dat kan ik me goed voorstellen, want ook voor mijzelf is het heel belangrijk dat mijn bankgegevens in vertrouwde handen zijn. Je hoeft je dan ook geen zorgen te maken. Net zoals we je geld veilig bewaren, kun je erop vertrouwen dat we zorgvuldig omgaan met al je persoonlijke gegevens. Je bent en blijft de baas over je bankgegevens. Zonder jouw duidelijke toestemming wordt je persoonlijke informatie niet gebruikt of aan andere bedrijven gegeven.”

Wat moet ik nu doen?

"Alleen als je heel bewust toestemming geeft, mogen we je bankgegevens delen. Je bepaalt per bedrijf of je gegevens van een bepaalde rekening wilt delen. Bovendien hebben we bij de Volksbank, waar SNS onderdeel van is, nog een extra stap ingebouwd. Voordat je bedrijven toegang kunt geven tot je betaalrekening, moet je dat eerst zelf aanzetten. Dit doe je in de SNS Mobiel Bankieren app of in Mijn SNS. Heb je meerdere betaalrekeningen bij ons? Dan geef je voor elke rekening apart toestemming. Zo voorkomen we samen dat je al je gegevens met één druk op de knop aan anderen geeft.”

Waarom zou ik bedrijven toestemming geven?

“PSD2 kan je helpen meer overzicht te krijgen als je bijvoorbeeld betaalrekeningen bij verschillende banken hebt. Vanaf nu kun je die in één overzicht zien, dat kan bijvoorbeeld in een app. Het bedrijf dat die app aanbiedt, krijgt van ons je betaalgegevens om in de app te gebruiken. Ook kun je een webwinkel namens jou een betaalopdracht naar ons laten sturen. Handig als je bij een webshop in het buitenland een artikel bestelt, maar geen creditcard hebt. En bij alles geldt: alleen met jouw toestemming.”

Zitten er ook nadelen aan PSD2?

“Bedrijven kunnen als jij toestemming geeft toegang krijgen tot jouw gegevens. Die bedrijven zien dan, net als jouw bank, een overzicht van de bij- en afschrijvingen. Ik raad iedereen aan om altijd te controleren wat een bedrijf precies met je betaalgegevens kan doen. Check dit voordat je je gegevens deelt met een bedrijf. Dat is belangrijk, want na het doorgegeven hebben wij en jij geen controle meer op wat ermee gebeurt. En bovendien: gegevens die je hebt gedeeld, kun je niet meer terughalen.”

Is SNS er dan tegen dat klanten hun betaalgegevens delen?

“Nee, natuurlijk kan jij je gegevens delen als je dat wilt. Het is voor ons belangrijk dat je daar bewust toestemming voor geeft. Bedenk dat de privacyregels van het bedrijf waarmee je je gegevens deelt gelden. Wat die inhouden, lees je in de voorwaarden van een bedrijf of op hun website. Waar het ons om gaat is, dat je bewuste keuzes kunt maken over jouw betaalgegevens.”

Wat is PSD2?

PSD2 is een wet waarin regels staan voor het Europese betaalverkeer. De belangrijkste regel: je kunt andere bedrijven straks toegang geven tot je betaalrekening. Lees meer over de mogelijkheden van PSD2, hoe het werkt en waar je op moet letten