De oorlog in oekraïne en onze beleggingsfondsen

We volgen de situatie in Oekraïne op de voet. Vanuit onze eigen betrokkenheid, maar ook om te kunnen bepalen of er gevolgen zijn voor het beleggingsbeleid van de fondsbeheerders. Op deze pagina houden we je op de hoogte van eventuele consequenties.

Geen directe gevolgen

De oorlog in Oekraïne heeft wereldwijd impact op de aandelenbeurzen: de koersen schommelen behoorlijk. Ook bij de fondsen die wij aanbieden zie je dit terug. Onze beleggingsfondsen worden echter alleen indirect geraakt door de situatie, omdat ze in beide landen niet direct investeren of beleggen. Wel zitten er bedrijven in de portefeuille die handelen met een of beide landen, en daar gevolgen van ondervinden.

Gevolgen op de lange termijn

Voor de lange termijn blijven de beleggingsstrategie en verwachtingen voorlopig hetzelfde. De focus ligt bij ons op duurzame thema’s en daarvoor verwachten we op de lange termijn een beter rendement. Dat is een van de redenen waarom er tot nu toe niet of nauwelijks wordt ingegrepen in de portefeuilles.

Vasthouden aan je beleggingsstrategie

Flinke koersschommelingen komen regelmatig voor bij aandelen. Ze horen bij beleggen. Vasthouden aan je beleggingsstrategie is een manier om grip te houden op de koersschommelingen.

Lees meer over beleggen voor de lange termijnDuurzaam beleggen en mensenrechten

Duurzaam beleggen betekent niet alleen aandacht voor klimaat en biodiversiteit, maar ook verantwoordelijkheid nemen voor mensenrechten, veiligheid en vrede. Daarom beleggen onze fondsen niet in wapens en worden alle landen op mensenrechten en veiligheid beoordeeld.

Veelgestelde vragen

 • De oorlog in Oekraïne heeft impact op de aandelenbeurzen en op de rente. Het gevolg: flinke koersschommelingen. Door koersdalingen kan de waarde van je beleggingen minder zijn geworden.

  Een waardedaling op korte termijn laat zien hoe belangrijk het is om te kiezen voor een beleggingsstrategie voor de lange termijn. Ook bij een lange termijn beleggingsstrategie kunnen op korte termijn waardedalingen voorkomen. De duurzame langetermijnstrategie en -verwachtingen van duurzame ASN beleggingsfondsen blijven voor nu ongewijzigd. De fondsbeheerder blijft de situatie nauwlettend volgen. Natuurlijk vanuit betrokkenheid, maar ook om te kunnen bepalen of er gevolgen zijn voor het beleggingsbeleid.

 • Stevige koersbewegingen op de korte termijn komen regelmatig voor. Ze horen bij beleggen. De beurzen verwerken nieuwe informatie razendsnel. Als belegger kun je nauwelijks anticiperen op de ontwikkelingen. Vasthouden aan je lange termijn beleggingsstrategie is een manier om grip te houden op de risico’s van beleggen. De kans op een goed rendement op de lange termijn wordt niet aangetast door koersschommelingen op korte termijn.
 • Voor de lange termijn blijven de strategie en verwachtingen van de ASN fondsen voorlopig ongewijzigd. De focus ligt bij ons op duurzame thema’s en daarvoor verwachten we op de lange termijn een beter rendement. In de portefeuilles wordt mede daarom niet (fors) ingegrepen.

 • De duurzame ASN beleggingsfondsen worden niet direct geraakt door de situatie in Rusland en Oekraïne, omdat in beide landen niet wordt geïnvesteerd of belegd. Wel zitten er bedrijven in de portefeuille die via hun handel met een of beide landen gevolgen ondervinden.

 • We houden de situatie goed in de gaten. Zoals nu de signalen rondom stijgende energie- en benzineprijzen en het mogelijke groeiende tekort aan grondstoffen voor levensmiddelen (graan).

  Het is in dit stadium nog te vroeg om de gevolgen, voor mensen, voor de politieke verhoudingen en voor de economische ontwikkelingen te overzien.

Impact per beleggingsfonds

Bekijk wat de impact van de oorlog is per beleggingsfonds.

