Betaal jij ook € 224 per maand te veel voor je hypotheek?

Een meerderheid van de Nederlandse huiseigenaren sluit zijn hypotheek niet over, terwijl dit gemiddeld € 224 per maand kan opleveren. De meeste mensen denken dat oversluiten voor hen niet relevant is of vinden oversluiten te veel gedoe. Toch loont het om het uit te zoeken. Dit blijkt uit onderzoek van SNS.

Wijzen op financieel voordeel

SNS zet zich in om financieel welzijn van Nederlanders te stimuleren. Dat betekent dus ook: onze klanten en andere Nederlanders wijzen op financieel voordeel. De hypotheekrente staat nu historisch laag en dus is er een grote kans dat oversluiten gunstig is. Veel mensen blijken dit niet te weten, omdat hun hypotheekverstrekker dit niet actief heeft verteld. En weten ze het wel, dan denken ze vaak dat oversluiten veel gedoe is of te veel tijd kost. Gemiste kansen dus! Daarom brengt SNS dit graag onder de aandacht van alle Nederlandse huiseigenaren.

Wat is je hypotheek oversluiten?

  • Oversluiten van je hypotheek betekent dat je je hypotheek vóór het einde van je rentevaste periode bij een andere bank of hypotheekverstrekker onderbrengt. Stel, je hebt een rentevaste periode van 10 jaar afgesproken, en je hebt al 7 jaar achter de rug. Dan kan het door de extreem lage rente zo zijn dat je goedkoper uitbent door over te stappen. Je betaalt over de maanden die nog openstaan een vergoeding aan de bank vanwege het renteverlies.

Lees meer over hypotheek oversluiten

Extreem lage hypotheekrente

Ook al sluiten veel mensen hun hypotheek niet over, toch zijn er steeds meer mensen die wél oversluiten vanwege de extreem lage rente. Dat maakte Hypotheken Data Netwerk zondag 12 januari 2020 bekend. Behoor jij niet tot deze oversluiters? Vraag dan aan je hypotheekverstrekker of oversluiten voor jou gunstig is. Of doe de SNS Oversluitcheck.

Taco Bergsma, financieel adviseur SNS Winkel Amsterdam Zuidoost:

“Bij een overgrote meerderheid van de mensen die bij ons binnenloopt met vragen rondom het oversluiten van een hypotheek, zien we dat zij hun maandlasten kunnen verlagen. Met de lage rentestand zie ik dat dit soms de helft van de huidige hypotheeklasten scheelt. Mijn tip voor iedereen met een hypotheek: laat je goed informeren door een financieel adviseur of door je bank. Hypotheken zijn zó persoonlijk, dus staar je niet blind op de scherpste rente en laat je goed informeren over de voorwaarden. Dit is in ieder geval hét moment om te kijken of je maandelijks meer ruimte in je portemonnee kunt overhouden. Het geld dat je kunt missen levert momenteel meer op als je het gebruikt om over te sluiten dan wanneer het op je spaarrekening staat. En checken kan altijd!”

Waarom sluiten mensen niet over?

  • Mensen denken dat het niet relevant is (50%)
  • Mensen hebben geen tijd om het uit te zoeken (8%)
  • Het klinkt als te veel gedoe (8%)
  • 37% geeft een andere reden aan, waaronder ‘ik heb net een nieuwe hypotheek’ of ‘mijn rente is al laag’

Over het onderzoek van SNS

We hebben ruim duizend Nederlandse huizenbezitters gevraagd naar hun oversluitgedrag. Het onderzoek is in december 2019 uitgevoerd door DirectResearch in opdracht van SNS. Het onderzoek richt zich voornamelijk op mensen die daadwerkelijk hun hypotheek hebben overgesloten naar aanleiding van de lage hypotheekrente en de mensen die besloten hebben om niet over te sluiten.

Meer nieuws

Meer nieuws

Bekijk ons laatste nieuws, onze acties en campagnes.