Nederlanders nuchter over de huizenmarkt

Daalt de huizenprijs in 2021 door de economische gevolgen van corona? Experts denken dat de huizenmarkt onder druk komt te staan, maar de Nederlander blijft hier nuchter onder. Uit onderzoek van SNS blijkt dat 35% van de Nederlanders denkt dat de huizenprijzen helemaal niet gaan zakken. Zeker niet in de grote steden (55%). En ruim driekwart (76%) ziet een koopwoning op dit moment nog als een goede investering, zelfs al zouden de prijzen gaan dalen.

Minder vertrouwen in de economie

Je zou kunnen concluderen dat de Nederlanders dus veel vertrouwen hebben in het komende jaar. Maar eigenlijk zijn ze alleen over de huizenmarkt zo positief. Het merendeel van de ondervraagden denkt dat de lonen de komende twee jaar weinig stijgen (76%), dat de werkloosheid flink toeneemt (70%) en dat wij binnenkort in een recessie terechtkomen (60%).

Ook verwacht 63% van de Nederlanders dat banken de komende 2 jaar minder geld zullen lenen voor het kopen van een huis. Als dat inderdaad uitkomt, betekent dat toch waarschijnlijk een daling van de huizenprijzen.

Het nieuwe normaal van de huizenmarkt

“De afgelopen 7 jaar zijn we niet anders gewend dan dat huizenprijzen explosief stijgen. We merken wel dat veel Nederlanders vragen hebben over hoe zij met een mogelijke daling moeten omgaan”, vertelt Robert Vink hypotheekexpert bij SNS. ”Of het nou starters, huurders of langdurige woningbezitters zijn: iedereen is vanuit zijn perspectief naar antwoorden op zoek over ‘het nieuwe normaal voor de huizenmarkt’.”

Moet je je huis nu snel verkopen en tijdelijk gaan huren? Of je hypotheek oversluiten? En is het wel verstandig om nu een woning te kopen of kun je dit beter uitstellen? Het antwoord hierop heeft alles te maken met je persoonlijke financiële situatie. Dus heb je dit soort vragen, maak een afspraak met je hypotheekadviseur. Die kan het best inschatten wat in jouw situatie verstandig is, of de huizenprijzen nou gaan stijgen of dalen.

Over het onderzoek

Het onderzoek is uitgevoerd door DirectResearch in opdracht van SNS onder 1.018 Nederlanders van 25 jaar en ouder. Hen is gevraagd hoe zij tegen de dalende huizenprijzen aankijken. Bij de selectie van de respondenten is rekening gehouden met een representatieve spreiding wat betreft leeftijd, sekse en opleiding. Het onderzoek is in september 2020 uitgevoerd.

Meer nieuws

Meer nieuws

Bekijk ons laatste nieuws, onze acties en campagnes.