 • De oorlog in Oekraïne heeft impact op de aandelenbeurzen, met flinke koersschommelingen tot gevolg. De duurzame langetermijnstrategie en -verwachtingen van het ASN Duurzaam Aandelenfonds blijven voorlopig echter ongewijzigd.

  Het ASN Duurzaam Aandelenfonds wordt alleen indirect geraakt door de situatie in Rusland en Oekraïne, omdat de fondsen in beide landen niet direct investeren of beleggen. Wel zitten er bedrijven in de portefeuille die via hun handel met een of beide landen gevolgen ondervinden.

 • ASN belegt niet in obligaties van de Russische overheid. De oorlog in Oekraïne heeft wel impact op de obligatiemarkt. De rente kan op korte termijn flink schommelen. De duurzame langetermijnstrategie en -verwachtingen blijven voorlopig echter ongewijzigd.

 • Het ASN Milieu & Waterfonds wordt alleen indirect geraakt door de situatie in Rusland en Oekraïne omdat de fondsen in beide landen niet investeren of beleggen. Wel zitten er bedrijven in de portefeuille die handelen met een of beide landen, en daar gevolgen van ondervinden.

  De oorlog in Oekraïne heeft wel impact op de aandelenbeurzen: de koersen schommelen behoorlijk. Maar technologie rond duurzame energie, waarin er met dit fonds geïnvesteerd wordt, blijft in trek bij beleggers. Het zorgt voor minder afhankelijkheid.

 • De oorlog in Oekraïne heeft wereldwijd impact op de financiële markten, met flinke schommelingen in de koersen en rentestanden als gevolg. De duurzame langetermijnstrategie en -verwachtingen voor ASN Duurzame Mixfondsen blijven echter hetzelfde.

  Het ASN Duurzaam Mixfonds Neutraal wordt alleen indirect geraakt door de situatie in Rusland en Oekraïne omdat de fondsen in beide landen niet investeren of beleggen. Wel zitten er bedrijven in de portefeuille die handelen met een of beide landen, en daar gevolgen van ondervinden.

 • De oorlog in Oekraïne heeft impact op de rente, die is flink aan het schommelen. De duurzame langetermijnstrategie en -verwachtingen voor het ASN Groenprojectfonds blijven voorlopig hetzelfde.

  Het ASN Groenprojectfonds wordt alleen indirect geraakt door de situatie in Rusland en Oekraïne omdat de fondsen in beide landen niet investeren of beleggen. Wel zitten er bedrijven in de portefeuille die handelen met een of beide landen, en daar gevolgen van ondervinden.

 • Het ASN Microkredietfonds heeft geen investeringen in microfinancieringsinstellingen in Rusland en Oekraïne. We houden de situatie in Europa en Centraal-Azië goed in de gaten, maar het is nog veel te vroeg om iets te zeggen over de impact die de oorlog heeft in op de kleine ondernemers in deze landen.

  Voor het fonds blijven de duurzame langetermijnstrategie en -verwachtingen voorlopig hetzelfde.

 • Het ASN Biodiversiteitsfonds wordt alleen indirect geraakt door de situatie in Rusland en Oekraïne omdat het fonds in beide landen niet direct investeren. Wel kunnen projecten en bedrijven waarmee het fonds werkt via hun handel met een of beide landen gevolgen ondervinden. De duurzame langetermijnstrategie en -verwachtingen blijven voorlopig echter hetzelfde.

 • De oorlog in Oekraïne heeft impact op de aandelenbeurzen, met flinke koersschommelingen tot gevolg. De duurzame langetermijnstrategie en -verwachtingen van het ASN Small & Midcapfonds blijven voorlopig echter hetzelfde.

  Het ASN Duurzaam Small & Midcapfonds wordt alleen indirect geraakt door de situatie in Rusland en Oekraïne omdat het fonds in beide landen niet investeert of belegt. Wel zitten er bedrijven in de portefeuille die handelen met een of beide landen, en daar gevolgen van kunnen ondervinden.

Actuele koersen

Op zoek naar de actuele koersinformatie per fonds?
Beleggen voor de lange termijn

Beleggen voor de lange termijn

Lees meer over de kracht van beleggen voor de lange termijn.