Een huis kopen in coronatijd

Iedere week is er wel een bericht te lezen over de gevolgen van covid19. Ook de huizenmarkt is een gewild onderwerp. Hoe moet je met al dit nieuws omgaan? Dit vindt hypotheekadviseur Robert Vink.

Wat is er waar van al die nieuwsberichten?

Robert: "Het lastige aan de berichtgeving in de media is dat het altijd of een terugblik is op een bepaalde periode of er wordt een verwachting uitgesproken, bijvoorbeeld over de huizenprijzen. Deze verwachting komt tot stand met allerlei modellen. Maar of het ook daadwerkelijk gaat uitkomen weet niemand."

Huizenprijzen

Aan het begin van de coronacrisis werd al de verwachting uitgesproken dat de impact voelbaar zou worden in de huizenmarkt.

Robert: "Tot nu toe blijkt het tegendeel waar. We zien we dat huizen, ook in het hogere prijssegment, nog steeds ruim boven de vraagprijs worden verkocht. Terwijl een neergang van de huizenprijs normaal gesproken als eerste zichtbaar is in dit segment."

Goed om het nieuws te volgen, maar laat je niet gek maken
Robert in reactie op het nieuws over de huizenmarkt, oktober 2020

Wat moet je doen in deze krappe en overspannen huizenmarkt?

“Gezond verstand gebruiken en je goed laten voorlichten! Ik merk dat mensen snel duidelijkheid willen als er weer nieuws is over dalende rente of als er voor de klant een geschikt huis op de markt komt. Ze bellen of appen me in de avonduren.”

Jouw situatie is leidend

Robert: "Er is simpelweg geen pasklaar antwoord op alle vragen, omdat ieders situatie uniek is. Natuurlijk is het goed om het nieuws te volgen, maar laat je er niet door gek maken. Je persoonlijke situatie in kaart brengen: dat is voor mij het startpunt van het advies, niet de voorspellingen van dalende prijzen of stijgende of dalende rentes."

2 situaties: financieren van een verbouwing

Huis kopen

Wil je een huis kopen waaraan je nog wat moet verbouwen? Dan is het verstandig en logisch om de verbouwing mee te financieren. Je investeert in je eigen wooncomfort waar je vele jaren plezier van hebt

Hypotheekrente verlengen

Moet je binnenkort een nieuwe rentevaste periode vastleggen? Kijk dan niet alleen naar het rentepercentage, maar loop ook door je huis. Welke verbeteringen zou je willen aanbrengen? Welk onderhoud moet worden gedaan? Is je keuken of badkamer aan vernieuwing toe? Misschien is het een goed idee om je hypotheek te verhogen of je overwaarde te gebruiken om je woonwensen waar te maken.

Robert: "Wat je wensen ook zijn: ik neem ze mee in het advies. Bekijk de mogelijkheden en bereken wat in jouw situatie de beste oplossing is."

Iets voorzichtiger

Robert ziet bij zijn klanten wel iets meer voorzichtigheid bij de verwachte verkoopprijs van de nog te verkopen huidige woning. ‘Waar men eerder nog wel hoog durfde in te zetten wordt de verwachte verkoopprijs nu lager gehouden.’

Dat is tot nu toe één van de weinige verschillen ten opzichte van de pre corona tijd. Robert: "Ik vind het verstandig, zo leidt een eventuele toekomstige daling van de huizenprijzen niet meteen tot grote persoonlijke risico’s. Bijkomend voordeel: een verantwoorde financiering draagt bij aan een goede nachtrust voor de klant. Daar draag ik graag mijn steentje aan bij.

Tips van Robert

  • Laat je niet leiden door berichten in het nieuws
  • Laat een adviseur bekijken wat past bij jouw situatie
  • Een huis kopen is een belangrijke beslissing: ga niet over één nacht ijs

Lees ook het onderzoek van DirectResearch in opdracht van SNS onder 1.018 Nederlanders van 25 jaar en ouder. Hen is gevraagd hoe zij tegen de dalende huizenprijzen aankijken.

Meer weten over een huis kopen?

Meer weten over een huis kopen?

De hypotheekadviseur helpt je graag. Het oriëntatiegesprek is gratis en vrijblijvend.
Meer nieuws

Meer nieuws

Bekijk ons laatste nieuws, onze acties en campagnes.