Pandemie zorgt voor recordaantal piekeraars

Persberichten
17-11-2020
Ruim 2,5 miljoen Nederlanders maken zich zorgen om hun financiële situatie.

Utrecht, 17 november 2020 - Meer rust in onze agenda betekent niet automatisch meer rust in ons hoofd. Door de uitbraak van het coronavirus heeft een derde van de Nederlanders minder mentale rust, omdat we ons vaker zorgen maken. Vooral ‘s nachts piekeren we over de gezondheid van onze naasten (64%), onze eigen gezondheid (48%) en de impact van de pandemie op onze financiën (20%). Mensen die zich zorgen maken over hun financiën, piekeren vooral over of zij hun baan wel kunnen behouden (71%). Dat en meer blijkt uit onderzoek van SNS over financiële zorgen in tijden van corona, onder 2.503 Nederlanders van 18 jaar en ouder.

Pas op de plaats

De wereld staat ook werkelijk een beetje stil in deze tijd, want we voelen geen ruimte om grote veranderingen aan te brengen in ons leven. Ruim een derde van de Nederlanders (36%) stelt het wisselen van baan of het kopen van een huis tijdens de pandemie liever uit.

Plafonddienst

Op werkdagen (51%) piekeren we meer dan in het weekend (10%). De populairste plaatsen om dit te doen zijn in bed en op de bank. In bed ligt bijna de helft van de Nederlanders wel eens wakker, omdat ze aan het malen zijn. Op dit moment is het zelfs zo dat één op de tien Nederlanders soms liever niet naar bed gaat uit angst om te piekeren.

Sparren met een adviseur

“De cijfers uit het onderzoek komen overeen met onze praktijkervaring”, vertelt Marieke Commandeur, Hoofd Expertise Centrum Financiële Weerbaarheid. “Wij merken in het contact dat klanten meer vragen hebben en vaker zorgen delen dan voorheen. Het helpt dan om met een financieel adviseur te sparren.

Mentale rust komt met de jaren

Tot slot komt er ook goed nieuws uit het onderzoek: 30 procent van de Nederlanders piekert nooit. En voor de Nederlanders die helaas tot die andere 70 procent behoren, er is hoop voor de toekomst. Mentale rust schijnt namelijk met de jaren te komen. Waar maar liefst 82% van de Nederlanders onder de 35 jaar piekert, is dat bij 55-plussers nog maar de helft (41%).

Vragen over dit bericht? Neem contact op met Herbert Brinkman, 06-53942542, Herbert.brinkman@devolksbank.nl.