Wat als: je hebt een hypotheek en wordt Ziek of arbeidsbeperkt


Ben je voor langere tijd ziek of heb je een ongeluk gehad waardoor je niet kunt werken? Dan zorgt dat voor veel onzekerheid. Vaak heb je ook minder inkomsten. Je hypotheek en andere lasten lopen door en die moet je gewoon elke maand betalen.
Ziek of arbeidsbeperkt

Een voorbeeld

Gijs heeft een hypotheek van € 900 per maand. Gijs is sinds 2 jaar arbeidsbeperkt. Doordat het inkomen van Gijs nu lager is, komt hij elke maand geld tekort.

Situatie voor arbeidsbeperking Situatie nu
Inkomen € 2.200 € 1.540
Maandlasten € 900 € 900
Andere lasten € 1.000 € 1.000
Geld over of tekort € 300 -/- € 360

Cijfers op basis van fictieve situatie dat de uitkering 70% van WIA-maandloon is, waarbij WIA maandloon gelijk is aan loon voor arbeidsbeperking.

Bekijk hoe je de hypotheek blijft betalen

Het is belangrijk om te kijken wat het voor je betekent als je arbeidsbeperkt wordt. Hoe minder je werkt, hoe lager je inkomen. Je werkgever vult dan de eerste 2 jaar je inkomen aan. Daarna kijkt de overheid naar je mate van arbeidsongeschiktheid en wat je nog kunt verdienen. Word je arbeidsbeperkt, dan heeft dat dus gevolgen voor je inkomen. Hoe zorg je ervoor dat je de hypotheek toch kunt blijven betalen?

  • Je kunt besluiten om niet het hele bedrag te lenen dat je mag lenen. Hoe minder je leent, hoe lager de maandlasten.
  • Zorg voor spaargeld waarmee je de periode dat niet kunt werken kunt doorkomen.
  • Heb je samen een hypotheek? Dan kan je partner misschien tijdelijk meer gaan werken.
  • Bepaal of je een woonlastenverzekering wilt afsluiten. Met zo’n verzekering kun je elke maand een uitkering krijgen waarmee je je AO-uitkering kunt aanvullen. Het is goed om je vooraf te verdiepen in zo’n verzekering. Wanneer wil je dat de verzekering uitbetaalt? Hoe lang keert de verzekering uit? Dekt de verzekering alles? Wat zijn de fiscale aspecten? Je kunt een woonlastenverzekering via ons afsluiten maar ook ergens anders.

Woonlastenverzekering via SNS

Goed om te weten

  • Doordat je inkomen is gedaald, heb je misschien recht op zorgtoeslag of kinderopvangtoeslag.
  • Zorg dat je je uitgaven aanpast aan je lagere inkomen. Heb je een betaalrekening bij ons? Dan doe je dat makkelijk met het online huishoudboekje. Je ziet dan zo of je geld overhoudt of waar je op kunt besparen.
  • Als je denkt dat je problemen krijgt met het betalen van de hypotheek doordat je ziek of arbeidsbeperkt bent, neem dan meteen contact met ons op. Dan kijken we samen naar je situatie en zoeken we naar oplossingen.
Wat gebeurt er als …

Wat gebeurt er als …

Bekijk welke invloed andere grote gebeurtenissen hebben op je hypotheek.