Gevolgen oorlog voor reis- en autoverzekering

Op 22 februari 2022 zijn Russische troepen Oekraïne binnengevallen. Het Ministerie van Buitenlandse Zaken heeft sinds 12 februari 2023 voor heel Oekraïne de kleurcode rood afgegeven. Dit betekent dat het te gevaarlijk is om af te reizen.

Goed om te weten: Vanwege de actualiteit hebben we het hier over Oekraïne. Maar deze informatie geldt voor ieder conflictgebied met een negatief reisadvies.

Vragen en antwoorden

We kunnen ons voorstellen dat dit vragen oproept over je reis- en annuleringsverzekering en autoverzekering. Daarom hebben we wat vragen en antwoorden voor je op een rij gezet.

Vragen over je doorlopende reis- en/of annuleringsverzekering

 • Door de oorlog in Oekraïne is het op dit moment te gevaarlijk om mensen terug te halen naar Nederland. We kunnen je daarom helaas niet helpen Oekraïne te verlaten. Ben je op dit moment in Oekraïne? Registreer je dan bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. Zo weten zij dat je in het land bent en blijf je op de hoogte van de laatste informatie. We raden je aan de adviezen te volgen van het Ministerie van Buitenlandse Zaken.

 • Dat hangt ervan af. Als je in Oekraïne bent en schade hebt die het gevolg is van de oorlog, dan ben je daar met de SNS Doorlopende Reisverzekering niet voor verzekerd. Ben je in Oekraïne en heb je schade die geen gevolg is van de oorlog? Dan ben je hiervoor wél verzekerd, zolang het binnen je dekking valt.

  Goed om te weten: Door de oorlog in Oekraïne kunnen we geen hulpverlening ter plaatse bieden.

 • Dat hangt ervan af. Als je in Oekraïne bent en je schade hebt die het gevolg is van de oorlog, dan ben je daar met de SNS Doorlopende Reisverzekering niet voor verzekerd. Ben je in Oekraïne en heb je schade die geen gevolg is van de oorlog? Dan ben je hiervoor wél verzekerd, zolang het binnen je dekking valt. Houd er wel rekening mee dat we vanwege de gevaarlijke situatie geen hulpverlening in Oekraïne zelf kunnen bieden.

 • Nee, schade door oorlog is niet verzekerd. Je kunt het beste contact opnemen met je reisorganisatie, vliegtuigmaatschappij, hotel of andere geboekte accommodatie.

 • Neem contact op met je reisorganisatie of vliegtuigmaatschappij. Via Nederland wereldwijd vind je meer informatie voor toeristen in het buitenland.

 • Nee, schade als gevolg van oorlog is niet verzekerd. Je kunt wel proberen om je reis en verblijf om te boeken. Neem hiervoor contact op met je reisbureau, hotel, luchtvaartmaatschappij of touroperator.
 • Nee, schade als gevolg van oorlog is niet verzekerd. Je kunt wel proberen om je reis en verblijf om te boeken. Neem hiervoor contact op met je reisbureau, hotel, luchtvaartmaatschappij of touroperator. Kijk voor het actuele reisadvies voor Rusland op de site van de Rijksoverheid.
 • Nee, dit valt niet onder je SNS Doorlopende Reisverzekering. Je kunt wel proberen om je reis en verblijf om te boeken. Neem hiervoor contact op met je reisbureau, hotel, luchtvaartmaatschappij of touroperator.
 • Nee, dit valt niet onder je SNS Doorlopende Reisverzekering. Je kunt wel proberen om je reis en verblijf om te boeken. Neem hiervoor contact op met je reisbureau, hotel, luchtvaartmaatschappij of touroperator.
 • Nee, dit is schade als gevolg van oorlog en dat is niet verzekerd. Je kunt wel proberen om je reis en verblijf om te boeken. Neem hiervoor contact op met je reisbureau, hotel, luchtvaartmaatschappij of touroperator

  Wil je meer weten over de dekking van onze Doorlopende Reis- en Annuleringsverzekering? Je vindt meer informatie in onze polisvoorwaarden. Let op: ‘oorlog’ wordt in de polisvoorwaarden omschreven als ‘molest’.

Autoverzekering:

 • Je autoverzekering vergoedt geen schade door oorlog. Als je auto bijvoorbeeld beschadigd raakt door beschietingen, ben je hiervoor niet verzekerd. Ook kunnen we door de gevaarlijke situatie in Oekraïne geen hulp ter plaatse bieden. Bij een verkeersongeluk, diefstal of autopech kunnen we je dus niet helpen.

  Goed om te weten: in Rusland, Belarus (Wit-Rusland) en Azerbeidzjan geldt de dekking niet omdat we deze landen hebben doorgehaald op de groene kaart.

 • Je autoverzekering biedt dekking als je toestemming geeft om je auto te gebruiken. Deze persoon moet wel een rijbewijs hebben dat in Nederland geldig is.

  Bij schade kunnen er gevolgen zijn:

  • Misschien krijg je te maken met een terugval in schadevrije jaren. Daardoor moet je misschien een hogere premie betalen het komende verzekeringsjaar.
  • Is de auto niet all risk verzekerd? Dan is de schade aan je eigen auto niet verzekerd.
Meer nieuws

Meer nieuws

Bekijk ons laatste nieuws, onze acties en campagnes.