Jongeren bezorgd over financiële impact corona

Van de Nederlanders tussen de 18-30 jaar maakt een kwart zich zorgen om zijn of haar baan. Nog eens een kwart maakt zich druk over de persoonlijke financiële situatie. Dat blijkt uit onderzoek van SNS. Reden om daar vandaag, op Wereldbespaardag, aandacht aan te besteden.

Zorgen over baan en spaargeld

De jongeren die aangaven dat ze zich zorgen maken, vrezen vooral voor hun baan (58%) en het saldo op hun spaarrekening (47%). Hierover praten vinden ze lastig, bleek uit een
eerder onderzoek van ons: 38% vindt dat er een taboe ligt op praten over geld.

Tijdelijk contract, geen buffer, wel schulden

Dat jongeren nu meer geldzorgen hebben, is eigenlijk goed te verklaren. Veel jongeren hebben een flexcontract en hebben nog geen tijd gehad om een financiële buffer op te bouwen. Sterker nog, door de afschaffing van de basisbeurs begint het werkende leven voor hen in veel gevallen met een flinke studieschuld. Als je dan je baan kwijtraakt, krijg je het al snel flink moeilijk. Zeker omdat wonen ook steeds duurder wordt.
“Wij begrijpen dus dat vooral jongeren financieel bezorgd zijn tijdens deze pandemie”, zegt Marieke Commandeur, Hoofd Expertise Centrum Financiële Weerbaarheid. “Om die zorgen te verminderen moeten we het gesprek aangaan. We willen benadrukken dat onze adviseurs voor deze jonge doelgroep klaarstaan om te sparren over wat er gedaan kan worden om de financiële situatie te verbeteren.”

Wereldbespaardag

Zaterdag 31 oktober 2020 is het Wereldbespaardag, een dag om stil te staan bij onze uitgaven en vooral hoe we die het beste kunnen terugschroeven. Dit jaar hopen we dus vooral jonge mensen te bereiken die zorgen hebben over hun geld.

Vragen of zorgen? Kom langs

Praten over geldzorgen is juist verstandig. We nodigen iedereen uit om naar een SNS Winkel te komen, jong en oud.

Zoek een SNS Winkel bij jou in de buurt.

Over het onderzoek

Het onderzoek is in opdracht van SNS uitgevoerd door Miles Research onder 2.503 mensen van 18 jaar en ouder, in augustus 2020.

Meer nieuws

Meer nieuws

Bekijk ons laatste nieuws, onze acties en campagnes.